Aktualności

Winiarnia Zamojska
kulinaria

KULINARIA

Polędwiczka w musie dyniowym ze słonecznikiem, sałatka z brukselki i boczniaków, purée z topinamburu

Masz ochotę na wyraziste, jesienne smaki? Odkryj pełne smaku danie, idealne na chłodne dni przygotowane przez naszego szefa kuchni Marcina Sikorę, które najlepiej komponuje się z Czerwoną Porzeczką Winiarni Zamojskiej.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Winobranie w Winnicy Miłoszówka – relacja

We wrześniu braliśmy udział w Winobraniu w Winnicy Miłoszówka – zachęcamy do obejrzenia relacji z tego dnia!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Moskole dyniowe, humus z buraka, pstrąg wędzony

Spróbuj jesiennej propozycji od naszego szefa kuchni, Marcina Sikory, który przygotował przepis na moskole dyniowe z humusem z buraka i wędzonym pstrągiem! Moskole to tradycyjne placki z mąki ziemniaczanej, które w połączeniu ze smakiem dyni idealnie komponują się z winem Winiarni Zamojskiej – Lekka Czerwona Porzeczka. Przygotuj to danie w domu i delektuj się smakiem jesieni w najlepszym wydaniu!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Makaron tagliatelle z łososiem, gruszką i kurkami

Zapraszamy na kulinarną podróż do polskiej Toskanii!
Odkryj wyjątkowy przepis na makaron tagliatelle z łososiem, gruszką i kurkami, stworzony przez naszego szefa kuchni, Marcina Sikorę! To danie łączy kremowy smak łososia, subtelną słodycz gruszki i aromatyczne kurki, tworząc niezapomnianą harmonię smaków.
Sprawdź przepis!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Sałatka z cielęciną, kurkami i morelami

Pyszna i szybka sałatka? Czemu nie!
Nasz szef kuchni – Marcin Sikora przygotował sałatkę z cielęciną, kurkami i morelami, serwowaną w towarzystwie Lekkiej Czerwonej Porzeczki.
Sprawdź przepis i spróbuj letniej propozycji.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Placuszki gryczane z warzywami, konfitura z czerwonej cebuli z gruszką, kozi ser

MENU Zamojskie Winogranie 2024!
Odkrywamy kolejne festiwalowe pyszności! W Strefie Chill Out będzie okazja do spróbowania również regionalnych placuszków gryczanych z warzywami i kozim serem, przygotowanych przez naszego wybitnego szefa kuchni – Marcina Sikorę, które będą serwowane w towarzystwie Gruszki. Spróbuj przepisu na festiwalowe danie!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Wakacje z książką i winem

Wybór idealnej wakacyjnej książki bywa równie trudny, co wybór wina: Powieść czy kryminał? Spokojne czy musujące? Nasz subiektywny przewodnik połączył polskie wina z książkami z pięciu różnych krajów. Zachęcamy do przeczytania artykułu!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Cepeliny z soczewicą na chłodniku

Szukasz pomysłu na letnie pyszności? 🌟 Spróbuj regionalnych cepelinów z soczewicą na chłodniku, przygotowanych przez naszego wybitnego szefa kuchni – Marcina Sikorę. Dla podkreślenia smaku najlepiej serwować je w towarzystwie Lekkiej Czerwonej Porzeczki.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Forszmak lubelski

MENU Zamojskie Winogranie 2024!
Już wkrótce w strefie Chill Out czekają na Was wyjątkowe dania regionalne, serwowane przez wybitnego szefa kuchni - Marcina Sikorę!
Oprócz znakomitych pierogów z kaczką, których nie możemy się już doczekać, będziecie mieli okazję spróbować też forszmaku lubelskiego - pysznego dania jednogarnkowego, idealnego dla tych, którzy uwielbiają mięso! Przepis znajdziecie w naszym artykule!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z Kaczką

MENU Zamojskie Winogranie 2024!
Jak co roku na naszym festiwalu w Zamościu czekają na Was wyjątkowe dania regionalne przygotowane przez naszego szefa kuchni, Marcina Sikorę! Wśród propozycji dań nie może zabraknąć znakomitych pierogów z kaczką! Spróbuj przepisu na festiwalowe danie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Wielkanocne ciasto Podhoreckie

Wielkanoc obchodzimy w tym roku wyjątkowo wcześnie. To idealny moment, by zaplanować wyjątkowe kulinarne doświadczenie! Pomoże wam w tym przepis od naszego szefa kuchni Marcina Sikory!
Ciasta Podhoreckiego spróbujcie w towarzystwie Wiśni od Winiarni Zamojskiej.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Pogoda na Wino

Jak pogoda wpływa na jakość wina? W procesie dojrzewania owoców dużą rolę odgrywają warunki atmosferyczne i co ciekawe idealne warunki pogodowe wcale nie są idealne dla jakości wina – więc jakie są odpowiednie? Odpowiedź znajdziecie w naszym artykule!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pistacjowe pączki pieczone z kremem pistacjowym

Jakie pączki lubisz najbardziej: z różą, adwokatem, czekoladą czy nietradycyjne? Przedstawiamy najnowszy przepis od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na pączki pieczone!
Spróbuj!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Stek wołowy z serem pleśniowym, szalotka w glazurze z wina z czarnej porzeczki, frytki z selera, karmelizowana kiszona kapusta na miodzie gryczanym

Jak dobrać wino do steka?
Postaw na wariant czerwony z wyraźnie zaznaczonymi garbnikami i taninami jak np. czarna porzeczka, aby uwypuklić walory smakowe. Skosztuj połączenia tych smaków w najnowszym przepisie od naszego szefa kuchni Marcina Sikory.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Mamy opcję na karnawałowy wieczór z przyjaciółmi

Jak zaplanować karnawałowy wieczór z przyjaciółmi? Jeśli lubisz wino, gry, quizy i odrobinę rywalizacji polecamy degustację w ciemno - to doskonały sposób, aby dowiedzieć się więcej o winie, ale również forma rozrywki w czasie wolnym. Przeczytaj więcej w naszym artykule!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Ryba marynowana w soku z kiszonych buraków, tarciuch warzywny, kapusta z grzybami

Święta tuż tuż, a więc prezentujemy przepis na marynowaną rybę od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Kliknij i poznaj sposób na przygotowanie wigilijnej potrawy. Smacznego!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

W jak WINO, S jak winiarskie SŁOWA

Kultura picia wina wymaga znajomości pojęć, które czasem wydają się niezrozumiałe. Specjalnie dla naszych czytelników przygotowaliśmy mini słownik, który wyjaśnia podstawową terminologię używaną w winiarskim świecie. Zachęcamy do lektury!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Fondant pomarańczowy z białą czekoladą, kardamonem i sosem korzennym z żurawiny

Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory przygotowanego na osłodę zimowych, chłodnych wieczorów 😊 Dodamy, że deser ten najlepiej smakuje w towarzystwie Czarna Porzeczka Winiarnia Zamojska.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierś z gęsi i gruszka confit, kopyta z kalafiorem w omaście orzechowej, sałatka z buraczków z wiśniami i dresingiem z wina wiśniowego

W okresie świętomarcińskim na naszych stołach króluje gęś! Spróbuj nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Marketing wina z własnej winnicy - relacja

W dniach 20-22 października 2023 r. odbyło się szkolenie „Marketing wina z własnej winnicy” – zachęcamy do obejrzenia relacji z tego dnia!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

W poszukiwaniu własnego smaku

„Polskie winnice powinny być dumne z hybryd i unikalnych blendów. Już nie szczepy, a smak i charakter decydują o sukcesie win. Najbliższe lata pokażą, które odmiany staną się polską wizytówką. Niech nasza otwartość sprawi, że winiarskie eksperymenty będą jeszcze bardziej innowacyjne i odważne.” – tak brzmi wprowadzenie do naszego najnowszego artykułu. Przeczytaj więcej…

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Plince warzywne z wędzonym twarogiem, strogonow wieprzowy z borowikiem

Strogonow nie tylko znakomicie smakuje, ale też doskonale rozgrzewa w chłodne dni! Zachęcamy do spróbowania nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory w regionalnym wydaniu.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczone gruszki z serem lazur i sosem pesto

W Winiarni Zamojskiej cenimy polskie owoce, dlatego przedstawiamy Wam nową, jesienną propozycję dania od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Spróbujcie pieczonych gruszek z serem lazur i sosem pesto w towarzystwie naszej Musującej Gruszki.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Marketing Wina z Własnej Winnicy 2023 – 24h szkolenie

Już niebawem odbędzie się bezpłatne 24h szkolenie „Marketing wina z własnej winnicy” kierowane do osób z obszaru województwa lubelskiego związanych z branżą winiarską, rolnictwem i produktami regionalnymi. Zachęcamy do rejestracji!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona dynia piżmowa, kaszotto gryczane z dynią, karmelizowana polędwiczka w miodzie gryczanym

Zasmakuj jesieni! Spróbuj przepisu na faszerowaną dynię w towarzystwie Gruszki Winiarnia Zamojska, przygotowanego przez naszego szefa kuchni Marcina Sikorę.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Zupa kurkowa na wywarze z kaczki z winem agrestowym

Przedstawiamy Wam przepis na kolejny sezonowy przysmak! Tym razem nasz szef kuchni Marcin Sikora prezentuje przepis na zupę kurkową na bazie wywaru z kaczki z naszym winem: Lekki Agrest!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Sznycel cielęcy w panierce z cebuli, sałatka z młodych ziemniaków z bobem, kurkami i kwaśną śmietaną

Rozpoczynamy sezon na bób! Mamy tu jego miłośników? Specjalnie dla Was nasz szef kuchni Marcin Sikora przygotował nowy przepis, który z pewnością przypadnie Wam do gustu! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekki Agrest.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Marketing wina z własnej winnicy

Zapraszamy do udziału w operacji pn. „Marketing wina z własnej winnicy” realizowanej przez Fundację „ Winiarnie Zamojskie” w partnerstwie z Lubelskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, Lokalną Grupą Działania na Rzecz Rozwoju Gmin Powiatu Lubelskiego „Kraina wokół Lublina” oraz Winnicą Wieczorków Paweł Wieczorek

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Focacia pomidorowa ze szparagami

Roztocze zwane jest często Polską Toskanią, dlatego zabieramy Was w kulinarną podróż po naszym regionie! Zachęcamy do wypróbowania przepisu na kultowe, włoskie danie w wykonaniu Marcina Sikory – naszego szefa kuchni!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Tarta lemon z rabarbarem i truskawkami

Jakie są Wasze ulubione smaki z dzieciństwa? Dla nas to zdecydowanie tarta z owocami! Przedstawiamy nowy przepis na letni deser od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekki Agrest.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Łosoś wolno pieczony w pistacjach, szparagi w sosie kaparowo-cytrynowym oraz majonez ziołowy

Przedstawiamy przepis na łososia z sezonowymi szparagami od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Zachęcamy do spróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczony łosoś w młodej kapuście, cytrynowa sałatka z kalafiora i groszek cukrowy

Mamy sezon na młodą kapustę, a więc spieszymy z nowym przepisem od naszego szefa kuchni - Marcina Sikory. Co powiecie na pieczonego łososia w młodej kapuście? Zachęcamy do spróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Wywiad z Leszkiem Kaczorem

"...zdjęcia pozwalają zamrozić w czasie obrazy, których w kolejnych latach nie zobaczymy. To co widzimy i uwieczniamy na zdjęciach teraz w przyszłości już się nie powtórzy. To taka trochę podróż w czasie." - Leszek Kaczor

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona biała kiełbasa, duszona kapusta w żurku z grzybami, pieczone ziemniaki

Zaskocz gości nietradycyjnym, wielkanocnym żurkiem w nadchodzące Święta! Przedstawiamy nowoczesną propozycję na to świąteczne danie od naszego szefa kuchni - Marcina Sikory. Zachęcamy do spróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W poszukiwaniu prawdziwego smaku i przygody

Rozpoczynamy nowy miesiąc na szlaku turystycznym! Na wiosenny wypad za miasto przygotowaliśmy 5 propozycji na mapie Lubelszczyzny, które zdecydowanie warto odwiedzić. Zachęcamy do sprawdzenia!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Cielęcina, młode ziemniaki i sałatka ze smażonych, wiosennych warzyw z dresingiem z wina lodowego z dodatkiem smażonych ziemniaków.

Wiosna zagościła już na Roztoczu, ale jak mawia stare przysłowie "w marcu jak w garncu", dlatego przedstawiamy kulinarną propozycję od naszego szefa kuchni – Marcina Sikory: danie z cielęciną i młodymi, wiosennymi warzywami z dressingiem na bazie wina lodowego Winiarnia Zamojska. Zachęcamy do sprawdzenia przepisu!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Filet z indyka tandoori z serem lazur, szparagi w sosie beurre blanc z wina gruszkowego, purée z batatów, sałatka z marchewki i kalarepy

Poznaj smaki kuchni indyjskiej inspirowane Winiarnią Zamojską! Spróbuj nowej propozycji od naszego szefa kuchni Marcina Sikory.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Chleb pszenno-orkiszowy z suszonymi pomidorami i oliwkami oraz pasta z bakłażana

Nasz region nazywany jest polską Toskanią. Zastanawiacie się jak wyglądałoby połączenie smakowe obu regionów? Najlepiej zobrazuje to propozycja naszego szefa kuchni Marcina Sikory, zachęcamy do wypróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Zamojskie spacery - od winnic po czubki drzew

