Winiarnia Zamojska

Cebularzyki, marynowana marchewka, półgęsek, twaróg wędzony

Czas przygotowania: około 2h plus czas marynowania mięsa
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: blaszki, wióry do wędzenia, garnki, patelnia, miski, wałek, stolnica, miarka, łyżki, noże, tartka, kratka do wędzenia, woreczki foliowe jak do vakum, termometr do pieczenia lub wędzenia

Cebularzyki:
Składniki na ciasto:

  • mąkę pszenną 600 g
  • mleko 330 ml
  • drożdże świeże 50 g
  • jajko 1 szt.
  • masło 60 g
  • sól 2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczkę

Składniki na farsz:

  • cebulę 3 duże szt.
  • mak 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczkę
  • olej 2 łyżki

Składniki marchewka marynowana z olejem :

  • marchewka tarta 1 kg lub buraczki
  • cebula z łupiną 2 szt., mniejsze
  • olej 150 ml
  • goździki 4 szt.
  • ocet winny do smaku
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • chili mielone do smaku
  • kmin rzymski mielony 1 łyżeczka
  • kolendra mielona ½ łyżeczki

Składniki półgęsek:

  • pierś z gęsi z tłuszczykiem 2 szt.
  • sól peklowa, około 20-25g na kg mięsa
  • cukier 7 g na 1 kg mięsa
  • majeranek do smaku
  • czosnek 3 ząbki
  • tymianek świeży do smaku
  • skórka z ½ pomarańczy
  • pieprz do smaku
  • wióry do wędzenia bukowe

Dodatkowo potrzebny będzie twaróg wędzony (można kupić w sklepie)

Sposób przygotowania:
Cebularzyki:

    Robimy farsz (najlepiej zrób dzień wcześniej, albo co najmniej 3 godziny przed robieniem cebularzy):
  1. cebulę obierz i pokrój w kostkę
  2. do pokrojonej cebuli dodaj sól i mocno wyciśnij rękami, aż puści sok (nadmiar soku zlej)
  3. do odciśniętej cebuli dodaj mak i olej
  4. gotowy farsz wstaw do lodówki (jeżeli przygotujesz go dzień wcześniej)
  5. jeżeli posiadasz pakowaczkę próżniową, cebulę pokrój w kostkę, połącz z solą, makiem i olejem i zamknij próżniowo 3 razy
  6. A teraz ciasto:
  7. mąkę przesiej, następnie połącz z solą
  8. mleko podgrzej do temperatury 37 stopni, dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw rozczyn do wyrośnięcia
  9. gdy rozczyn wyrośnie, połącz z pozostałą mąką, roztopionym, ostudzonym masłem i jajkiem, wyrabiaj ciasto, aż odstanie od rąk
  10. gotowe ciasto pozostawi do wyrośnięcia około 1 godziny przykryte ściereczką, aby nie wysychało
  11. jeżeli posiadasz termomix lub podobne urządzenie – mleko połącz z drożdżami, cukrem, podgrzej do 37 stopni, następnie dodaj mąkę, sól, jajko i roztopione masło, wyrabiaj na interwale około 3 minuty, następnie pozostaw do wyrośnięcia
  12. gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 3 cm i wycinaj szklanką kółka, ułóż na pergaminie, posmaruj rozmąconym jajkiem. Na środku każdego placuszka układaj farsz wduszając go w ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na około 5 minut i piecz w temperaturze 180 stopni do zrumienienia
Sposób wykonania Marchewka marynowana z olejem:
  1. cebulę z łupiną pokrój w grubą kostkę, przełóż do rondelka zalej olej, dodaj goździki i smaż aż cebula będzie mocno brązowa
  2. marchewkę połącz z pozostałymi składnikami dopraw do smaku octem cukrem i solą tak by miała słodko kwaśny smak, dopraw chili do ostrości, zalej gorącym olejem z palonej cebuli i wymieszaj odstaw na jeden dzień do lodówki
Sposób wykonania Półgęsek:
  1. piersi oczyść z resztek błon i kości skórę zostaw
  2. z soli, cukru i pozostałych składników przygotuj marynatę i natrzyj nią porządnie gęsi
  3. gęsi umieść w woreczku foliowym i marynuj około 2 dni, następnie opłucz dokładnie pod zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym
  4. wiórki wsyp do blaszki, na niej umieść kratkę, na kratce ułóż piersi całość przykryj i umieść na palnikach tak by wióry zaczęły się dymić, obdymiaj delikatnie, następnie piersi dopiecz w temperaturze 80 stopni do temperatury w środku 63 stopnie. Ostudź
Sposób formowania dania
    Na cebularzykach ułóż marchewkę na niej plastry półgęska i całość obsyp pokruszonym twarogiem wędzonym.

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Bitki wieprzowe w sosie chrzanowym ze śliwkami, haluszki z pieczonych batatów, fasolka szparagowa z boczniakiem

Odkryj wyjątkową kompozycję smaków autorstwa naszego Szefa Kuchni, Marcina Sikory! Soczyste bitki wieprzowe otulone aksamitnym sosem chrzanowym ze słodką nutą śliwek, delikatne haluszki z pieczonych batatów i fasolka szparagowa z aromatycznymi boczniakami tworzą niezwykłą harmonię na talerzu. To danie, które rozpieszcza podniebienie i zachwyca każdym kęsem. Pozwól sobie na kulinarną podróż pełną smaku i wyrafinowania!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Faworki faszerowane

Prezentujemy wyjątkową interpretację polskiej tradycji – faszerowane faworki z pastą pistacjową i cukrem z porzeczki! Chrupiące, delikatne, z aksamitnym nadzieniem i owocowym uzupełnieniem – idealne do celebrowania Tłustego Czwartku. Najlepiej smakuje w towarzystwie Lekkiej Czarnej Porzeczki od Winiarni Zamojskiej 🍷
Przeczytaj artykuł i sprawdź przepis.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pielmieni, warzywa w sosie burgundzkim z wina Czarna Porzeczka

Odkryj nowe połączenie smaków od naszego szefa kuchni Marcina Sikory, które przeniesie Cię w kulinarną podróż regionalną: Pielmieni wieprzowo-wołowe z warzywami w sosie burgundzkim na bazie Czarnej Porzeczki Winiarni Zamojskiej. Jej intensywne nuty owocowe i zbalansowana kwasowość podkreślają wyrazistość sosu burgundzkiego, tworząc harmonię, którą można odnaleźć tylko w smakach inspirowanych Roztoczem.
Sprawdź przepis!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.