Winiarnia Zamojska

Ryba marynowana w soku z kiszonych buraków, tarciuch warzywny, kapusta z grzybami

Czas przygotowania: około 90 minut plus czas marynowania ryby
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miski, deska, noże, patelnia, garnki, łyżki, tartka do warzyw, blaszka keksówka
Pasujące wino: Lekka Czerwona Porzeczka

Składniki ryba marynowana:

  • dzwonka ryby (karp lub łosoś) 6 szt. po 150-200 g
  • sok z kiszonych buraków 1 l
  • sos sojowy 80 ml
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • imbir świeży siekany w paski 2 łyżki
  • miód 3 łyżki
  • czosnek posiekany w kostkę 3 ząbki
  • olej 100 ml
  • masło klarowane do smażenia

Składniki kapusta duszona z grzybami:

  • kapusta biała poszatkowana 1 kg
  • grzyby suszone namoczone 100 g ( plus woda z moczenia grzybów)
  • pieczarka brązowa 300 g
  • śmietanka 30% 600 ml
  • sól do smaku
  • miód 1 łyżka
  • cebula kostka 150 g
  • czosnek posiekany w kostkę 3 ząbki
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • lubczyk suszony 1 łyżka
  • majeranek do smaku

Składniki tarciuch z warzyw:

  • marchewka tarta na tarce jarzynówce 300 g
  • pietruszka tarta 300 g
  • seler tarty 200 g
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • musztarda sarepska 1 łyżka
  • jajko 3 szt.
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • mąka pszenna 200 g
  • masło do wysmarowania
  • bułka tarta 2 łyżki plus do wysypania formy

Sposób przygotowania:
Sposób wykonania ryba:

  1. wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą dokładnie wymieszać i zamarynować rybę na minimum 2 godziny
  2. rybę osuszyć z marynaty smażyć na maśle klarowanym z każdej strony i dopiekać w rozgrzanym piekarniku do 120 stopni przez około 12 minut
Sposób wykonania kapusta:
  1. na miodzie karmelizować cebulę i czosnek, następnie dodać grzyby pokrojone w keksowe oraz pieczarki krojone w keksowe chwilę przesmażyć dodać kapustę, przesmażyć, całość podlać winem i wodą z suszonych grzybów około 300 ml i śmietanką, dusić do miękkości na małym ogniu, na koniec doprawić do smaku, solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, lubczykiem i majerankiem
Sposób wykonania tarciuch:
  1. wszystkie składniki połączyć w misce i dobrze wymieszać
  2. przekładać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki (keksówki), dobrze ostukać i piec w temperaturze 165 stopni przez około 50 minut lub do suchego patyczka

Podawać z winem

Lekka Czerwona Porzeczka.

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Fondant pomarańczowy z białą czekoladą, kardamonem i sosem korzennym z żurawiny

Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory przygotowanego na osłodę zimowych, chłodnych wieczorów 😊 Dodamy, że deser ten najlepiej smakuje w towarzystwie Czarna Porzeczka Winiarnia Zamojska.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierś z gęsi i gruszka confit, kopyta z kalafiorem w omaście orzechowej, sałatka z buraczków z wiśniami i dresingiem z wina wiśniowego

W okresie świętomarcińskim na naszych stołach króluje gęś! Spróbuj nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Marketing wina z własnej winnicy - relacja

W dniach 20-22 października 2023 r. odbyło się szkolenie „Marketing wina z własnej winnicy” – zachęcamy do obejrzenia relacji z tego dnia!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.