Winiarnia Zamojska

Pieczona dynia piżmowa, kaszotto gryczane z dynią, karmelizowana polędwiczka w miodzie gryczanym

Czas przygotowania: około 90 minut plus czas marynowania mięsa i dyni
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, noże, łyżki, patelnia, blaszka do pieczenia, garnek, rózga, miski
Pasujące wino: Gruszka

Składniki

  • dynia piżmowa 1 szt.
  • polędwiczka wieprzowa 1 szt.
  • sos sojowy 4 łyżki
  • papryka chili świeża, siekana 1/2 łyżeczki
  • imbir świeży, siekany 1 łyżka
  • czosnek posiekany w drobną kostkę 6 ząbków
  • kasza gryczana gotowana na 80 % (al dente) 400 g
  • cebula kostka 150 g
  • miód gryczany 2 łyżki
  • masło 50 g

  • olej do smażenia
  • natka z pietruszki posiekana 2 łyżki
  • wino gruszkowe 100 ml
  • kozi ser rolada 1 szt.
  • figa świeża 3 szt.
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • kmin rzymski mielony 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • sól pieprz do smaku
  • pistacje łuskane 30 g

Sposób wykonania:

  1. polędwiczkę oczyścić z błon i doprawić solą i pieprzem
  2. dynię pokroić na pół, wydrążyć ziarna oraz dynię tak by można było włożyć w nią kaszotto (miąższ dyni posiekać w kostkę)
  3. do miski wlać sok z pomarańczy, sos sojowy, dodać posiekany imbir, połowę czosnku, kmin rzymski, kurkumę, miód, papryczkę chili i zamieszać dodając olej tak by marynata odrobinę zgęstniała
  4. przekrojoną dynię nasmarować od środka marynatą i pozostawić na około 2 godziny
  5. polędwiczkę zamarynować w pozostałej marynacie i pozostawić na około 2 godziny (lub na noc)
  6. na patelni zeszklić na oleju cebulę i pozostały czosnek, dodać dynię pokrojoną w kostkę i chwilę przesmażyć
  7. do dyni i cebuli dodać kaszę, chwilę przesmażyć, całość zalać winem oraz marynatą z polędwiczki, dusić aż płyn zmniejszy się o połowę, pod koniec dodać masło i doprawić do smaku solą, pieprzem i natką z pietruszki
  8. rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec w nim zamarynowaną dynię około 25-30 minut
  9. na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczkę ze wszystkich stron pod koniec dodając odrobinę masła
  10. obsmażoną polędwiczkę położyć obok dyni i piec około 10 minut, a następnie wyjąć
  11. gdy dynia będzie miękka włożyć do niej przygotowane kaszotto, a na wierzchu ułożyć pokrojony ser kozi i chwile zapiec
  12. po upieczeniu posypać posiekanymi pistacjami i udekorować figami,

Dynię podawać z polędwiczką i winem

Gruszka

gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.