Winiarnia Zamojska

Ślimaczki z ciasta francuskiego, z kozim serem, burakiem, daktylami i łososiem

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, łyżki, nóż do krojenia, blacha do pieczenia, pergamin, miski, blender

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (duży prostokąt)
  • 200 g sera twarogowego z mleka koziego (np. Turek)
  • 80 g daktyli krojonych w kostkę
  • 1 łyżka świeżej szałwii posiekanej (można zastąpić bazylią)
  • 2 szt. czerwonego, gotowanego buraka krojonego w cienkie plastry
  • 1 szt. awokado
  • ½ łyżeczki papryki chili krojonej w drobną kostkę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • jajko do smarowania

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ser twarogowy z daktylami i posiekaną szałwią.
  2. Rozłóż ciasto francuskie. Pamiętaj, by go nie wałkować!
  3. Na cieście rozsmaruj twaróg z daktylami. Nie zapomnij zostawić marginesów.
  4. Na twaróg rozłóż buraki i łososia, a następnie zawiń całość w ciasny rulon.
  5. Z gotowego rulonu wykrój plastry grubości około 0,5 cm.
  6. Gotowe ślimaczki ułóż na pergaminie, posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.
  7. Następnie obierz awokado, wrzuć do miski, dodaj czosnek, sok z cytryny, miód, posiekane chili, sól do smaku i wszystko miksuj na pastę.
  8. Gotowe ślimaczki udekoruj pastą z awokado.

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

lekki agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.