Marzy Wam się spacer po winnicy lub spacer w koronach drzew? Już niedługo oba marzenia będzie można zrealizować na Roztoczu! Roztoczański Park Narodowy planuje budowę ścieżki w koronach drzew i wieży widokowej, z której będzie można podziwiać cały, zamojski krajobraz.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora

Kasza bulgur ma wiele właściwości odżywczych, dzięki niej możemy uzupełnić niedobory potasu, wapnia, magnezu i sodu. Często wykorzystywana jest m.in. w daniach wegetariańskich, dlatego prezentujemy Wam ciekawą propozycję od naszego szefa kuchni - Marcina Sikory.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Wege beza z kremem z philadelfi i pieczonej, białej czekolady z kruszonką z kaszy gryczanej

Jesteś miłośnikiem wegańskich potraw? Wypróbuj przepis na wege bezę autorstwa naszego szefa kuchni – Marcina Sikory i sprawdź jakie wino pasuje do tego wyśmienitego deseru!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W dzikim winie świat się plącze

„W dzikim winie świat się plącze” to cytat z utworu ikony polskiej sceny muzycznej, która stworzyła swój dom na Roztoczu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, którzy artyści wywodzą się z Zamościa lub jego okolic

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Makaron pszenno-orkiszowy z borowikiem, sosem z boczniaków, suszonych pomidorów i czerwonych krewetek z burratą

Zastanawiasz się jak przyrządzić krewetki wzbogacone o smaki lokalnej kuchni? Pomysł naszego szefa kuchni to makaron z krewetkami w towarzystwie boczniaków i suszonych pomidorów z burratą. Zachęcamy do wypróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W nowym roku będziemy zwiedzać Zamojszczyznę!

W tym roku na liście postanowień noworocznych nie może zabraknąć „W nowym roku będziemy zwiedzać Zamojszczyznę!". Przeczytajcie artykuł i sprawdźcie, dlaczego warto wybrać się do naszego regionu!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczeń wołowa, warzywa pieczone z grzybami

Szukacie kulinarnych inspiracji na Sylwestrowa? Przedstawiamy propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory: królujące w tym sezonie grzyby, warzywa oraz mięso wołowe w towarzystwie Wiśni Winiarnia Zamojska. Poznajcie smak Nowego Roku 2023!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pstrąg łososiowy z duszonymi warzywami, białą kapustą z grzybami i brukselką

Jak wybrać najlepszy przepis na świąteczną kolację i zaskoczyć smakiem wszystkich gości? Wypróbuj propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory! Prezentujemy przepis na pstrąga łososiowego, wzbogacony o popularne dodatki w tym sezonie: białą kapustę, grzyby oraz brukselkę. Smacznego!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Zupa krem z pieczonego czosnku i ziemniaków i wina lodowego

Czosnek pełni funkcję „naturalnego antybiotyku”. Chcesz wiedzieć jak można go smacznie przyrządzić? Zachęcamy do wypróbowania przepisu naszego szefa kuchni – Marcina Sikory!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

SREBRNY MEDAL
Wino: czerwone, różowe, musujące

Na tegorocznym Festiwalu w Poszukiwaniu Prawdziwego Smaku wyłoniliśmy również SREBRO! Sprawdźcie jakie wina nagrodzone zostały srebrnym medalem.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

ZŁOTY MEDAL WINA MUSUJĄCE: wino musujące Zweigelt Rose 2021
WINNICA LIPOWIEC – LESZEK POPKO

Prezentujemy już ostatnie złoto na podium Festiwalu w Poszukiwaniu Prawdziwego Smaku 2022 w Zamościu! Przeczytaj artykuł i dowiedz się jakie wino musujące nagrodziliśmy!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Enoturystyka bez tajemnic

Wybierasz się pierwszy raz w życiu do winnicy i nie wiesz, czego się spodziewać? Lubisz wino, ale nie czujesz się ekspertem? Przeczytaj artykuł i znajdź odpowiedź na nurtujące Cię pytania.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

ZŁOTY MEDAL, WINA RÓŻOWE: Wino różowe półwytrawne Rosemary
WINNICA MICKIEWICZ – MACIEJ MICKIEWICZ

Przedstawiamy kolejne złoto na podium Festiwalu W Poszukiwaniu Prawdziwego Smaku 2022 - tym razem w kategorii win różowych! Zachęcamy do przeczytania artykułu.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

złoty medal, wina czerwone: WINO MARKOWE Z WIŚNI, wino wytrawne
WINNICA LUBELSKA - GRZEGORZ HOJNACKI

Złoty medal w kategorii najlepszego wina czerwonego z regionu Roztocza na Festiwalu w Zamościu otrzymało: wino markowe z wiśni (wino wytrawne) Winnica Lubelska - Grzegorz Hojnacki. Sprawdź czym się charakteryzuje!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierś z Gęsi, piernikowa czerwona kapusta i parowaniec

Lekka czarna porzeczka, pierś z kaczki, piernikowa czerwona kapusta oraz parowaniec to kolejny przepis od Marcina Sikory na jesienny obiad! Spróbuj!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

GRAND PRIX: Johanniter 2021, wino gronowe, białe wytrawne.
Winnica Zamojska – Artur Podhajny

W tegorocznym Festiwalu w Poszukiwaniu Prawdziwego Smaku w Zamościu sommelierzy wyłonili zwycięzcę GRAN PRIX - najlepsze wino regionu rocznik 2021. Sprawdź jakie wino wygrało!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Winiarstwo szansą rozwoju lubelskiej wsi – relacja ze szkolenia

W dniach 29-30.10.2022 r. odbyło się bezpłatne szkolenie „Uprawa winorośli i produkcja wina-bieżące trendy, szanse i nowa rzeczywistość prawna” – zachęcamy do obejrzenia relacji z tego dnia!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Ciastko czekoladowe Brownie z Batatem solonymi orzeszkami i karmelizowaną żurawiną, borówką i figami

Nie ma nic lepszego niż połączenie owoców i czekolady! Ale co powiecie na czekoladowe brownie z wyjątkowymi dodatkami? Co więcej - w połączeniu z wiśnią smakuje wyśmienicie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Tatar wołowy, smażone żółtko, piklowane grzyby i majonez sojowo-szczypiorkowy

Zastanawiacie się nad przekąską na wieczorne spotkanie? Przedstawiamy przepis na Tatar wołowy – idealna przystawka na każde przyjęcie!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Toskania a Zamojszczyzna - co nas łączy a co dzieli

Moglibyśmy po prostu napisać, że zarówno Toskania, jak i Zamojszczyzna to dwa regiony winiarskie charakterystyczne dla swojego kraju, do których się przyjeżdża w poszukiwaniu prawdziwego smaku, jednak postanowiliśmy rozwinąć ten temat. Zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Winiarstwo szansą rozwoju lubelskiej wsi

Już niebawem odbędzie się bezpłatne szkolenie „Uprawa winorośli i produkcja wina-bieżące trendy, szanse i nowa rzeczywistość prawna” kierowane do osób z obszaru województwa lubelskiego związanych z branżą winiarską, rolnictwem i produktami regionalnymi. Zachęcamy do rejestracji!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Hryczanyki z duszonymi kurkami i śliwkami

Lubicie kuchnię regionalną? Tym razem zabieramy Was w kulinarną podróż na podkarpacie. Przedstawiamy przepis autorstwa Marcina Sikory na Hryczanyki z kurkami i śliwkami.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Tarta orzechowa słony karmel z chutneyem z gruszki

Rozpoczynamy sezon na gruszki i tym samym prezentujemy przepis na tartę orzechową słony karmel z chutneyem z gruszki, czyli z pikantnym dżemem z grubo siekanymi gruszkami. Smacznego!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Wrapy gryczane z wieprzowiną, marynowaną fasolką i sosem z młodego ogórka i mięty

Każde danie smakuje lepiej, gdy sami je przygotujemy. A czy próbowaliście kiedyś zrobić własne placki na wrapy? Przedstawiamy przepis...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Jagodowe kluski leniwe z gorzką czekoladą

Lato owocuje w jagody! Macie ochotę na danie, które nie tylko zadziwia wyglądem, ale też smakiem? Zachęcamy do spróbowania przepisu...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Krewetki z chorizo, pomidorami i smażone boczniaki

Macie ochotę na obiad, który nie tylko świetnie wygląda, ale tak też smakuje? Krewetki z chorizo, pomidorami i smażone boczniaki to...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

RaVioli z dynią, kurkami i masłem szałwiowym

Przepis na przepyszne włoskie ravioli dynią, kurkami i masłem szałwiowym już na Was czeka!

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Dlaczego Roztocze zwane jest „polską Toskanią”?

Pomimo że polskie Roztocze i włoską Toskanię dzieli w linii prostej ok. 1600 km, porównania tych regionów nie można uznać za...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem

Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem to idealna potrawa na świąteczny stół.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pstrąg pieczony w soli, sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami

Ten przepis przygotowaliśmy z myślą o miłośnikach ryb - pstrąg pieczony w soli, sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Aranchini z gruszką, serem lazur, szynką parmeńską i salsą pomidorową

Niesamowicie łatwa i szybka potrawa, która smakuje wyśmienicie. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierożki gyoza z kaczką

Szukacie przepisu na pyszny obiad? Przygotowaliśmy go dla Was.

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Czartowe Pole kusi naturalnym urokiem

Dzikie tereny leśne roztocza, pełne magii lasu, rzeki, młyny i niezagospodarowane ręką ludzką tereny to miejsce wyjątkowe nie tylko ze względu na samą naturę. Dlatego kolejną wyprawę w te okolice rozpoczniemy od przywołania legendy.

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Ormiańskie kamienice w Zamościu

Nazwa zabytkowych kamienic znajdujących się w centrum Zamościa wywodzi się od Ormian, którym jego założyciel, Jan Zamoyski przyznał...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pork steak, pieczone bataty z selerem, konfitura z czerwonej cebuli

Pork steak, pieczone bataty z selerem, konfitura z czerwonej cebuli to nasza dzisiejsza propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Udka z gęsi confit, karmelizowane buraczki, kluski śląskie ze śliwkami

Chcecie poznać sekret udka z gęsi confit? Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy.

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Wodospad Jeleń — skarb Roztocza

Na Roztoczu tereny leśne poprzecinane są rzekami, strumieniami, w których otoczeniu można usłyszeć śpiew ptaków i wyjątkowy szum...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Ślimaczki z ciasta francuskiego, z kozim serem, burakiem, daktylami i łososiem

Szukacie przepisów na karnawałowe przekąski? Mamy coś specjalnego.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Ciastka migdałowe z serem lazur, tapenadą z oliwek i szynką parmeńską

Szukacie przepisów na karnawałowe przekąski? Mamy coś specjalnego.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa to jeden z wigilijnych przysmaków. Zagości w tym roku na Waszym stole?

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Muzeum Wsi Lubelskiej

Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie zajmuje teren około 27 hektarów, co czyni je jednym z największych w Polsce skansenów. Odwiedzając te tereny, z łatwością przeniesiecie się w czasie i poczujecie, jak byście żyli epokę temu.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Śliwki karmelizowane z anyżem, cynamonem i kruszonką kokosową

Karmelizowane śliwki to świetny pomysł na prosty, ale pyszny deser. Anyż i cynamon nadają mu prawdziwie jesiennego charakteru!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pyzy z dyni z oscypkiem, pistacjami i sosem serowym

Dyniowe pyzy to doskonała propozycja na smaczny obiad na bazie sezonowych produktów!

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Lasy Janowskie – Park Krajobrazowy

Lasy Janowskie to jeden z Parków Krajobrazowych województwa lubelskiego. Znajdziemy tam niesamowitą przyrodę, a także półdzikie...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Rogale na świętego Marcina

Rogale na świętego Marcina to przysmak, który musicie skosztować!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, orzechami i figami

Przepis na smaczny i zdrowy obiad? Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem szpinaku, orzechów i fig. Z dodatkiem wina gruszkowego smakuje...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierś z kaczki z pieczoną brukselką z kurkami, śliwkami i rodzynkami

Najlepszy czas na dania z grzybami jest właśnie teraz! Dlatego koniecznie spróbujcie naszego przepisu na pieczoną pierś z kaczki z...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Nałęczów – moc zdrowych wód

Nałęczów to nie tylko miasto licznych sanatoriów, wśród których królują te o profilu kardiologicznym, ale także miejsce o...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Stek z antrykotu z grillowanymi warzywami i sosem chimichurri

Jeżeli lubicie dobrze zjeść, koniecznie spróbujcie naszej propozycji na stek z antrykotu z dodatkiem grillowanych warzyw i sosu chimichurri!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Sałatka z pieczonej dyni z gruszką i serem pleśniowym

Sezon na potrawy na bazie dyni możemy uznać za otwarte! Spróbujcie naszej propozycji na pyszną sałatkę z dodatkiem gruszki i sera...

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Włodawa – miasto na styku kultur

Włodawa jest niezwykle interesującym miejscem pod względem kultury i historii. Na tym terenie aż do II wojny światowej przez wieki...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Wywiad z Wiesławem Wysokińskim – sommelierem Winiarni Zamojskiej

Wiesław Wysokiński to współzałożyciel i wiceprezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Przeczytajcie nasz wywiad i dowiedzcie się...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Ragout z kurczaka z kurkami i warzywami

Lubicie dania na bazie kurczaka? Koniecznie spróbujcie przepisu na pyszne ragout z dodatkiem grzybów i warzyw!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczone bataty faszerowane kaszotto

Macie ochotę na danie z dodatkiem grzybów? Poznajcie nasz przepis na pyszne faszerowane bataty!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Musaka

Pyszna zapiekanka na bazie bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa rodem z Grecji to świetny sposób na pożywny obiad!

