Jest takie miejsce w Polsce, gdzie ciepły klimat, łagodne wzgórza i żyzne lessowe gleby tworzą idealne warunki do uprawy winorośli i innych owoców.
To właśnie tu, na Roztoczu narodziła się idea szlachetnych odmian polskich win, pełnych owocowych aromatów i zaskakujących świeżością. Tworzymy je czerpiąc z bogactwa polskiej natury i najlepszych tradycji polskiego winiarstwa.
Odkryj na nowo szlachetne polskie winaDojrzałych owoców poszukujemy w najlepszych polskich sadach. Wiemy, że bliskość dzikiej natury, mikroklimat, gleba, nasłonecznienie mogą mieć ogromny wpływ na ich jakość. W Winiarni Zamojskiej wydobywamy z nich samą esencję smaku i aromatu, tworząc szlachetne odmiany win owocowych o niespotykanej dotąd jakości. Powstają dokładnie w ten sam sposób, jak wina gronowe.
Nasze wina powstają na Roztoczu, które słynie z sadów oraz troski o naturę. Jesteśmy dumni mając tak silny związek z regionem. To lokalni pasjonaci nauczyli nas, jak w polskich sadach szukać owoców o najwyższych walorach smakowych. Dzięki nim wiemy, jak wydobyć z owoców to, co w nich najlepsze. Dlatego tworzymy wina, które są wyjątkowo smaczne, bogate i przyjemne do picia.
Odwiedź Roztocze i przekonaj się, że to malowniczy i wciąż nieodkryty region Polski. Nie martw się o pogodę. Mówimy o jednym z najcieplejszych i najbardziej słonecznych zakątków kraju. Położony wśród pól, lasów i łagodnych wzgórz zachwyca bogactwem przyrody. Natura stworzyła tu idealne warunki dla winnic i uprawy owoców. Wyjątkowy klimat, lessowe gleby i ukształtowanie terenu z charakterystycznymi wąwozami sprawiają, że to unikalne miejsce na mapie Polski. Tu lato pachnie rozgrzanymi słońcem, soczystymi winogronami, gruszkami, porzeczkami i wiśniami.
Dziś na Roztoczańskim Szlaku Winnic na nowo odżywają najwspanialsze winiarskie tradycje. Wyrusz z nami w niezwykłą podróż i odkryj szlachetne odmiany polskich win.
Ernest Hemingway
Chcesz wspierać winiarzy? Kupuj polskie wina! 10 groszy z każdej sprzedanej butelki Winiarni Zamojskiej trafia na konto Fundacji Winiarnie Zamojskie, która już od 2019 roku wspiera winiarzy oraz sadowników z Roztocza i Zamojszczyzny.
Więcej o FundacjiWinnice współpracujące z Fundacją Winiarnie Zamojskie charakteryzuje limitowana, butikowa produkcja. Powierzchnia upraw jest bardzo ograniczona, a winogrona nadal zbierane są ręcznie. Każda butelka powstaje dzięki osobistemu staraniu winiarza, doglądana z wielką uwagą i troską na wszystkich etapach produkcji.
Wiesław Wysokiński – sommelier z ponad 30 letnim stażem w branży winiarskiej, w Centrum Wina od ponad 20 lat. Wiedzę o winie zdobywał na dwóch kontynentach oddalonych od siebie o ponad 15 tysięcy kilometrów: w Polsce i Australii. Jego przygoda z winem zaczęła się od White Burgudy w kartonie bag in box 2l na słynnej Bondi Beach w Sydney. Współzałożyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Ma genialną pamięć do zapachów i smaków, a w Winiarni Zamojskiej nieustannie próbuje, porównuje, dyskutuje, szuka najlepszych połączeń z potrawami. Prekursor nowej filozofii picia wina w Polsce – bez strachu, barier, dla przyjemności.
Czytaj więcejOd 20 lat związany z gastronomią, zwłaszcza lubelską – przez 13 lat pracował jako Szef Kuchni czterogwiazdkowego hotelu w Zamościu. Odbył wiele szkoleń i kursów kulinarnych, na managera restauracji i instruktora praktycznej nauki zawodu. Uzyskał stopień Mistrza w zawodzie kucharza. Wszechstronny i zaprawiony w działaniu specjalista i mentor.
Jest twórcą popularnego bloga Wcinaj Polskę (wcinajpolske.pl), na łamach którego prezentuje swoje autorskie przepisy na dania kuchni polskiej. Jak sam twierdzi, każdy z nas smak wynosi z domu rodzinnego. U podstaw jego miłości do rodzimych kulinariów leży przeświadczenie, że najchętniej wspominamy smaki dzieciństwa, bo to one najsilniej oddziałują na nasze gusta i preferencje.
Wieloletni trener kulinarny, twórca firmy szkoleniowej WcinajPolskę By Marcin Sikora chętnie dzieli się swoją obszerną wiedzą z najmłodszym pokoleniem kucharzy. Doradca Kulinarny Chefs Culinar, jednej z Największych firm w Polsce wspierających Polską gastronomię.
Nieobca mu praca w restauracjach à la carte, komentowane kolacje degustacyjne czy organizacja dużych eventów. Uwielbia gotowanie w celach charytatywnych. W pracy i życiu kieruje się myślą, że warto działać dobroczynnie, bo dobro ma zwyczaj wracać ze zdwojoną siłą.
Doświadczony Menedżer Winiarstwa z ponad 30-letnim doświadczeniem na rynku napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Solidna wiedza ekspercka w dziedzinie enologii, technologii procesowej, badań i rozwoju oraz operacji. Prowadził i wdrażał liczne projekty związane z badaniami i rozwojem, rozwojem produktów, zgodnością z przepisami. Twórca, winemaker win Winiarnia Zamojska. Każda butelka jest przez niego tworzona od owocu na krzewie po efekt finalny w postaci butelkowania. Nietuzinkowa osoba o szalonych pomysłach, dla którego nie ma rzeczy niemożliwych.
Czytaj więcejKULINARIA
Odkryj wyjątkową kompozycję smaków autorstwa naszego Szefa Kuchni, Marcina Sikory! Soczyste bitki wieprzowe otulone aksamitnym sosem chrzanowym ze słodką nutą śliwek, delikatne haluszki z pieczonych batatów i fasolka szparagowa z aromatycznymi boczniakami tworzą niezwykłą harmonię na talerzu. To danie, które rozpieszcza podniebienie i zachwyca każdym kęsem. Pozwól sobie na kulinarną podróż pełną smaku i wyrafinowania!
Czytaj więcejKULINARIA
Prezentujemy wyjątkową interpretację polskiej tradycji – faszerowane faworki z pastą pistacjową i cukrem z porzeczki! Chrupiące, delikatne, z aksamitnym nadzieniem i owocowym uzupełnieniem – idealne do celebrowania Tłustego Czwartku.
Najlepiej smakuje w towarzystwie Lekkiej Czarnej Porzeczki od Winiarni Zamojskiej 🍷
Przeczytaj artykuł i sprawdź przepis.
KULINARIA
Odkryj nowe połączenie smaków od naszego szefa kuchni Marcina Sikory, które przeniesie Cię w kulinarną podróż regionalną:
Pielmieni wieprzowo-wołowe z warzywami w sosie burgundzkim na bazie Czarnej Porzeczki Winiarni Zamojskiej. Jej intensywne nuty owocowe i zbalansowana kwasowość podkreślają wyrazistość sosu burgundzkiego, tworząc harmonię, którą można odnaleźć tylko w smakach inspirowanych Roztoczem.
Sprawdź przepis!
AMBRA BRANDS Sp. z o.o.
ul. Puławska 336
02-819 Warszawa
tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03
kontakt@winiarniazamojska.pl
NAPISZ DO NAS: