Winiarnia Zamojska

Wakacje z książką i winem

Wybór wakacyjnej książki bywa tak samo trudny, jak wybór wina. Czy będzie trafiony? Czy spełni nasze oczekiwania? Powieść czy kryminał? Nowość czy klasyka? Coś lekkiego czy odwrotnie - ambitnego z najwyższej półki? Zaufać recenzjom czy rankingom popularności? A może warto postawić na nagrodzone pozycje… Z winem jest dokładnie tak samo! Białe czy czerwone? Lekkie czy złożone? Popularne czy niszowe? Młode czy z charakterem zyskanym podczas wieloletniego leżakowania? Zarówno wakacyjna książka, jak i wino nie mogą nas rozczarować, bo to niesie ze sobą zbyt duże ryzyko. Grozi utratą dobrego nastroju i humoru na długi czas. A przecież na wakacje czekamy cały rok, więc nie mamy ani chwili do stracenia. Znamy to uczucie! Dlatego nasze dwie ulubione rzeczy: książki i wino, połączyliśmy w jeden wakacyjny, subiektywny przewodnik. Mamy nadzieję, że testowanie naszych wyborów okaże się czystą przyjemnością, a może i inspiracją do wakacyjnych podróży. Polskie wina sparowaliśmy bowiem z książkami z pięciu różnych krajów.

Wiśnia i japońska kawiarnia

Na wakacjach Wiśnię z Winiarni Zamojskiej łączymy z japońską literaturą. Kraj kwitnącej wiśni od kilku lat podbija czytelniczy rynek, stając się fenomenem na miarę skandynawskiego “hygge”. Ma w sobie to “coś” - coś ulotnego, nastrojowego, trochę malarskiego. Nawet jeśli opowiada najsmutniejsze historie, to wciąż otula nas emocjami niczym wełniany koc z Ikei. Kieliszek łagodnego, czerwonego wina będzie tu idealnie pasował, podobnie jak kawa z tokijskiej kawiarni, gdzie toczy się akcja książki „Zanim wystygnie kawa” Toshikazu Kawaguchi. Jej goście mogą podróżować w czasie, pod warunkiem, że będą się trzymać ściśle określonych zasad. Muszą usiąść na konkretnym krześle, które jest wolne tylko przez chwilę, raz dziennie. Nie mogą naprawić teraźniejszości ani zmienić przyszłości. Podróż w czasie muszą skończyć zanim wystygnie kawa. Nie mogą wstać z krzesła, a osoba, z którą chcą się spotkać, musiała już kiedyś być w kawiarni. Sam wybór osoby z naszego życia, z którą chcielibyśmy się jeszcze raz spotkać w przeszłości, wprawia w zaskakująco melancholijny i jednocześnie przyjemny nastrój. To właśnie jedna z tajemnic tej książki. Poważna, a jednak idealna na wakacje. Choć zapach kawy będzie nam towarzyszył cały czas, kieliszek wina warto mieć pod ręką.

Czarna porzeczka i Chilijski poeta

Chile słynie z win czerwonych, o głębokim owocowym smaku, miękkich taninach i aksamitnym długim finiszu. Pasuje do skomplikowanej historii nastoletniej miłości bohaterów, która po latach odżywa i odmienia ich życie. To jednak tylko początek… Czytając powieść “Chilijski poeta” Alejandra Zambry nawet nie podejrzewamy jak wielowarstwowa będzie to lektura i jak wiele pytań pozostawi w naszej głowie. Poszukując odpowiedzi - w długie letnie wieczory - sięgniemy po Czarną Porzeczkę z Winiarni Zamojskiej, intensywne, soczyste czerwone wino, które jest tak złożone, jak fabuła książki. I zarówno w przypadku książki, jak i wina to komplement! “Chilijski poeta” to podróż po Chile i po zakamarkach naszych życiowych wyborów. W zaskakująco lekki sposób splata temat miłości, talentu i granic bycia rodzicem. Do tego spora dawka dobrej i złej poezji, która na końcu książki okazuje się intrygująca jak smak nowego wina, którego nie umiemy opisać i nie możemy o nim zapomnieć.

