Winiarnia Zamojska

Kartacze

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: tarka, obieraczka do warzyw, nóż, garnek, praska do ziemniaków lub tłuczek, gaza lub drobne sitko, miski, deska do krojenia, łyżka cedzakowa, łyżka drewniana

Składniki:

  • 1 mączyste ziemniaki
  • 2 cebulę
  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • smalec lub olej do smażenia
  • ½ lubczyku suszonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i podziel na dwie części.
  2. Jedną część ugotuj i przeciśnij przez praskę. 
  3. Drugą część zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane i odciśnij przez gazę (wody nie wylewaj, tylko odstaw na bok, pozwól osiąść skrobi).
  4. Ugotowane ziemniaki połącz z ziemniakami tartymi, wyrównaj i podziel na 4 części.
  5. Wyjmij jedną część ziemniaków i rozłóż na pozostałych ziemniakach, a w powstały dołek wsyp mąkę i dodaj skrobię z odlanej wody.
  6. Wyrób ciasto (z gotowego ciasta zrób kulkę i wrzuć ją do wrzątku, aby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednie, jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj mąkę).
  7. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na smalcu, dodaj do mielonej łopatki.
  8. Łopatkę dopraw solą, pieprzem, startym czosnkiem i suszonymi ziołami.
  9. Ciasto ziemniaczane uformuj w kształcie wałka i pokrój nożem na plastry, następnie rozpłaszcz je ręką.
  10. Placki nadziej farszem mięsnym, zlep boki formując owalny kształt.
  11. Kartacze gotuj patiami w osolonej wodzie na bardzo małym ogniu.
  12. Wyjmij kartacze ok. 6 minut od wypłynięcia.  
  13. Gotowe kartacze podaj ze skwarkami lub podsmażaną cebulą i kwaśną śmietaną.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem gruszkowym Winiarni Zamojskiej.

gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.