Jest takie miejsce w Polsce, gdzie ciepły klimat, łagodne wzgórza i żyzne lessowe gleby tworzą idealne warunki do uprawy winorośli i innych owoców.
To właśnie tu, na Roztoczu narodziła się idea szlachetnych odmian polskich win, pełnych owocowych aromatów i zaskakujących świeżością. Tworzymy je czerpiąc z bogactwa polskiej natury i najlepszych tradycji polskiego winiarstwa.
Odkryj na nowo szlachetne polskie winaDojrzałych owoców poszukujemy w najlepszych polskich sadach. Wiemy, że bliskość dzikiej natury, mikroklimat, gleba, nasłonecznienie mogą mieć ogromny wpływ na ich jakość. W Winiarni Zamojskiej wydobywamy z nich samą esencję smaku i aromatu, tworząc szlachetne odmiany win owocowych o niespotykanej dotąd jakości. Powstają dokładnie w ten sam sposób, jak wina gronowe.
Nasze wina powstają na Roztoczu, które słynie z sadów oraz troski o naturę. Jesteśmy dumni mając tak silny związek z regionem. To lokalni pasjonaci nauczyli nas, jak w polskich sadach szukać owoców o najwyższych walorach smakowych. Dzięki nim wiemy, jak wydobyć z owoców to, co w nich najlepsze. Dlatego tworzymy wina, które są wyjątkowo smaczne, bogate i przyjemne do picia.
Odwiedź Roztocze i przekonaj się, że to malowniczy i wciąż nieodkryty region Polski. Nie martw się o pogodę. Mówimy o jednym z najcieplejszych i najbardziej słonecznych zakątków kraju. Położony wśród pól, lasów i łagodnych wzgórz zachwyca bogactwem przyrody. Natura stworzyła tu idealne warunki dla winnic i uprawy owoców. Wyjątkowy klimat, lessowe gleby i ukształtowanie terenu z charakterystycznymi wąwozami sprawiają, że to unikalne miejsce na mapie Polski. Tu lato pachnie rozgrzanymi słońcem, soczystymi winogronami, gruszkami, porzeczkami i wiśniami.
Dziś na Roztoczańskim Szlaku Winnic na nowo odżywają najwspanialsze winiarskie tradycje. Wyrusz z nami w niezwykłą podróż i odkryj szlachetne odmiany polskich win.
Ernest Hemingway
Chcesz wspierać winiarzy? Kupuj polskie wina! 10 groszy z każdej sprzedanej butelki Winiarni Zamojskiej trafia na konto Fundacji Winiarnie Zamojskie, która już od 2019 roku wspiera winiarzy oraz sadowników z Roztocza i Zamojszczyzny.
Więcej o FundacjiWinnice współpracujące z Fundacją Winiarnie Zamojskie charakteryzuje limitowana, butikowa produkcja. Powierzchnia upraw jest bardzo ograniczona, a winogrona nadal zbierane są ręcznie. Każda butelka powstaje dzięki osobistemu staraniu winiarza, doglądana z wielką uwagą i troską na wszystkich etapach produkcji.
Wiesław Wysokiński – sommelier z ponad 30 letnim stażem w branży winiarskiej, w Centrum Wina od ponad 20 lat. Wiedzę o winie zdobywał na dwóch kontynentach oddalonych od siebie o ponad 15 tysięcy kilometrów: w Polsce i Australii. Jego przygoda z winem zaczęła się od White Burgudy w kartonie bag in box 2l na słynnej Bondi Beach w Sydney. Współzałożyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Ma genialną pamięć do zapachów i smaków, a w Winiarni Zamojskiej nieustannie próbuje, porównuje, dyskutuje, szuka najlepszych połączeń z potrawami. Prekursor nowej filozofii picia wina w Polsce – bez strachu, barier, dla przyjemności.
Czytaj więcejPochodzący z Lubelszczyzny ambasador marki Winiarnia Zamojska i wieloletni szef kuchni Restauracji Esencja w ****ARTIS Hotel & SPA w Zamościu. Bezapelacyjny fan kuchni polskiej, która jak sam podkreśla ukształtowała jego cały charakter kulinarny. Autor bloga WCINAJ POLSKĘ, na którym prezentuje swoje autorskie przepisy na dania, stanowiące jego własną interpretację kuchni staropolskiej. Tworzone przez niego potrawy to nie tylko kompozycja najlepszych rodzimych smaków w nieco bardziej nowoczesnym wydaniu, ale często również sentymentalna podróż do czasów dzieciństwa.
Czytaj więcejDoświadczony Menedżer Winiarstwa z ponad 20-letnim doświadczeniem na rynku napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Solidna wiedza ekspercka w dziedzinie enologii, technologii procesowej, badań i rozwoju oraz operacji. Prowadził i wdrażał liczne projekty związane z badaniami i rozwojem, rozwojem produktów, zgodnością z przepisami. Twórca, winemaker win Winiarnia Zamojska. Każda butelka jest przez niego tworzona od owocu na krzewie po efekt finalny w postaci butelkowania. Nietuzinkowa osoba o szalonych pomysłach, dla którego nie ma rzeczy niemożliwych.
Czytaj więcejKOMPENDIUM
Jak pogoda wpływa na jakość wina? W procesie dojrzewania owoców dużą rolę odgrywają warunki atmosferyczne i co ciekawe idealne warunki pogodowe wcale nie są idealne dla jakości wina – więc jakie są odpowiednie? Odpowiedź znajdziecie w naszym artykule!
Czytaj więcejKULINARIA
Jakie pączki lubisz najbardziej: z różą, adwokatem, czekoladą czy nietradycyjne?
Przedstawiamy najnowszy przepis od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na pączki pieczone!
Spróbuj!
KULINARIA
Jak dobrać wino do steka?
Postaw na wariant czerwony z wyraźnie zaznaczonymi garbnikami i taninami jak np. czarna porzeczka, aby uwypuklić walory smakowe.
Skosztuj połączenia tych smaków w najnowszym przepisie od naszego szefa kuchni Marcina Sikory.
AMBRA BRANDS Sp. z o.o.
ul. Puławska 336
02-819 Warszawa
tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03
kontakt@winiarniazamojska.pl
NAPISZ DO NAS: