Winiarnia Zamojska

Faworki faszerowane

Czas przygotowania: około 40 minut plus czas chłodzeni kremu 12 h
Poziom trudności: łatwe
Potrzebny sprzęt: stolnica, garnki, noże, wałek, mikser, miski, łyżki, łopatka sylikonowa, waga, radełko, łyżka cedzakowa, folia spożywcza, rurki metalowe do formowania faworków (takie jak do canoli), blender

Składniki ciasto na faworki:

  • mąka pszenna 500 g
  • masło 100 g
  • cukier puder 100 g
  • 2 jajka
  • 180 ml mleka
  • sól 1 szczypta
  • anyż mielony 2 łyżeczki
  • sok z ½ pomarańczy
  • skórka z ½ pomarańczy
  • cukier z wanilia 2 łyżeczki

Składniki krem:

  • ser Mascarpone 500 g
  • śmietanka 36%, 210 ml
  • pasta pistacjowa 200 g
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • czekolada mleczna 40 g
  • olej do smażenia
  • sok z ½ limonki

Składniki puder z czarną porzeczką:

  • cukier puder 100 g
  • czarna porzeczka liofilizowana 30 g

Sposób przygotowania:
Sposób wykonania ciasto:

  1. mąkę połączyć z pozostałymi suchymi składnikami, 1 jajko połączyć z mlekiem i rozmieszać
  2. do mąki dodać starte masło, oraz mleko z jajkami, sok i skórkę z pomarańczy, zagnieść ciasto
  3. gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 h do lodówki
  4. gotowe ciasto wałkować na grubość 3mm, wycinać pasy węższe trochę od rurek
  5. ciasto zawijać na rurkach sklejając rozmąconym jajkiem, smażyć w głębokim oleju na rumiano
Sposób wykonania krem:
  1. żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody
  2. śmietankę doprowadzić do wrzenia
  3. w wysokim naczyniu połączyć ze sobą, pastę pistacjową, mascarpone, cukier z wanilią, sok z limonki, namoczoną żelatynę, dodać gorąca śmietankę i wszystko zmiksować blenderem, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 h do chłodzenia do lodówki
  4. schłodzony krem przełożyć do miski i ukręcić na puszysto mikserem, dodać startą lub posiekaną mleczną czekoladę i wymieszać
  5. gotowym kremem nadziewać usmażone faworki
Sposób wykonania cukier porzeczkowy:
  1. wszystkie składniki zmiksować razem ze sobą

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Pielmieni, warzywa w sosie burgundzkim z wina Czarna Porzeczka

Odkryj nowe połączenie smaków od naszego szefa kuchni Marcina Sikory, które przeniesie Cię w kulinarną podróż regionalną: Pielmieni wieprzowo-wołowe z warzywami w sosie burgundzkim na bazie Czarnej Porzeczki Winiarni Zamojskiej. Jej intensywne nuty owocowe i zbalansowana kwasowość podkreślają wyrazistość sosu burgundzkiego, tworząc harmonię, którą można odnaleźć tylko w smakach inspirowanych Roztoczem.
Sprawdź przepis!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Strudel z makiem

Spróbuj połączenia tradycyjnych świątecznych smaków w nowoczesnym, wyrafinowanym wydaniu. Idealny deser, który zachwyci Twoich gości i podkreśli magię wspólnych chwil przy stole. Niech te święta smakują wyjątkowo!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Dorada, pieczarka brązowa, duszone warzywa w sosie rybnym bisque, pasztecik z kaszą i kiszoną kapustą

Rozgrzej swoje kubki smakowe i odkryj nowe doznania dzięki wyjątkowej propozycji od naszego Szefa Kuchni, Marcina Sikory – idealnej na chłodne, zimowe dni. Subtelny smak ryby, aromatyczne warzywa i chrupiący pasztecik tworzą doskonałą harmonię, którą najlepiej uzupełni Winiarnia Zamojska: Lekka Czerwona Porzeczka z delikatnymi bąbelkami ożywi smak potrawy, dodając jej świeżości i subtelnej słodyczy, a Czerwona Porzeczka z wyważoną kwasowością wspaniale podkreśli głębię aromatów.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.