Winiarnia Zamojska

Wielkanocne ciasto Podhoreckie

Czas przygotowania: około 35 minut plus czas pieczenia około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, waga, szklanka, łyżki, mikser, tarka, stolnica, tortownica, sitko, pergamin
Pasujące wino: Wiśnia

Składniki ciasto:

  • 400 g mąki
  • 400 g masła
  • 2 żółtka
  • około 1/4 szklanki zimnej wody
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • skórka z jednej pomarańczy

Składniki masa:

  • 6 jajek
  • 300 g zmielonych orzechów np. włoskich, ziemnych, laskowych
  • śliwki suszone pokrojone w drobną kostkę 400 g
  • cukier 170 g
  • powidła śliwkowe 4 -5 łyżek
  • cukier z wanilią 1 łyżeczka
  • sok z jednej pomarańczy
  • mąka 1- 2 łyżki

Składniki do dekoracji:

  • masa kajmakowa
  • świeże owoce

Sposób wykonania ciasto:

  1. masło zetrzeć do miski na tarce
  2. dodać przesianą mąkę, cukier z wanilią, wodę, skórkę z pomarańczy, żółtka i zagnieść szybko ciasto
  3. gotowe ciasto odkładamy do lodówki by odpoczęło na około 10 minut
Sposób wykonania masa:
  1. żółtka oddzielić od białek i utrzeć, z połową cukru
  2. białka ubić na sztywno i miksując dodawać powoli drugą połowę cukru utrzeć na puszysty krem
  3. do żółtek dodać zmielone orzechy, posiekane śliwki, sok z pomarańczy, cukier z wanilią, mąkę wymieszać, pod koniec dodać białka i delikatnie połączyć
Składanie i pieczenie:
  1. połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć do tortownicy tak by boki też były wyłożone (dół tortownicy wyłożyć pergaminem a boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą), ciasto posmarować powidłami śliwkowymi, wyłożyć masę i przykryć druga połową rozwałkowanego ciasta, nakłuć widelcem, całość posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut lub do suchego patyczka
  2. Gotowe ciasto ostudzić, gorę posmarować masą kajmakową i udekorować świeżymi owocami. Podawać z winem z Wiśniowym.

Podawać z winem

Wiśnia

Winiarnia Zamojska.

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Pogoda na Wino

Jak pogoda wpływa na jakość wina? W procesie dojrzewania owoców dużą rolę odgrywają warunki atmosferyczne i co ciekawe idealne warunki pogodowe wcale nie są idealne dla jakości wina – więc jakie są odpowiednie? Odpowiedź znajdziecie w naszym artykule!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pistacjowe pączki pieczone z kremem pistacjowym

Jakie pączki lubisz najbardziej: z różą, adwokatem, czekoladą czy nietradycyjne? Przedstawiamy najnowszy przepis od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na pączki pieczone!
Spróbuj!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Stek wołowy z serem pleśniowym, szalotka w glazurze z wina z czarnej porzeczki, frytki z selera, karmelizowana kiszona kapusta na miodzie gryczanym

Jak dobrać wino do steka?
Postaw na wariant czerwony z wyraźnie zaznaczonymi garbnikami i taninami jak np. czarna porzeczka, aby uwypuklić walory smakowe. Skosztuj połączenia tych smaków w najnowszym przepisie od naszego szefa kuchni Marcina Sikory.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.