Winiarnia Zamojska

Bitki wieprzowe w sosie chrzanowym ze śliwkami, haluszki z pieczonych batatów, fasolka szparagowa z boczniakiem

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deski do krojenia, łyżki, noże, garnki, patelnie, miski, tarka, praska do ziemniaków, blaszka do pieczenia

Składniki bitki wieprzowe w sosie:

  • schab, plastry po około 80 g każdy 10 porcji
  • marchewka krojona w kostkę 150 g
  • pietruszka krojona w kostkę 150 g
  • seler naciowy krojony w kostkę 150 g
  • boczniak krojony 60 g
  • cebula kostka 100 g
  • śliwki suszone krojone w kostkę 150 g
  • czosnek siekany w kostkę 4 ząbki
  • cząber do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • wino czarna porzeczka 200 ml
  • liść laurowy 2 szt.
  • tymianek świeży do smaku
  • miód 2 łyżki
  • mąka do opruszenia
  • sos sojowy 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • masło 1 łyżka

Składniki haluszki z batatów:

  • bataty średniej wielkości 5 szt.
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • mąka pszenna 5 łyżek
  • sól do smaku
  • twaróg wędzony 300 g
  • jajko 1 szt.

Składniki fasolka z boczniakami:

  • fasolka szparagowa zielona świeża 600 g
  • cebula kostka 150 g
  • czosnek siekany w kostkę 4 ząbki
  • boczniaki siekane w paski 200 g
  • masło 100 g
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • tymianek świeży
  • pieprz cytrynowy do smaku

Sposób przygotowania:
Sposób wykonania bitki:

  1. schab delikatnie rozklep, zamarynuj w soli, pieprzu, słodkiej papryce, cząbrze i odstaw na minimum 20 minut
  2. zamarynowany schab oprósz w mące, smaż z obu stron na rumiano i przełóż do garnka
  3. na patelni na oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj warzywa, miód i chwile karmelizuj, dodaj wino, redukuj około 2 minuty następnie wszystko przelej do mięsa, dodaj boczniaki, liść laurowy, tymianek, dodaj wody tak by przykryła całość, duś do miękkości około 35 minut, mięso wyjmij z sosu, do sosu dodaj śliwki i dopraw do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, słodką papryka i możesz delikatnie zagęścić zasmażką. Mięso ponownie umieść w sosie
Sposób wykonania Haluszki:
  1. bataty umyj, nakłuj widelcem, posól i piecz w temperaturze 150 stopni około 35-40 minut aż będą miękkie, ostudź
  2. bataty obierz, przepuść przez praskę, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj
  3. wodę zagotuj z solą i olejem kładź kluseczki łyżką do wrzątku i gotuj na małym ogniu około 3 minuty od wypłynięcia, hartuj w zimnej osolonej wodzie, przed podanie podsmaż na masełku
Sposób wykonania fasolka:
  1. fasolkę oczyść i zblanszuj w osolonej wodzie z cukrem i zahartuj w zimnej wodzie
  2. na masełku zeszklij cebulę i czosnek, dodaj tymianek oraz boczniaki, chwile przesmaż, dodaj fasolkę, dopraw do smaku

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Faworki faszerowane

Prezentujemy wyjątkową interpretację polskiej tradycji – faszerowane faworki z pastą pistacjową i cukrem z porzeczki! Chrupiące, delikatne, z aksamitnym nadzieniem i owocowym uzupełnieniem – idealne do celebrowania Tłustego Czwartku. Najlepiej smakuje w towarzystwie Lekkiej Czarnej Porzeczki od Winiarni Zamojskiej 🍷
Przeczytaj artykuł i sprawdź przepis.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pielmieni, warzywa w sosie burgundzkim z wina Czarna Porzeczka

Odkryj nowe połączenie smaków od naszego szefa kuchni Marcina Sikory, które przeniesie Cię w kulinarną podróż regionalną: Pielmieni wieprzowo-wołowe z warzywami w sosie burgundzkim na bazie Czarnej Porzeczki Winiarni Zamojskiej. Jej intensywne nuty owocowe i zbalansowana kwasowość podkreślają wyrazistość sosu burgundzkiego, tworząc harmonię, którą można odnaleźć tylko w smakach inspirowanych Roztoczem.
Sprawdź przepis!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Strudel z makiem

Spróbuj połączenia tradycyjnych świątecznych smaków w nowoczesnym, wyrafinowanym wydaniu. Idealny deser, który zachwyci Twoich gości i podkreśli magię wspólnych chwil przy stole. Niech te święta smakują wyjątkowo!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.