Winiarnia Zamojska

Makaron tagliatelle z łososiem, gruszką i kurkami

Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnki, deska do krojenia, noże, sitko, durszlak, łyżki, miski
Pasujące wino: lekki Agrest, Gruszka, Musująca Gruszka

Składniki:

  • Makaron tagliatelle ugotowany na al dente 500 g
  • kurki świeże 200 g
  • gruszka 250 g, kostka ze skórą 200 g
  • cebula kostka 150 g
  • boczek wędzony kostka 150 g
  • czosnek 3 ząbki krojone w drobną kostkę
  • śmietanka 30% 250 ml
  • wino Lekki Agrest 150 ml
  • ser dojrzewający: bursztyn lub grana padano tarty 80 g
  • łosoś wędzony 250 g
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

    Sposób wykonania sałatka:
  1. na patelni przesmażyć boczek na niewielkiej ilości oleju, dodać cebulę i czosnek, całość zeszklić
  2. do zeszklonej cebuli z boczkiem dodać kurki i gruszki chwilę przesmażyć, całość zalać winem i dusić około 2 minuty, następnie dodać śmietankę i połowę tartego sera gotować chwilę tak by sos się zagęścił, dodać makaron, doprawić do smaku solą pieprzem ewentualnie chili
  3. makaron podawać z pokruszonymi pistacjami, kawałkami wędzonego łososia i serem i świeżą rukolą

Podawać w towarzystwie

Lekkiego agrestu

Winiarnia Zamojska.

AGREST
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Placuszki gryczane z warzywami, konfitura z czerwonej cebuli z gruszką, kozi ser

MENU Zamojskie Winogranie 2024!
Odkrywamy kolejne festiwalowe pyszności! W Strefie Chill Out będzie okazja do spróbowania również regionalnych placuszków gryczanych z warzywami i kozim serem, przygotowanych przez naszego wybitnego szefa kuchni – Marcina Sikorę, które będą serwowane w towarzystwie Gruszki. Spróbuj przepisu na festiwalowe danie!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Wakacje z książką i winem

Wybór idealnej wakacyjnej książki bywa równie trudny, co wybór wina: Powieść czy kryminał? Spokojne czy musujące? Nasz subiektywny przewodnik połączył polskie wina z książkami z pięciu różnych krajów. Zachęcamy do przeczytania artykułu!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Cepeliny z soczewicą na chłodniku

Szukasz pomysłu na letnie pyszności? 🌟 Spróbuj regionalnych cepelinów z soczewicą na chłodniku, przygotowanych przez naszego wybitnego szefa kuchni – Marcina Sikorę. Dla podkreślenia smaku najlepiej serwować je w towarzystwie Lekkiej Czerwonej Porzeczki.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.