Wiesław Wysokiński z Centrum Wina i firmą Ambra S.A. związany jest od 2002 roku. Swoje doświadczenie jako sommelier zdobywał w Australii, gdzie mieszkał przez 15 lat oraz w najlepszych restauracjach Europy. Postanowiliśmy zadać mu kilka bardziej i mniej osobistych pytań, byście mogli lepiej poznać naszego sommeliera i dowiedzieć się nieco o sztuce winiarskiej!
Zaczynać najlepiej od początku, więc pierwsze pytanie będzie dość oczywiste. Czy możesz zdradzić nam, jak zaczęła się Twoja przygoda z winami?
Moja przygoda winiarska, która trwa zresztą po dziś, ma początek w latach 80. Wyjechałem wtedy do Australii i tak wszystko się zaczęło.
Zdradź nam, proszę, czy sommelierem może zostać każdy? Wszystkiego można się nauczyć, a może trzeba mieć wrodzone predyspozycje?
Oczywiście nauka i ciężka praca są nieocenione w tym zawodzie. Rzetelne przygotowanie zawsze popłaca, ale nie można zaprzeczyć, że odpowiednie DNA również jest bardzo istotne.
Jak zatem wygląda proces stawania się sommelierem z punktu widzenia osoby, która się uczy? Co było dla Ciebie najtrudniejsze podczas nauki?
Zdecydowanie ważne jest odstawienie używek, zwłaszcza tytoniu. Dla mnie najtrudniejsze było również to, że zapoczątkowałem swoją naukę zbyt późno, w wieku 26 lat.
Masz jakieś preferencje co do wyboru wina? Na jakie wina stawiasz prywatnie, poza pracą?
Pije wszystko, pod warunkiem, że ma odpowiednią jakość. Szkoda czasu i życia na tanie wino, które pozbawione jest walorów smakowych i wartości.
A co z winami, których nie lubisz? Czy łatwo Ci jest o nich opowiadać i je dobierać?
Oczywiście nie można lubić wszystkiego… Natomiast moim zadaniem, jako sommelier, jest rzetelna ocena wina zgodnie z jego jakością. Staram się wykonywać je najlepiej, jak potrafię, nie bacząc na moje prywatne upodobania.
Dobrze, to już ostatnie osobiste pytanie. Często wykorzystujesz swoją wiedzę w prywatnym życiu? Czy Twoi najbliżsi proszą Cię o opowiadanie „winnych” historii?
Tak, kocham wino, więc lubię o nim opowiadać. Robię to zawsze i wszędzie, gdzie tylko mam okazję. Szczególnie lubię opowiadać o tym, jak należy się obchodzić z winem, czyli o winnym savoir-vivre.
Dziękujemy! O Tobie już co nieco wiemy, więc porozmawiajmy trochę więcej o tym, co kochamy najbardziej, czyli winach! Sądzisz, że wina z Polski zostały już zauważone, a nawet docenione poza granicami naszego kraju?
Jest to proces bardzo powolny, ale zarówno polska branża winna, jak i gastronomiczna jest coraz bardziej zauważana za granicą. Niewątpliwie wpływ na to ma fakt, że w Polsce powstaje coraz więcej winnic. Wzrost jest wręcz ogromny, a to oczywiście bardzo cieszy!
Porozmawiajmy zatem o kulturze picia i serwowania wina, bo ta czasami potrafi być na naprawdę wysokim poziomie. Jak oceniasz Polskę pod tym względem?
Cóż, moim zdaniem na obecną chwilę jest to 3+. Jako naród musimy się jeszcze wiele pod tym względem nauczyć. Jesteśmy jednak na dobrej drodze! Liczę, że będzie tylko lepiej i wkrótce zmienię swoją ocenę na wyższą.
W Polsce mamy wiele szlaków, nie tylko tych górskich. Dlatego, gdybyś miał stworzyć polską mapę turystyczną, który ze szlaków byłby Twoim ulubionym?
Jeszcze dwadzieścia lat temu przebiegałby on przez województwo lubuskie lub podkarpackie, bo były to jedyne regiony w Polsce, w których zajmowano się na szerszą skalę uprawą winorośli. Teraz mamy setki dobrych winnic, które rozrzucone są po całym kraju. Z tego względu ciężko byłoby mi wybrać jeden ulubiony szlak.
Czy wina owocowe można oceniać podobnie jak wina gronowe (taniny, bukiet itp.)?
Oczywiście! Weźmy na przykład aronię. Wiecie, że ma ona więcej tanin, niż najbardziej taniczny Tannat z południa Francji?
Dobrze, zatem jakie potrawy poleciłbyś do win owocowych?
Wino dobrze jest dobierać do sosu, jaki ma potrawa. Na zasadzie podobieństw kaczka z jabłkami wymaga wina jabłkowego. Oczywiście można szukać również innego smaku, na przykład na zasadzie przeciwieństw.
Na zakończenie zdradź nam, jaki byłby Twój wybór win owocowych. Jakie smaki polecasz?
Lubię wino gruszkowe, ale ciekawe są również te z dzikiej róży i jarzębiny. Preferuję dobry balans pomiędzy słodyczą wina i kwasowością – to on stanowi kręgosłup wina.
Dziękujemy bardzo za rozmowę!
Dziękuję, było mi bardzo miło! Cieszę się, że mogłem opowiedzieć nieco o swojej pracy i przybliżyć Państwu świat wina.
KULINARIA
Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!
Czytaj więcejTURYSTYKA
Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!
Czytaj więcejKULINARIA
W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.
Czytaj więcejAMBRA BRANDS Sp. z o.o.
ul. Puławska 336
02-819 Warszawa
tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03
NAPISZ DO NAS
kontakt@winiarniazamojska.pl
Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.