Winiarnia Zamojska

Sałatka z cielęciną, kurkami i morelami

Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: patelnie, łyżki, noże, miski, deska do krojenia, durszlak, blender, rózga
Pasujące wino: Lekka Czerwona Porzeczka

Składniki:

  • frykando cielęce lub antrykot cielęcy: 600 g
  • mix sałat 300 g
  • pomidorki koktajlowe 400 g
  • morele świeże 20 szt.
  • kurki świeże 300 g
  • ocet winny 60 ml
  • masło 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • czosnek świeży 6 ząbków
  • ser oscypek lub podobny 500 g
  • koperek świeży 80 g
  • sok z pomarańczy 80 ml
  • mango ½ szt.
  • miód 3 łyżki
  • chili świeże do smaku
  • sok z cytryny 80 ml
  • olej pestek dyni do gęstości około 200 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tymianek świeży 2 gałązki
  • sos sojowy 70 ml
  • kalarepa świeża 250 g

Sposób wykonania:

    Sposób wykonania sos:
  1. sos sojowy, sok z pomarańczy, 2 łyżki miodu , sok z cytryny 3 ząbki czosnku, mango umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie miksować dodając olej z pestek dyni, by sos się zagęścił.

  2. Sposób wykonania sałatka:
  3. cielęcinę pokroić w plastry lub paski, doprawić solą i pieprzem
  4. morele pokroić na ćwiartki, na patelni rozgrzać łyżkę miodu, dodać posiekany czosnek i odrobinę posiekanego chili, wrzucić morele i chwilę karmelizować podlewając octem winnym
  5. kurki opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym (większe przekroić)
  6. na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekany pozostały czosnek i zeszklić, następnie dodać kurki i chwilę przesmażyć, pod koniec dodać masło, doprawić do smaku solą i pieprzem
  7. cielęcinę smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu dodając tymianek, pamiętaj by smażyć krótko po około 1 minucie z każdej strony, cielęcinę zdjąć z patelni
  8. oscypek pokroić w plastry i smażyć na patelni po cielęcinie na rumiano
  9. kalarepę obrać, pokroić w półplastry i zamarynować w sosie
  10. na talerzu układać mix sałat polewając sosem i pozostałe składniki według własnej kompozycji
  11. na koniec całość polewać sosem

Podawać w towarzystwie

Lekkiej Czerwonej Porzeczki

Winiarnia Zamojska.

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Placuszki gryczane z warzywami, konfitura z czerwonej cebuli z gruszką, kozi ser

MENU Zamojskie Winogranie 2024!
Odkrywamy kolejne festiwalowe pyszności! W Strefie Chill Out będzie okazja do spróbowania również regionalnych placuszków gryczanych z warzywami i kozim serem, przygotowanych przez naszego wybitnego szefa kuchni – Marcina Sikorę, które będą serwowane w towarzystwie Gruszki. Spróbuj przepisu na festiwalowe danie!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Wakacje z książką i winem

Wybór idealnej wakacyjnej książki bywa równie trudny, co wybór wina: Powieść czy kryminał? Spokojne czy musujące? Nasz subiektywny przewodnik połączył polskie wina z książkami z pięciu różnych krajów. Zachęcamy do przeczytania artykułu!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Cepeliny z soczewicą na chłodniku

Szukasz pomysłu na letnie pyszności? 🌟 Spróbuj regionalnych cepelinów z soczewicą na chłodniku, przygotowanych przez naszego wybitnego szefa kuchni – Marcina Sikorę. Dla podkreślenia smaku najlepiej serwować je w towarzystwie Lekkiej Czerwonej Porzeczki.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.