Winiarnia Zamojska

Placuszki gryczane z warzywami, konfitura z czerwonej cebuli z gruszką, kozi ser

Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, patelnia, garnki, łyżki, noże, łopatka, tarka
Pasujące wino: Gruszka, Musująca Gruszka

Składniki:

  • Kasza gryczana gotowana na sypko 600 g
  • marchew 200 g
  • cukinia 200 g
  • ser twaróg biały 200 g
  • jajka 4 szt.
  • mąka pszenna 140 g
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka z pietruszki posiekana 2 łyżki
  • lubczyk świeży siekany 1 łyżka (może być suszony 1 łyżeczka)
  • ser kozi twardy 200 g
  • cebula czerwona piórka 250 g
  • gruszka krojona w kostkę 200 g
  • miód 4 łyżki
  • cukier do smaku
  • sok z 1 cytryny
  • imbir świeży, siekany w drobną kostkę 1 łyżka
  • wino gruszkowe 150 ml

Sposób wykonania:

  1. kaszę umieścić w misce, dodać startą na tarce na oczkach jarzynowych marchewkę i cukinię. Dodać pokruszony twaróg biały, jajka, sól do smaku, pieprz do smaku, mąkę pszenną, natkę z pietruszki i lubczyk i wymieszać ciasto
  2. w garnku podgrzać miód, dodać posiekaną czerwoną cebulę, chwilę karmelizować, następnie dodać gruszki smażyć około 2-3 minuty, podlać winem oraz sokiem z cytryny, dodać imbir i dusić tak aby płyn odparował
  3. z masy smażyć placki, na gotowych plackach układać konfiturę, na konfiturze kozi ser (można przypalić palnikiem do kremu brûlée)

Podawać z winem

Gruszka

Winiarnia Zamojska.

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Wakacje z książką i winem

Wybór idealnej wakacyjnej książki bywa równie trudny, co wybór wina: Powieść czy kryminał? Spokojne czy musujące? Nasz subiektywny przewodnik połączył polskie wina z książkami z pięciu różnych krajów. Zachęcamy do przeczytania artykułu!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Cepeliny z soczewicą na chłodniku

Szukasz pomysłu na letnie pyszności? 🌟 Spróbuj regionalnych cepelinów z soczewicą na chłodniku, przygotowanych przez naszego wybitnego szefa kuchni – Marcina Sikorę. Dla podkreślenia smaku najlepiej serwować je w towarzystwie Lekkiej Czerwonej Porzeczki.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Forszmak lubelski

MENU Zamojskie Winogranie 2024!
Już wkrótce w strefie Chill Out czekają na Was wyjątkowe dania regionalne, serwowane przez wybitnego szefa kuchni - Marcina Sikorę!
Oprócz znakomitych pierogów z kaczką, których nie możemy się już doczekać, będziecie mieli okazję spróbować też forszmaku lubelskiego - pysznego dania jednogarnkowego, idealnego dla tych, którzy uwielbiają mięso! Przepis znajdziecie w naszym artykule!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.