Winiarnia Zamojska

Pierogi z Kaczką

Pierogi lubczykowe z pieczoną kaczką na ok 40 szt.
Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: wałek, sitko, garnek, miski, łyżki , szklankę , stolnice, blaszkę do pieczenia, blender
Pasujące wino: Gruszka, Musująca Gruszka lub Lekki Agrest

Składniki ciasto:

  • mąka pszenna 1 kg
  • woda ciepła 300 ml
  • jajko 1 szt.
  • masło rozpuszczone 10 dag
  • sól do smaku
  • lubczyk suszony 1 łyżka
  • śmietana 18% 1 łyżka

Składniki farsz:

  • kaczka świeża 1 szt. około 2,5 kg
  • cebula krojona w kostkę 20 dag
  • czosnek świeży 3 ząbki
  • majeranek do smaku
  • żurawina suszona 15 dag
  • sól do smaku
  • sok z jednej pomarańczy
  • natka z pietruszki posiekana 1 łyżka
  • olej do smażenia

Sposób wykonania farsz:

  1. 3 ząbki czosnku zmiksować blenderem na pastę, dodać sok z pomarańczy i 1 łyżeczkę soli
  2. następnie dodać majeranek, wymieszać i tak przygotowaną marynatą natrzeć kaczkę i pozostawić na minimum 3 godziny w lodówce
  3. po upływie czasu włożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem (można nakryć folią aluminiową) w 160 stopniach przez około 2,5 godziny; po upływie czasu kaczkę odkryć i dopiec jeszcze przez około 20 minut
  4. mięso z upieczonej kaczki oddzielić od kości i zmielić przez maszynkę (przez sitko pasztetowe)
  5. podsmażyć na oleju cebulkę, suszoną żurawinę, majeranek, sól i pieprz do smaku i całość dodać do zmielonej kaczki
Sposób wykonania ciasto:
  1. przesiać mąkę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto
  2. zagniecione ciasto odstawić pod przykryciem na 10 minut by odpoczęło
  3. gotowe ciasto wałkować na grubość około 0,03 cm i wykrawać szklanką kółka
  4. na każdym układać farsz i lepić pierogi
  5. gotować w osolonej wodzie

Podawać z winem

Gruszka, Musująca Gruszka lub Lekki Agrest

Winiarnia Zamojska.

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Pogoda na Wino

Jak pogoda wpływa na jakość wina? W procesie dojrzewania owoców dużą rolę odgrywają warunki atmosferyczne i co ciekawe idealne warunki pogodowe wcale nie są idealne dla jakości wina – więc jakie są odpowiednie? Odpowiedź znajdziecie w naszym artykule!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pistacjowe pączki pieczone z kremem pistacjowym

Jakie pączki lubisz najbardziej: z różą, adwokatem, czekoladą czy nietradycyjne? Przedstawiamy najnowszy przepis od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na pączki pieczone!
Spróbuj!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Stek wołowy z serem pleśniowym, szalotka w glazurze z wina z czarnej porzeczki, frytki z selera, karmelizowana kiszona kapusta na miodzie gryczanym

Jak dobrać wino do steka?
Postaw na wariant czerwony z wyraźnie zaznaczonymi garbnikami i taninami jak np. czarna porzeczka, aby uwypuklić walory smakowe. Skosztuj połączenia tych smaków w najnowszym przepisie od naszego szefa kuchni Marcina Sikory.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.