Winiarnia Zamojska

Strudel piernikowy z makiem i twarogiem, sos o smaku grzanego wina

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: wałek do ciasta, miski, garnki, blacha płaska do pieczenia, pędzelek, sitko do cukru pudru, łyżki, noże do krojenia.
Pasujące wino: Wiśnia

Składniki:

    Składniki ciasto:
  • mąka pszenna 200 g
  • mąka orkiszowa 130 g
  • jajko 1 szt.
  • skórka z 1 pomarańczy
  • przyprawa do piernika 1 łyżka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka octu
  • 100 ml
    Składniki nadzienie:
  • masa makowa 700 g
  • ser twaróg 600 g
  • powidła śliwkowe 3 łyżki
  • rum 50 ml
  • żurawina suszona 100 g
  • przyprawa do piernika 1 łyżka
  • kardamon mielony 1 łyżeczka

    Dodatkowo:
  • 200 g masła
  • bułka tarta
    Składniki sos o smaku grzanego wina:
  • wino wiśniowe 250 ml
  • powidła śliwkowe
  • anyż gwiazdki 2 szt.
  • kora cynamonu 1 szt.
  • miód 2 łyżki
  • kardamon mielony 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 4 ziarenka
  • ziele angielskie 2 szt.
  • masło zimne 1 łyżka

Sposób wykonania:

  1. z podanych składników zagnieść ciasto wyrabiając przez około 10 minut, najlepiej ręcznie
  2. gotowe ciasto pozostawić na około 30 minut w misce wysmarowanej olejem i przykryte ściereczką lub folią spożywczą by odpoczęło
  3. masę makową połączyć z twarogiem, powidłami śliwkowymi, żurawiną, rumem i przyprawą do piernika, kardamonem i całość wymieszać
  4. 200 g masła rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia
  5. ciasto podzielić na dwie części, jedną część rozwałkować na posypanej mąką ściereczce w formie prostokąta, tak by przez ciasto była widoczna ściereczka
  6. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem posypać bułą tartą i rozłożyć na nim połowę masy makowej, rozkładając na całym cieście pozostawiając tylko brzegi
  7. za pomocą ściereczki zwinąć strudel posmarować po wierzchu roztopionym masłem
  8. z drugim kawałkiem ciasta robimy tak samo jak z pierwszym gotowe strucle przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut
    Sposób wykonania sos:
  1. miód podgrzać z przyprawami korzennymi w garnku, dodać wino i powidła śliwkowe, redukować o połowę, dodać zimne masło.

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Makaron tagliatelle z łososiem, gruszką i kurkami

Zapraszamy na kulinarną podróż do polskiej Toskanii!
Odkryj wyjątkowy przepis na makaron tagliatelle z łososiem, gruszką i kurkami, stworzony przez naszego szefa kuchni, Marcina Sikorę! To danie łączy kremowy smak łososia, subtelną słodycz gruszki i aromatyczne kurki, tworząc niezapomnianą harmonię smaków.
Sprawdź przepis!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Sałatka z cielęciną, kurkami i morelami

Pyszna i szybka sałatka? Czemu nie!
Nasz szef kuchni – Marcin Sikora przygotował sałatkę z cielęciną, kurkami i morelami, serwowaną w towarzystwie Lekkiej Czerwonej Porzeczki.
Sprawdź przepis i spróbuj letniej propozycji.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Placuszki gryczane z warzywami, konfitura z czerwonej cebuli z gruszką, kozi ser

MENU Zamojskie Winogranie 2024!
Odkrywamy kolejne festiwalowe pyszności! W Strefie Chill Out będzie okazja do spróbowania również regionalnych placuszków gryczanych z warzywami i kozim serem, przygotowanych przez naszego wybitnego szefa kuchni – Marcina Sikorę, które będą serwowane w towarzystwie Gruszki. Spróbuj przepisu na festiwalowe danie!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.