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Hrubieszów – najbardziej wysunięte na wschód miasto w Polsce

Hrubieszów to niewielkie miasteczko położone tuż przy granicy z Ukrainą. To miejsce o ciekawej historii, sięgającej wczesnego...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Pałac Sanguszków w Lubartowie

Barokowa rezydencja Sanguszków obecnie pełni funkcję Starostwa Powiatowego w Lubartowie, jednak nie zawsze tak było. Zachęcamy do poznania historii tego pięknego pałacu!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Sałatka z grillowaną polędwiczką, szparagami i wędzonym tofu

Sezon na szparagi trwa. Spróbujcie przepisu na ich kreatywne wykorzystanie. Sałatka jest lekka i smaczna, a do tego zdrowa!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Carpaccio z buraka z piklowanym arbuzem i popcornem z kaszy gryczanej

Wegetariańska przystawka we włoskim stylu? Spróbujcie przepisu na carpaccio z buraka!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Bułeczki bao z kaczką i mango

Kuchnia chińska na obiad? Czemu nie! Poznajcie przepis na pyszne bułeczki bao nadziewane farszem z kaczki i mango. To doskonała...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Szparagi pieczone z pesto w cieście ziołowym

Pyszna zapiekanka na bazie bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa rodem z Grecji to świetny sposób na pożywny obiad!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Gołąbki to bardzo popularne danie w polskiej kuchni. W naszym przepisie postawiliśmy jednak na powiew świeżości, zamieniając ryż...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Poleski Park Narodowy

Poleski Park Narodowy to kolejny po Roztoczańskim, park narodowy województwa lubelskiego. Znajdziemy tam prawdziwe bogactwo flory i fauny!

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Zwierzyniec

Zwierzyniec to urokliwe miasteczko położone w wyjątkowych okolicznościach przyrody — nad rzeką Wieprz, tuż przy Roztoczańskim...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Sałatka z pieczonego kalafiora romanesco i buraka

Kochamy wiosnę w każdym aspekcie, dlatego nie ma nic lepszego niż kolorowa sałatka w słonecznym stylu!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pączki z batatów

Pączki kocha każdy! Co powiecie na takie w wersji z batatów? Zapewniamy, że smakują równie wyśmienicie, co tradycyjne!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Szynka pieczona w miodzie z goździkami

Dobrze wypieczona szynka to postawa świąt Wielkanocnych w tradycyjnym wydaniu! Jest pyszna i bardzo aromatyczna.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Babka czekoladowa

Polędwiczki wieprzowe doskonale komponują się ze słodkim smakiem owoców. Danie wymaga nieco pracy, ale zdecydowanie warte jest...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Podziemia kredowe w Chełmie

W Krupem, wsi położonej między Chełmem a Krasnymstawem, znajdziemy tajemniczą budowlę, współcześnie zwaną przez miejscowych...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście gryczanym, faszerowana gruszką i śliwką

Polędwiczki wieprzowe doskonale komponują się ze słodkim smakiem owoców. Danie wymaga nieco pracy, ale zdecydowanie warte jest...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Tatar z łososia z blinami ziemniaczanymi z kardamonem

Mamy dla Was przepis na tatara z łososia z mango i guacamole, z dodatkiem blin ziemniaczanych doprawionych kardamonem. Tak brzmi przepis...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Zamek w Krupem

W Krupem, wsi położonej między Chełmem a Krasnymstawem, znajdziemy tajemniczą budowlę, współcześnie zwaną przez miejscowych...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Szlak Żydowski w Zamościu

Żydzi od zawsze byli związani z Zamościem i licznie zamieszkiwali miasto, aż do czasów II wojny światowej, stąd nie powinno nas dziwić, że znajdziemy tam wiele śladów ich obecności.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Żeberka pieczone ze śliwkami na lemieszce ziemniaczanej

Niesamowicie łatwa i szybka potrawa, która smakuje wyśmienicie. Jeżeli macie ochotę na staropolski, wytrawny obiad z nutką...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Chleb z kiszoną kapustą

Chleb jest produktem bardzo smacznym, ale bardzo powszednim. Czy próbowaliście go kiedyś w wersji z kapustą kiszoną? Zapewniamy, że w...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczone pierożki z makiem i orzechami

Korzenne pierożki idealnie wpasowują się w świąteczny klimat. Pasują zarówno na wigilijny stół, jak i jako przekąska do herbaty...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Blok czekoladowy z suszonymi owocami

Święta to wyjątkowy czas. Wśród suto zastawionego stołu nie można pominąć słodkości. Koniecznie sprawdźcie przepis na...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Pałac Zamoyskich w Kozłówce

Zespół pałacowo-parkowy w Kozłówce to wyjątkowe miejsce na mapie Polski, które od 2007 roku wpisane jest na listę Pomników...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Krasnobród – Roztoczańskie uzdrowisko

Krasnobród znany jest przede wszystkim jako uzdrowisko i miejscowość, w której mieści się Sanatorium Rehabilitacyjne dla Dzieci, ale...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Rolada ze schabu z pieczonymi ziemniakami

Rolada jest ponadczasowym i świetnym daniem obiadowym. My nafaszerowaliśmy schab duszonym porem, pieczarkami i śliwkami!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Zupa cebulowa z Goraja

Zupa cebulowa nie tylko znakomicie smakuje, ale też doskonale rozgrzewa w chłodne dni! Poznajcie nasz sposób na tę potrawę w regionalnym wydaniu.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Wątróbka po zamojsku na placuszkach z kaszy gryczanej

Robi się nieco zimniej, dlatego warto zjeść na obiad coś pożywnego i rozgrzewającego. Świetnie w tej roli sprawdzi się wątróbka...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Tarta z kurkami i burakiem

Sezon grzybowy trwa, dlatego spróbuj naszego przepisu na pyszną tartę kurkową z burakami. Palce lizać!

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Twierdza Zamość

Fortyfikacje otaczające Zamość są już tylko reliktem historii, ale nie jeden raz zapewniły miastu bezpieczeństwo!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczą

Pieczona kaczka z owocami smakuje wyśmienicie! To idealny i nieskomplikowany pomysł na obiad idealny.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi po lubelsku

Pierogi bez wątpienia lubi każdy. A gdy dodamy do tego regionalny akcent, nie może być inaczej, niż po prostu pysznie!

