Winiarnia Zamojska

Fondant pomarańczowy z białą czekoladą, kardamonem i sosem korzennym z żurawiny

Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: mikser, miski, łyżki, tartka, nóż, sitko, waga kuchenna, foremki sufletówki, patelnia, garnek, blender
Pasujące wino: Czarna Porzeczka

Składniki fondant:

  • biała czekolada 100 g
  • jajka 2 szt.
  • żółtka jajka 2 szt.
  • masło 80 g plus do smarowania foremek
  • mąka pszenna 75 g plus do posypania foremek
  • orzechy laskowe drobne mielone 20 g
  • cukier brązowy 80 g
  • kardamon mielony 1/2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika 1/2 łyżeczki
  • sok i skórka z 1/2 pomarańczy
  • czekolada gorzka 50 g 80%

Sos korzenny żurawinowy:

  • żurawina świeża 100 g
  • miód 4 łyżki
  • kardamon mielony 1 łyżeczka
  • anyż gwiazdki 2 szt.
  • goździki 3 szt.
  • cynamon kora 1 szt.
  • wino z czarnej porzeczki 200 ml
  • imbir mielony 1/2 łyżeczki
  • sok i skórka z 1/2 pomarańczy
  • świeże owoce do dekoracji np. malina, borówki

Sposób przygotowania:
Sposób wykonania fondant:

  1. jajka razem z żółtkami wlać do miski dodać cukier brązowy i miksować na puszysty krem
  2. w misce na kąpieli wodnej rozpuścić masło i białą czekoladę, ostudzić i dodać do utartych jaj, dodać również skórkę i sok z 1/2 pomarańczy
  3. mąkę połączyć z kardamonem, przyprawą do piernika i mielonymi orzechami i dodać do jaj połączonych z rozpuszczoną czekoladą i masłem, całość dokładnie, delikatnie wymieszać
  4. masę przełożyć do wysmarowanych i posypanych foremek do sufletów do 3/4 wysokości i włożyć w masę kawałki gorzkiej czekolady, piec w rozgrzanym do 185 stopni piekarniku około 15-18 minut
Sposób przygotowania sos korzenny żurawinowy:
  1. w głębokiej patelni rozgrzej miód, dodaj: anyż, kardamon, cynamon (korę), goździki, imbir mielony i chwilę podgrzewaj
  2. następnie dodaj żurawinę, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy i wino porzeczkowe
  3. całość dusić około 5 minut, następnie wyjąć goździki oraz anyż i zmiksować blenderem na gęsty sos

Fondant podawać z sosem z żurawiny, świeżymi owocami i sosem z czarnej porzeczki w towarzystwie wina Winiarnia Zamojska

Czarna Porzeczka.

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Fondant pomarańczowy z białą czekoladą, kardamonem i sosem korzennym z żurawiny

Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory przygotowanego na osłodę zimowych, chłodnych wieczorów 😊 Dodamy, że deser ten najlepiej smakuje w towarzystwie Czarna Porzeczka Winiarnia Zamojska.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierś z gęsi i gruszka confit, kopyta z kalafiorem w omaście orzechowej, sałatka z buraczków z wiśniami i dresingiem z wina wiśniowego

W okresie świętomarcińskim na naszych stołach króluje gęś! Spróbuj nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Marketing wina z własnej winnicy - relacja

W dniach 20-22 października 2023 r. odbyło się szkolenie „Marketing wina z własnej winnicy” – zachęcamy do obejrzenia relacji z tego dnia!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.