Winiarnia Zamojska

Cepeliny z soczewicą na chłodniku

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnki , miski, deska do krojenia, łyżki, tarka, noże, maszynka do mielenia lub praska, patelnia.
Pasujące wino: Lekka Czerwona Porzeczka

Składniki chłodnik:

  • botwinka 1 pęczek
  • średnie buraki 3 szt.
  • świeży ogórek
  • rzodkiewka 2 pęczki
  • kefir 1l
  • śmietana 18% 0,5l
  • posiekany koperek 6 łyżek
  • posiekany szczypiorek 6 łyżek
  • świeży czosnek, starty lub drobno posiekany 4 ząbki
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier 2 łyżki + do smaku
  • ocet 2 łyżki + do smaku

Składniki cepeliny:

  • ziemniaki gotowane 600 g
  • ziemniaki surowe, mączyste 900 g
  • soczewica gotowana 500 g
  • cebula (kostka) 150 g
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek posiekany w kostkę 4 ząbki
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek do smaku
  • mąka ziemniaczana 180 g plus do oprószenia
  • natka z pietruszki posiekana 1 łyżka
  • bułka tarta 2 łyżki
  • masło 3 łyżki
  • jajko 1 szt.
  • olej do gotowania

Sposób wykonania chłodnik:

  1. botwinkę oczyścić z liści i posiekać w drobną kostkę (jeżeli przy botwince są buraki, obrać je, a potem zetrzeć na tarce do jarzyn)
  2. obrać przygotowane buraki i zetrzeć na tarce
  3. botwinkę i starte buraki zalać wodą, tak by przykryła warzywa, następnie dodać 2 łyżki octu i cukru - wszystko zagotować, a następnie wystudzić
  4. zetrzeć ogórki i rzodkiewkę na tarce do jarzyn zachowując wspomnianą kolejność, a następnie całość dodać do ostudzonych buraków
  5. do warzyw dodać kefir, śmietanę, koperek, szczypiorek i posiekany czosnek
  6. całość doprawić do smaku solą, pieprzem, octem i cukrem
Sposób wykonania cepeliny:
  1. surowe ziemniaki zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane), następnie odcisnąć wodę, odstawić na chwilę by „odstała się” skrobia, zlać powoli wodę, a skrobię wykorzystać do ciasta
  2. gotowane ziemniaki przemielić przez maszynkę na najmniejszych oczkach, dodać odciśnięte surowe ziemniaki, skrobię z wody oraz mąkę ziemniaczaną i odrobinę soli - zagnieść ciasto
  3. cebulę i czosnek zeszklić na oleju
  4. soczewicę zmielić na maszynce, dodać czosnek z cebulą, doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz dodać majeranek i natkę z pietruszki
  5. z ciasta formować cepeliny i faszerować je soczewicą
  6. gotować w osolonej wodzie przez około 8 – 10 minut od wypłynięcia na wolnym ogniu
  7. w międzyczasie zrumienić bułkę na maślę
  8. cepeliny podawać na chłodniku kraszane bułką smażoną na maśle z winem Lekka Czerwona Porzeczka Winiarni Zamojskiej

Podawać z winem

Lekka Czerwona Porzeczka

Winiarnia Zamojska.

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Forszmak lubelski

MENU Zamojskie Winogranie 2024!
Już wkrótce w strefie Chill Out czekają na Was wyjątkowe dania regionalne, serwowane przez wybitnego szefa kuchni - Marcina Sikorę!
Oprócz znakomitych pierogów z kaczką, których nie możemy się już doczekać, będziecie mieli okazję spróbować też forszmaku lubelskiego - pysznego dania jednogarnkowego, idealnego dla tych, którzy uwielbiają mięso! Przepis znajdziecie w naszym artykule!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z Kaczką

MENU Zamojskie Winogranie 2024!
Jak co roku na naszym festiwalu w Zamościu czekają na Was wyjątkowe dania regionalne przygotowane przez naszego szefa kuchni, Marcina Sikorę! Wśród propozycji dań nie może zabraknąć znakomitych pierogów z kaczką! Spróbuj przepisu na festiwalowe danie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Wielkanocne ciasto Podhoreckie

Wielkanoc obchodzimy w tym roku wyjątkowo wcześnie. To idealny moment, by zaplanować wyjątkowe kulinarne doświadczenie! Pomoże wam w tym przepis od naszego szefa kuchni Marcina Sikory!
Ciasta Podhoreckiego spróbujcie w towarzystwie Wiśni od Winiarni Zamojskiej.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.