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Zamek w Lublinie

Lublin pełen jest pięknych zabytków. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje zamek, który jest najstarszym i największym muzeum...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Zapiekany dorsz z kaszotto z kaszy bulgur

Lato niewątpliwie kojarzy się z rybami. Poznajcie nasz przepis na zapiekanego dorsza z kaszotto!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Kopytka z bobu z kurkami i oscypkiem

Kochacie tradycyjne kopytka, ale macie ochotę nieco poeksperymentować? Użyjcie do ich zrobienia bobu!

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Historia Roztoczańskiego Parku Narodowego

Roztoczański Park Narodowy to przyrodnicza perła województwa lubelskiego. Jak doszło do jego powstania? Dowiecie się tego z naszego...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Chrząszcz brzmi w trzcinie

Każdy zna wiersz Jana Brzechwy o Szczebrzeszynie! Miasto mu nie ustępuje i jest równie ciekawe jak wiersz, o czym przekonacie się...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierś z kaczki z chipsami z batatów

Macie ochotę na obiad, który nie tylko świetnie wygląda, ale tak też smakuje? Pierś z kaczki z chipsami z batatów to propozycja dla...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Barszcz z botwinki na wędzonych żeberkach

Kochacie młode buraczki? Świetnie się składa! Koniecznie poznajcie nasz przepis na barszcz z botwinki na wędzonych żeberkach.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Forszmak lubelski

Sprawdź koniecznie nasz przepis na forszmak, który idealnie sprawdzi się jako przystawka do dania głównego!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pasztet wieprzowy ze śliwkami

Poznaj przepis na znakomity pasztet, który doskonale komponuje się z ćwikłą lub borówką!

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Legenda o studni ratuszowej

Słyszeliście kiedyś legendę o studni ratuszowej w Zamościu? A może chcecie ją sobie przypomnieć? Koniecznie sprawdźcie nasz...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Fauna okolic Lublina

Jakie ciekawe zwierzęta żyją w okolicy Lublina? Dowiecie się tego w naszym artykule!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Zapiekane szparagi

Doskonały sposób na szybki i zdrowy obiad. Jeśli jesteś smakoszem szparagów, sprawdź koniecznie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Faszerowany schab z pieczonymi ziemniakami

Faszerowany schab z pieczonymi ziemniakami to propozycja dla wszystkich, którzy lubią smacznie zjeść!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczeń wieprzowa z jajkiem

Przygotuj na Wielkanocny obiad pyszną pieczeń wieprzową z jajkiem, która zachwyci wszystkich miłośników dobrej kuchni!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Świąteczny barszcz biały

Barszcz biały z jajkiem to potrawa, która gości na każdym świątecznym stole. Poznaj przepis na wyjątkową wersję tej tradycyjnej...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Winnica Lipowiec

Winnica Lipowiec to kolejne klimatyczne miejsce, które dołączyło w szeregi Fundacji Winiarni Zamojskich. Z naszego artykułu dowiecie...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Potencjał i przyszłość win owocowych

Co wyróżnia Polskę w produkcji wina na tle innych krajów Europejskich i w czym tkwi potencjał naszego kraju? Odpowiedź na to pytanie...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Wina owocowe

Jakie cechy powinno mieć dobre wino owocowe? Na ocenę trunku składa się wiele parametrów. Jakich? Tego dowiecie się w naszym artykule!

Czytaj więcej
kompendium

KULINARIA

Z miłości do kuchni regionalnej – wywiad z Marcinem Sikorą

Nasz blog pełen jest doskonałych przepisów, które wyśmienicie komponują się z winami Winiarni Zamojskiej. Wiecie kto stoi za tymi pysznymi recepturami? Przeczytajcie wywiad z Marcinem Sikorą!

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Miasto idealne według Bernardo Morando

Co kryje się za pojęciem „miasto idealne” i jaki ma to związek z Zamościem? Wszystkiego tego dowiesz się czytając nasz artykuł!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Mazurek Wielkanocny

Czym byłaby Wielkanoc bez mazurka? Ciężko odpowiedzieć! Dlatego poznajcie nasz przepis na Wielkanocny Mazurek.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Żołądki drobiowe w sosie paprykowo-czosnkowym

Przepis na żołądki drobiowe w sosie paprykowo-czosnkowym to doskonała propozycja dla miłośników regionalnej kuchni.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Makaron spaghetti z pesto ze szpinaku i z pstrągiem łososiowym w maku

Poznaj przepis na doskonałe spaghetti z pstrągiem łososiowym w maku!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Relacja ze szkolenia “Uprawa winorośli i produkcja wina szansą na rozwój obszarów wiejskich”

W dniach 22-24.10.2021 Fundacja Winiarnie Zamojskie organizowała szkolenie "Uprawa winorośli i produkcja wina szansą na rozwój...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Uprawa winorośli i produkcja wina szansą na rozwój obszarów wiejskich

Zapraszamy do udziału w operacji pn. „Uprawa winorośli i produkcja wina szansą na rozwój obszarów wiejskich„ realizowanej przez ...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Wino jest jedno, czyli wina owocowe oczami sommeliera

Czy wino owocowe to „prawdziwe” wino? Dlaczego wina gronowe mają aromaty innych owoców? Przeczytaj nasz artykuł i rozwiej swoje...

Czytaj więcej
kompendium

KOMPENDIUM

Szczepy winogron uprawiane w Polsce

Czy wiecie z jakich szczepów winogron robi się wina w Polsce? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w artykule przygotowanym przez naszego sommeliera.

Czytaj więcej
kompendium

KOMPENDIUM

Jak zostać sommelierem? – wywiad z Tomaszem Potrzebowskim

Na blogu pojawiło się już wiele artykułów naszego sommeliera, Tomasza Potrzebowskiego, ale wciąż niewiele wiecie o nim samym....

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Faworki z makiem

Każdy kocha tłusty czwartek i karnawał. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszne faworki z makiem!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Krewetki w cieście gryczanym z sałatką z mango, awokado i zielonego jabłka

Lubicie eksperymenty w kuchni? Z pewnością do gustu przypadnie Wam przepis na krewetki w cieście gryczanym z sałatką mango, awokado i...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Różowy sernik z truskawkami

Macie ochotę na pyszny deser? W takim razie koniecznie musicie poznać przepis na różowy sernik z truskawkami!

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Kolejna winnica w naszej Fundacji – Winnica Gronowscy!

Winnica Gronowscy to kolejna z winnic Fundacji Winiarni Zamojskich. Jesteście ciekawi jej historii i tego jakie wina produkuje? Koniecznie...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Ciastka serowe z suszonymi pomidorami

Idealna przekąska na deser? Ciastka serowe z suszonymi pomidorami! Zapoznajcie się z naszym przepisem na ten przysmak, a z pewnością na...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Placuszki gryczane z kwaśną śmietaną, szalotką i wędzonym łososiem

W Waszej kuchni wieje nudą? Mamy pomysł, jak to zmienić. Nasze placuszki gryczane z kwaśną śmietaną, szalotką i wędzonym łososiem...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

„Cudze chwalicie, swego nie znacie”, czyli historia wina owocowego w Polsce

Polskie wina powoli wychodzą z cienia. Obecnie coraz częściej trunek ten gości na naszych stołach. Jednak, tak jak wino gronowe staje się wyborem Polaków, tak wino owocowe, pomimo zdecydowanej zmiany w kwestii jakości wciąż nie cieszą się należytym prestiżem i uznaniem. Czy słusznie?

