Winiarnia Zamojska

Stek wołowy z serem pleśniowym, szalotka w glazurze z wina z czarnej porzeczki, frytki z selera, karmelizowana kiszona kapusta na miodzie gryczanym

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: patelnie, deski do krojenia, garnki, noże, łyżki, blaszka do pieczenia, miski
Pasujące wino: czarna porzeczka

Składniki stek zapiekany:

  • stek z polędwicy wołowej 2 szt. po 180 g (można zastąpić innym stekiem wołowym np. stek wołowy z angusa)
  • ser z niebieską pleśnią 50 g
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • czosnek świeży 4 ząbki
  • rozmaryn świeży 3 gałązki
  • pieprz kolorowy młotkowany do smaku
  • masło 60 g

Składniki szalotka w glazurze z wina czarna porzeczka:

  • cebula szalotka 2 szt. krojona w grube plastry
  • wino z czarnej porzeczki 120 ml
  • miód gryczany 2 łyżki
  • czosnek obrany 2 ząbki
  • pieprz kolorowy młotkowany do smaku
  • sól do smaku
  • masło zimne 2 łyżki

Składniki frytki z selera:

  • seler korzeń 1 duża sztuka obrana krojona na grube frytki
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • woda
  • przyprawa gyros do smaku
  • mąka ziemniaczana do panierowania
  • olej do smażenia około 600 ml

Składniki kapusta karmelizowana na miodzie gryczanym:

  • kapusta kiszona 400 g
  • miód gryczany 3 łyżki
  • sól do smaku
  • kminek cały do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • czosnek świeży krojony w kostkę 4 ząbki
  • cebula krojona w kostkę 80 g
  • masło zimne 2 łyżki
  • pieprz do smaku
  • marchewka blanszowana kostka 50 g
  • szczypiorek siekany 2 łyżki

Sposób przygotowania:
Sposób wykonania stek:

  1. steki zamarynować w soli, cukrze, pieprzu kolorowym, czosnku i rozmarynie (najlepiej na noc lub minimum na 2 godziny)
  2. zamarynowane steki osuszyć na ręczniku papierowym, skropić z obu stron olejem i smażyć na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony) pod koniec smażenia dodać czosnek i rozmaryn z marynowania i masło smażyć około 40 sekund polewając masłem, steki przełożyć na blaszkę razem z masłem (patelni nie myć, zostawić)
  3. steki piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku do temperatury 62 stopni w środku (zmierzyć termometrem) lub około 5 – 8 minut) na gorące steki położyć ser pleśniowy i odstawić na bok by steki odpoczęły
Sposób przygotowania frytki z selera:
  1. pokrojonego na frytki selera umieścić w zimnej wodzie z dodatkiem cukru i soli (na 1 litr wody około 2 łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru) na około 30 minut
  2. frytki wyjąć z wody osuszyć na ręczniku papierowym, posypać przyprawą do gyrosa i dobrze obtoczyć w mące ziemniaczanej
  3. smażyć w rozgrzanym oleju do złotego koloru
Sposób wykonania karmelizowana kapusta:
  1. kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu i przesiekać na mniejsze kawałki
  2. na patelni rozgrzać miód i smażyć na nim czosnek, cebulę i marchewkę, następnie dodać kapustę smażyć na małym ogniu około 5 minut doprawiając do smaku, kminkiem, solą, pieprzem ziołowym, pieprzem, pod koniec dodać masło i posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania szalotka:
  1. na patelnie po smażeniu steków wlać miód i karmelizować na nim plastry szalotki z obu stron po około 40 sekund tak by plastry się nie rozpadły. Następnie zdjąć je z patelni.
  2. na patelnie wlać wino, dodać czosnek, odrobinę pieprzu młotkowanego i redukować o połowę, pod koniec dodać zimne masło i wymieszać tak by sos się zagęścił. Następnie umieścić w nim szalotkę i obtoczyć.

Gotowe steki podawać z kapustą, frytkami, szalotką i glazurą z wina z

czarnej porzeczki

Winiarnia Zamojska.

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Mamy opcję na karnawałowy wieczór z przyjaciółmi

Jak zaplanować karnawałowy wieczór z przyjaciółmi? Jeśli lubisz wino, gry, quizy i odrobinę rywalizacji polecamy degustację w ciemno - to doskonały sposób, aby dowiedzieć się więcej o winie, ale również forma rozrywki w czasie wolnym. Przeczytaj więcej w naszym artykule!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Ryba marynowana w soku z kiszonych buraków, tarciuch warzywny, kapusta z grzybami

Święta tuż tuż, a więc prezentujemy przepis na marynowaną rybę od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Kliknij i poznaj sposób na przygotowanie wigilijnej potrawy. Smacznego!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

W jak WINO, S jak winiarskie SŁOWA

Kultura picia wina wymaga znajomości pojęć, które czasem wydają się niezrozumiałe. Specjalnie dla naszych czytelników przygotowaliśmy mini słownik, który wyjaśnia podstawową terminologię używaną w winiarskim świecie. Zachęcamy do lektury!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.