Winiarnia Zamojska

Pieczone gruszki z serem lazur i sosem pesto

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, noże, garnki, łyżki, naczynie żaroodporne, blender, pędzelek
Pasujące wino: Musująca Gruszka

Składniki na pieczone gruszki:

  • gruszki 6 szt.
  • jajko 1 szt.
  • wino Musująca Gruszka Winiarnia Zamojska lub inne białe wino 150 ml
  • miód gryczany 2 łyżki
  • kardamon mielony 1/4 łyżeczki
  • chili świeże do smaku
  • ser lazur 150 g
  • orzeszki laskowe 80 g
  • ciasto francuskie 1/2 szt.
  • sok z cytryny 2 łyżki

Składniki pesto:

  • świeży szpinak 50 g
  • rukola 50 g
  • świeży czosnek 3 ząbki
  • natka z pietruszki 1 mały pęczek
  • migdały kalifornijskie 60 g
  • olej 200 ml
  • sól do smaku
  • świeża bazylia 1 mały pęczek

Sposób przygotowania:
pesto:

  1. wszystkie składniki (poza olejem) umieścić w wysokim naczyniu, dodać odrobinę soli i zmiksować blenderem, pod koniec dodać olej i ponownie zmiksować
gruszki:
  1. wlać wino do garnka, dodać kardamon, paprykę chili, miód oraz sok z cytryny i gotować na syrop
  2. gruszki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, umieścić w naczyniu żaroodpornym i posmarować dobrze syropem
  3. piec w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 10 minut
  4. podpieczone gruszki wyjąć, rozłożyć na nich ser pleśniowy pomieszany z posiekanymi orzeszkami, a następnie każdą gruszkę zawinąć w pasek ciasta francuskiego, posmarować ciasto rozmąconym jajkiem
  5. piec w temperaturze 190 stopni około 10-15 minut

Gotowe gruszki podawać z sosem pesto i winem

Musująca Gruszka

(dodatkowo można podać świeże figi oraz szynkę dojrzewającą lub wędzonego łososia).

gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Pieczone gruszki z serem lazur i sosem pesto

W Winiarni Zamojskiej cenimy polskie owoce, dlatego przedstawiamy Wam nową, jesienną propozycję dania od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Spróbujcie pieczonych gruszek z serem lazur i sosem pesto w towarzystwie naszej Musującej Gruszki.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Marketing Wina z Własnej Winnicy 2023 – 24h szkolenie

Już niebawem odbędzie się bezpłatne 24h szkolenie „Marketing wina z własnej winnicy” kierowane do osób z obszaru województwa lubelskiego związanych z branżą winiarską, rolnictwem i produktami regionalnymi. Zachęcamy do rejestracji!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona dynia piżmowa, kaszotto gryczane z dynią, karmelizowana polędwiczka w miodzie gryczanym

Zasmakuj jesieni! Spróbuj przepisu na faszerowaną dynię w towarzystwie Gruszki Winiarnia Zamojska, przygotowanego przez naszego szefa kuchni Marcina Sikorę.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.