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Sałatka z kaszy pęczak z warzywami i kurczakiem

Czasem sekret tkwi w prostocie. Mamy dla Was prosty przepis na sałatkę z kaszą pęczak z warzywami i kurczakiem!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Bruschetta na dwa sposoby

Szukacie przekąsek do czerwonego wina? Przygotowaliśmy przepis na domową bruschettę w dwóch odsłonach!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Sur lie – „nad osadem”

Co oznacza francuskie „sur lie”? Jak na dojrzewanie wina wpływa osad? Odpowiedzi znajdziecie w naszym artykule.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Wina z Winiarni Zamojskiej

Dziś opowiemy Wam nieco więcej o winach, które znajdziecie w naszej ofercie. Czym charakteryzuje się wino z czarnej porzeczki, jak...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Tradycyjny bigos

Mówiąc o kultowych polskich daniach, nie można pominąć bigosu, dlatego nasz kucharz przygotował przepis na tradycyjny bigos....

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Kwaśnica staropolska

Jesteśmy przekonani, że polskie zupy są najlepszymi zupami na świecie! Dziś postaramy się to udowodnić. Przygotowaliśmy przepis na...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Wina z Winnicy Dworu Sanna

Opowiadaliśmy już Wam o historii Winnicy Dworu Sanna, a dziś opowiemy nieco więcej o winach produkowanych w tej lubelskiej winnicy....

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi lubczykowe z pieczona kaczką i duszonym rabarbarem

Pierogi to jedna z najbardziej kultowych polskich potraw, jeśli znudziły się Wam klasyczne pierogi z kapustą i grzybami, ruskie czy mięsne, to koniecznie sięgnijcie po nasz wariant pierogów z lubczykiem, pieczoną kaczką i duszonym rabarbarem. Pychota! 😉

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

FLACZKI PO ZAMOJSKU

Flaki i wino? Zobacz przepis na pyszne flaki po zamojsku, które świetnie komponują się z winem wiśniowym!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Piernik z czekoladą i powidłami śliwkowymi

Wyobrażacie sobie święta bez świątecznego piernika? Jeśli nie, to niewątpliwie ucieszy Was nasz przepis na wigilijny piernik na...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Zakwas na barszcz świąteczny

Zastanawiacie się, jaki jest sekret najlepszego barszczu wigilijnego? Jesteśmy przekonani, że największy wpływ na sukces wigilijnej...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Roztoczańskie śledzie wigilijne

Szukacie przepisu na śledzie wigilijne? Zapraszamy Was do roztoczańskiego stołu na najlepsze śledzie na święta z żurawiną, olejem...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Czym zaskoczy nas Lubelszczyzna?

Czym może zaskoczyć nas Lubelszczyzna? Dziś przygotowaliśmy kilka niezwykłych faktów o ziemi lubelskiej.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Jak wybrać szampana na sylwestra?

Szukasz idealnego wina na sylwestrowy wieczór? Przygotowaliśmy dla Ciebie artykuł, który pomoże Ci odnaleźć się w gąszczu etykiet...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Jak wybrać wino do świątecznego obiadu?

Święta są wyjątkowym czasem. Możemy na chwilę zapomnieć o tempie dnia codziennego, spędzić czas z rodziną i z szafki na wino...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Podpłomyk staropolski z wędzonym pstrągiem, granatem, świeżym szpinakiem i oscypkiem

Macie dość klasycznej pizzy? Mamy dla Was ciekawą alternatywę. Marcin Sikora przygotował przepis na staropolski podpłomyk z wędzonym pstrągiem, granatem, świeżym szpinakiem i oscypkiem. Jest naprawdę pyszny!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Kartacze

Dziś przeniesiemy się w kulinarną podróż do północno-wschodniej Polski i zaserwujemy przepis na kartacze, zwane również cepelinami...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Jabłecznik

Gdybyśmy spytali Was o najbardziej kultowe ciasta, to niewątpliwie znalazłby się na podium. Przed Wami najlepszy przepis na...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Ciasto dyniowe

Jesień to pora wielu barw i wielu smaków. Dziś osłodzimy sobie listopadowy dzień pysznym ciastem dyniowym. Jak zrobić ciasto z dyni?...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Co zobaczyć w Roztoczańskim Parku Narodowym?

Wybierając się do województwa lubelskiego nie można ominąć tego niezwykłego parku narodowego. Co warto zobaczyć w Roztoczańskim...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Historia Winnicy Dworu Sanna

Każda winnica to nie tylko pyszne wino, ale również niepowtarzalna historia i klimat. Dziś opowiemy Wam nieco o barwnej historii...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Jak dobrać ser do wina?

Wino i ser to jedno z najbardziej kultowych połączeń kulinarnych. Kto z nas nie delektował się winem w towarzystwie oliwek i sera?...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Wino Świętomarcińskie

11 listopada to również urodziny patrona winiarzy - św. Marcina. W ten dzień, w naszej części Europy, prezentowane jest wino z...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Ragout wołowe z batatem, bobem, pachnące borowikiem

Idealne danie na jesienne dni? Spróbujcie naszego aromatycznego i pożywne rogout wołowego, które skradnie serca wszystkim miłośnikom gulaszy!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem

Pierogi z bobem to kultowe danie, z którego słynie wieś Karczmiska w województwie lubelskim. Ich wyjątkowy delikatny, słodkawy smak...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pasztet z dzika z orzeszkami laskowymi i pikowanymi w kardamonie z buraczkami

Lubicie domowe pasztety? To koniecznie spróbujcie naszego przepisu na pasztet z dzika. To będzie najlepszy mięsny pasztet, jakiego...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Kaczka po zamojsku z sosem śliwkowym i sodziakami

Dziś zabieramy Was w kulinarną podróż do renesansowego Zamościa, bo właśnie tu podawano kaczkę po zamojsku nadziewaną farszem...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Twaróg roztoczański

Jak sprawić, aby biały twaróg nabrał niepowtarzalnego charakteru? Przygotujcie pyszny, delikatny i niezwykle aromatyczny twaróg...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Ciekawostki o winnicy zamojskiej

Dziś opowiemy Wam trochę o winnicy, którą znajdziecie 20 kilometrów na północ od Zamościa. Zapraszamy Was w podróż do Winnicy...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Fenomen wina pomarańczowego

W najmodniejszych barach i restauracjach od Los Angeles po Tokio dobrze jest napić się wina pomarańczowego. Czym właściwie jest wino...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Wina biodynamiczne – filozofia ukryta w butelce

Jak założenia biodynamiki przekładają się na pracę w winnicy? Odpowiedź na te i na wiele innych pytań znajdziecie w naszym artykule.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Ciasto Marchewkowe

Aromatyczne, korzenne przyprawy i wilgotne pełne orzechów ciasto. Dziś odkryjemy przed Wami sekret idealnego ciasta marchewkowego!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Dekantować czy nie dekantować – oto jest pytanie!