Musująca gruszka z australijskim twistem

Australijczycy nie wyobrażają sobie wakacji bez win musujących tak, jak my nie wyobrażamy sobie urlopowego zestawienia książek bez intrygujących historii opisywanych przez australijską autorkę bestsellerowych powieści, w tym „Wielkich kłamstewek” - Liane Moriarty. My jednak lekką i orzeźwiającą Musującą Gruszkę z Winiarni Zamojskiej zestawimy z inną jej książką: “Kilka dni z życia Alice”. Będzie słodko-gorzko, bo kiedy główna bohaterka odzyskuje przytomność po wypadku, jest przekonana, że ma 29 lat (a nie 39) i kompletnie nie pamięta ostatniej dekady swojego życia. Historia tak wciąga, że lepiej z wyprzedzeniem zadbać o podwójną dawkę kremu z filtrem. Czytając australijskie wakacyjne powieści łatwo stracić poczucie czasu, ale czy nie o to właśnie chodzi?

Lekka Czerwona Porzeczka i francuska Anomalia

Subtelne bąbelki, delikatny i owocowo orzeźwiający charakter różowego wina od razu przewodzi na myśl klimaty Francji. Nie tylko dlatego, że będzie pasować do świeżo upieczonych rogalików z owocami, ale dlatego że będziemy się nim cieszyć czytając francuski przebój ostatnich lat - książkę “Anomalia”. Jej autor Hervé Le Tellier serwuje nam jedną z najbardziej inteligentnych współczesnych powieści. Ma pomysł na fabułę, która niejedne wakacje wywróciłaby do góry nogami. Okazuje się bowiem, że ten sam samolot lecący z Paryża do Nowego Jorku, z tymi samymi pasażerami, ląduje w tym samym miejscu dwukrotnie - raz w marcu, a raz w czerwcu. Co się wydarzyło przez te trzy miesiące? Czy pasażerowie obydwu samolotów mogą się spotkać? Czy anomalia może odwrócić losy bohaterów i odmienić przyszłość? Każdy, kto czyta tę książkę ma na twarzy wypieki w kolorze Lekkiej Czerwonej Porzeczki z Winiarni Zamojskiej.

Wino Lodowe i deser Andy Rottenberg

“Kuchnia towarzyska i uczuciowa” Andy Rottenberg to jedna z tych książek kulinarnych, które uwielbiamy czytać na leżaku, pod gruszą, planując letnie przyjęcie dla przyjaciół. Anda Rottenberg też zaprosiła przyjaciół, ale nie na przyjęcie, a do napisania książki. Łącznie ponad 100 osób. Aktorzy, muzycy, dziennikarze, ludzie świata kultury i polityki dzielą się przepisami na ulubione dania i swoimi przemyśleniami, dzięki czemu trochę czujemy się, jakbyśmy podczas imprezy zajrzeli do kuchni gospodarzy i pomagali w przygotowaniu dań. Do książki można wracać wielokrotnie, bo podzielona jest na cztery pory roku. My już wiemy, że będziemy w niej szukać inspiracji deserowych, które pasują do Wina Lodowego. Powstaje z jabłek i jest niezwykle intensywne w smaku. To esencja wakacji.

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Cepeliny z soczewicą na chłodniku

Szukasz pomysłu na letnie pyszności? 🌟 Spróbuj regionalnych cepelinów z soczewicą na chłodniku, przygotowanych przez naszego wybitnego szefa kuchni – Marcina Sikorę. Dla podkreślenia smaku najlepiej serwować je w towarzystwie Lekkiej Czerwonej Porzeczki.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Forszmak lubelski

MENU Zamojskie Winogranie 2024!
Już wkrótce w strefie Chill Out czekają na Was wyjątkowe dania regionalne, serwowane przez wybitnego szefa kuchni - Marcina Sikorę!
Oprócz znakomitych pierogów z kaczką, których nie możemy się już doczekać, będziecie mieli okazję spróbować też forszmaku lubelskiego - pysznego dania jednogarnkowego, idealnego dla tych, którzy uwielbiają mięso! Przepis znajdziecie w naszym artykule!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z Kaczką

MENU Zamojskie Winogranie 2024!
Jak co roku na naszym festiwalu w Zamościu czekają na Was wyjątkowe dania regionalne przygotowane przez naszego szefa kuchni, Marcina Sikorę! Wśród propozycji dań nie może zabraknąć znakomitych pierogów z kaczką! Spróbuj przepisu na festiwalowe danie!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.