Winiarnia Zamojska

Zupa z dyni

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: Średni
Potrzebny sprzęt: garnek, blaszkę do pieczenia, pergamin, deskę, nóż do krojenia, obieraczkę, rózgę, łyżki, miskę, sitko, patelnie, blender

Składniki:

  • 1 dynia (ok. 1,3 kg)
  • 0,25 kg mąki
  • ¼ łyżeczki sody
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1/3 szklanki ciepłej wody (do ciasta na podpłomyki)
  • ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru pokrojonego w kostkę
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • paprykę chili do smaku
  • sok z 1 pomarańczy
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • olej rzepakowy do pieczenia
  • 1 obraną marchewkę
  • 1 pietruszkę

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dynię, wydrąż z niej nasiona i pokrój w kostkę.
  2. Pokrojoną dynię rozłóż na pergaminie na blaszce, następnie skrop ją olejem i miodem.
  3. Dodaj na blaszkę ząbki czosnku i rozmaryn, włóż do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut.
  4. Z łupin dyni, marchewki, pietruszki, ziela angielskiego, liścia laurowego i suszonego czosnku niedźwiedziego nastaw wywar (wody wlej tyle, aby przykryła łupiny) i gotuj przez ok. 1 godzinę pod przykryciem.
  5. Gdy dynia się upiecze, przełóż ją do garnka i zalej przecedzonym wywarem z łupin, następnie dodaj przyprawy (imbir świeży i mielony, gałkę muszkatołowa, sok z pomarańczy) i doprowadź do wrzenia.
  6. W końcowym etapie zupę zmiksuj blenderem, dopraw solą, pieprzem i chili. Gdy zupa będzie za gęsta możesz dolać wody i ponownie zagotować zupę.
  7.  

    Podpłomyki:
  8. Do przesianej mąki dodaj sodę, pół łyżeczki soli i wszystko wymieszaj.
  9. Następnie dodaj ciepłą wodę i wyrób ciasto (zbliżone konsystencją do ciasta na pierogi).
  10. Po zagnieceniu ciasto powinno odpocząć pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  11. Gotowe ciasto wałkuj na cienkie placki o grubości 5 mm, następnie wykrawaj dowolne kształty (mogą być koła lub grubsze paski).
  12. Tak przygotowane placki wypiecz na rozgrzanej, suchej patelni, aby placki były zarumienione i chrupiące.
  13.  

    Autor: Marcin Sikora

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.