Wokół dekantowania wina narosło wiele mitów, a sama czynność uznawana jest za jeden z najtrudniejszych rytuałów sommelierskich....

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Wizyta w Winnicy Dworu Sanna

Wizyta w winnicy Dwór Sanna była dla mnie tym, czym dla wielu dzieci bywa dzień w wesołym miasteczku. Widok stalowych kadzi i dębowych...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Sałatka z pieczonego pasternaku z jabłkiem serem gorgonzola i wędzonym twarogiem

Pasternak przez lata leżał zapomniany w starych przepisach. Teraz zaczyna przeżywać prawdziwy renesans i nie ma co się dziwić....

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Naleśniki gryczane ze szpinakiem, kozim serem, kurkami i syropem klonowym

Dziś spieszymy z przepisem na naleśniki gryczane ze szpinakiem. Delikatny szpinak, rozpływający się w ustach ser i kultowe kurki, a to...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Zupa z dyni

Dzisiaj serwujemy zupę z dyni z podpłomykiem i kwaśną śmietana. Rozgrzewająca zupa z dodatkiem staropolskiego przaśnego chlebka...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Lokalna kuchnia i regionalne wina – idealny duet

Ciepły klimat, łagodne wzgórza, lessowe gleby – to wszystko sprawia, że Roztocze jest idealnym miejscem do uprawy owoców i...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

5 potraw, których musisz spróbować na Lubelszczyźnie

Dziś zabierzemy Was w kulinarną podróż po Lubelszczyźnie! Usiądźcie wygodnie i poznajcie regionalne dania, których koniecznie...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Cebularz

Cebularz lubelski to jedna z wielu potraw w kuchni regionalnej Lubelszczyzny z korzeniami kuchni żydowskiej. Cebularz to jednocześnie jedna z niewielu potraw, o której myśląc, mamy przed oczami Lublin. Zobaczcie nasz przepis na lubelski Cebularz!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Tartaletki owsiane z kremem z karmelizowanej pietruszki i białej czekolady z paloną bezą

Deser idealny? Kruchy spód, delikatny krem i pyszna chrupiąca beza!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Carpaccio z dojrzewającej kaczki, z sałatką z awokado, mango i chipsami z kaszy gryczanej

Lubisz mięsa dojrzewające? Koniecznie spróbuj naszego carpaccio z kaczki!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Piróg Biłgorajski w cieście krucho drożdżowym

Piróg jest prawdziwą wizytówką Roztocza i zachwyca turystów połączeniem smaków. Podajemy go na zimno z kwaśnym mlekiem lub na...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Parzybroda po naszemu

Parzybroda to rodzaj gęstej zupy ze słodkiej kapusty z dodatkiem boczku lub skwarek i ziemniaków. Jest sycąca i rozgrzewająca, więc...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Tarciuch z wędzonym twarogiem

Dziś serwujemy tarciucha, zwanego babą ziemniaczaną. Potrawa przygotowana z tartych ziemniaków z dodatkiem twarogu wędzonego i...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Flaczki po zamojsku

Flaki i wino? Zobacz przepis na pyszne flaki po zamojsku, które świetnie komponują się z winem wiśniowym!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Grzanki z chleba razowego z karmelizowaną cebulą, oscypkiem

Stworzyliśmy danie, które łączy w sobie zapach staropolskiego chleba, słodkość miodu, ostrość cebuli i wspaniały smak wędzonego...

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Suflet korzenny czekoladowy z solonymi orzeszkami

Najkrótsza droga do serca? Aromatyczny suflet z solonymi orzeszkami!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Sodziaki zapiekane z konfiturą z żurawiny, prażoną cebulą z miodem gryczanym i kozim serem

Dziś zabierzemy Was w kulinarną podróż na Lubelszczyznę i zaserwujemy sodziaki, czyli placki przygotowywane na bazie zsiadłego mleka...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Weekend na Roztoczu

Masz dość miejsc przepełnionych turystami? Szukasz przestrzeni, w której na chwilę zapomnisz o miejskim zgiełku i odetchniesz...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Czy każde wino jest wegańskie?

Wydawałoby się, że nie ma nic bardziej wegańskiego od wina. Ot przefermentowany sok z winogron. Jednak im bardziej zagłębimy się w...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Zgrany duet: pizza i kieliszek wina

Cudowne danie, które swoją prostotą podbiło świat, jest również idealnym towarzyszem dla wina. Jak dobrać wino do pizzy?

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Wino do łososia – tylko białe?

Łosoś to zaraz po śledziu najpopularniejsza i najchętniej jedzona ryba w Polsce. To również doskonały produkt, który świetnie...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Jak przechowywać otwartą butelkę wina?

Co się stanie, jeśli nie wypiję butelki wina do końca? Większość miłośników wina od razu odpowie, że ich ta sytuacja nie...

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Czym jest fermentacja malolaktyczna?

Najważniejszym efektem MLF jest zmniejszenie kwasowości wina oraz zmiany w jego aromacie. Świeże, owocowe zapachy ustępują miejsca...

Czytaj więcej
turystyka

TURYSTYKA

Czym jest enoturystyka?

Cudze chwalimy, a swego nie znamy. Polskie winnice to nie tylko sielankowy klimat, piękne krajobrazy, ale również naprawdę pyszne wino!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pampuchy (parowańce) z burgerem wołowym, kurkami i wędzonym tofu

Delikatne pampuchy, burger wołowy, kurki i tofu - to musiało się udać!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Burger z wołowiną, papryczką jalapeno, szpinakiem oraz kiełkami

Nawet burger może okazać się dziełem sztuki. O perfekcyjnym smaku tego dania decydują składniki. Spróbuj z naszym winem z wiśni.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Czarne spaghetti z pieczonymi pomidorami i grzybami Mun

Efektowne czarne spaghetti zaskakuje oryginalnością. Sos na bazie oliwy i pieczonych warzyw dobrze komponuje się z różowym winem.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Polędwiczka z sarny z pieczonymi warzywami i orzechowym pesto

Wykwintne, lecz łatwe do przygotowania danie z dziczyzny, które idealnie komponuje się z naszym winem porzeczkowym.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Marynowane krewetki królewskie z grilla z sosem aioli

Odpowiednio przygotowane i podane owoce morza zawsze robią wrażenie przy stole. Doskonale smakują z naszym winem gruszkowym.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.