Winiarnia Zamojska

Pierś z gęsi i gruszka confit, kopyta z kalafiorem w omaście orzechowej, sałatka z buraczków z wiśniami i dresingiem z wina wiśniowego

Czas przygotowania: 180 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: garnki, deska do krojenia, noże, miski, łyżki, sitko
Pasujące wino: Wiśnia

Składniki pierś z gęsi confit i gruszka confit:

  • piersi z gęsi 4 szt.
  • czosnek świeży 3 ząbki, posiekany w kostkę
  • miód gryczany 1 łyżka
  • sól do smaku
  • imbir świeży, siekany w kostkę 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • sok gruszkowy 2 łyżki
  • skórka z 1 limonki
  • gruszki 2 szt. krojone na ćwiartki
  • tymianek świeży
  • olej 2 litry
  • pieprz ziarnisty 4 szt.
  • kora cynamonu 1 szt.

Składniki kopytka:

  • kalafior świeży 1/2 szt.
  • ziemniaki 600 g
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • mąka pszenna około 300 g
  • sól do smaku
  • masło 150 g
  • bułka tarta 3 łyżki
  • orzeszki laskowe, siekane drobno 1,5 łyżki

Sałatka z buraczków z wiśniami i dresingiem wiśniowym:

  • buraki pieczone lub gotowane 4 większe szt. krojone w kostkę
  • wiśnie suszone 100 g
  • wiśnie mrożone 100 g
  • wino wiśniowe 150 ml
  • krem balsamiczny 4 łyżki
  • miód gryczany 2 łyżki
  • sok z pomarańczy 100 ml
  • kardamon cały 2 szt.
  • wanilia laska 1/2 szt.
  • czosnek posiekany w kostkę 2 ząbki

Sposób przygotowania:
Sposób wykonania piersi z gęsi confit:

  1. piersi z gęsi oczyścić z błon i oprószyć solą.
  2. miód połączyć w misce z czosnkiem, imbirem, skórką z limonki, sokiem gruszkowy, i majerankiem. Całość dokładnie wymieszać i zamarynować piersi z gęsi dobrze nacierając. Pozostawić w lodówce na noc.
  3. Zamarynowane piersi umieścić w garnku, zalać olejem tak by pokryć całość, dodać tymianek, cynamon i gotować na małym tak by olej delikatnie tylko mrugał przez około 3,5 godziny, dziesięć minut przed końcem dodać ćwiartki gruszek.
Sposób przygotowania kopytka:
  1. ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie, gdy ziemniaki będą miękkie na 80% dodać połowę kalafiora i gotować do miękkości.
  2. gdy ziemniaki i kalafior będą miękkie odcedzić tłuczkiem na puree i ostudzić.
  3. pozostały kalafior posiekać na drobno i dodać do ostudzonego puree i wymieszać, masę podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i rozłożyć na pozostałych trzech, a w powstałą dziurę wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  4. Całość wymieszać, Z gotowej masy formować wałeczki i kroić je na kopytka.
  5. Gotować w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na średnim ogniu.
  6. Gotowe kopytka hartować w osolonej zimnej wodzie.
  7. Na patelni rozpuścić masło dodać bułkę tartą i posiekane orzechy i rumienić, do zrumienionej bułki dodać kopytka tak by się obtoczyły.
Sposób przygotowania sałatka z buraczków:
  1. do rondelka wlać wino, dodać miód, sok z pomarańczy, kardamon, laskę z wanilii, czosnek i gotować tak, by płyn zredukował się o połowę. Następnie przecedzić, dodać wiśnie mrożone i krem balsamiczny. Całość ostudzić. Buraczki połączyć w misce z wiśniami suszonymi i dresingiem wiśniowym.

Piersi z gęsi podawać z sałatka z buraczków, kopytkami, gruszką confit i winem

Wiśnia Winiarnia Zamojska.

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Pieczone gruszki z serem lazur i sosem pesto

W Winiarni Zamojskiej cenimy polskie owoce, dlatego przedstawiamy Wam nową, jesienną propozycję dania od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Spróbujcie pieczonych gruszek z serem lazur i sosem pesto w towarzystwie naszej Musującej Gruszki.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Marketing Wina z Własnej Winnicy 2023 – 24h szkolenie

Już niebawem odbędzie się bezpłatne 24h szkolenie „Marketing wina z własnej winnicy” kierowane do osób z obszaru województwa lubelskiego związanych z branżą winiarską, rolnictwem i produktami regionalnymi. Zachęcamy do rejestracji!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona dynia piżmowa, kaszotto gryczane z dynią, karmelizowana polędwiczka w miodzie gryczanym

Zasmakuj jesieni! Spróbuj przepisu na faszerowaną dynię w towarzystwie Gruszki Winiarnia Zamojska, przygotowanego przez naszego szefa kuchni Marcina Sikorę.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.