Winiarnia Zamojska

Dorada, pieczarka brązowa, duszone warzywa w sosie rybnym bisque, pasztecik z kaszą i kiszoną kapustą

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, noże, łyżki, patelnia, garnek, blacha do pieczenia, pergamin, sitko
Pasujące wino: Czerwona Porzeczka, Lekka Czerwona Porzeczka

Składniki:

    Składniki dorada:
  • dorada tusza świeża 2 szt.
  • sól 1 łyżka
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • cukier 1 łyżka
  • koperek siekany 1 łyżka
  • pieczarka brązowa, krojona w cienkie półplastry 6 szt.
  • masło rozpuszczone 2 łyżki
  • woda około 1 litra
    Składniki sos rybny bisque:
  • ości z dorady z 2 tuszy bez głowy
  • marchewka umyta w skórce 1 szt.
  • seler naciowy 1 łodyga
  • cebula z łupiną 1 szt.
  • anyż gwiazdki 2 szt.
  • pietruszka korzeń 1 szt. W skórce
  • cukier do smaku
  • sok ½ cytryny
  • wino Lekka Czerwona Porzeczka 150 ml
  • woda
  • sos sojowy 4 łyżki
  • sól do smaku
  • masło zimne 2 łyżki
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki

    Składniki ciasto do pasztecików:
  • mąka pszenna 300 g
  • masło tarte 100 g
  • drożdże świeże 40 g
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • mleko ciepłe około 70 ml
  • jajko 1 szt.
    Składniki farsz do pasztecików:
  • kapusta kiszona obgotowana około 200 g
  • kasza gryczana gotowana 250 g
  • ser twaróg biały 150 g
  • sól do smaku
  • cebula kostka 100 g
  • pieczarki brązowe krojone w drobną kostkę 80 g
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka z pietruszki siekana 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • pieprz do smaku
    Składniki na warzywa do duszenia:
  • marchewka obrana krojona w grube słupki 3 szt.
  • seler naciowy krojony w półplastry 3 łodygi
  • cukier do smaku
  • pietruszka korzeń krojona w kostkę 2 szt.

Sposób wykonania:

    Sposób wykonania dorada:
  1. rybę wyfiletować i oskrobać z łusek nie wyrzucać ości
  2. z wody, soli, cukru przygotować solankę, dodać odrobinę pieprzu cytrynowego
  3. w solance umieścić filety z dorady na około 30 minut
  4. rybę wyjąc z solanki osuszyć na ręczniku papierowym, posypać pieprzem cytrynowym i koperkiem od strony mięsa
  5. na skórze układać pokrojone pieczarki w formie łuski i posmarować rozpuszczonym masłem
  6. piec w rozgrzanym do 130 stopni piekarniku około 10-12 minut
    Sposób wykonania sos rybny bisque:
  1. w garnku rozgrzać olej dodać ości, pokrojone warzywa, przesmażyć, dodać przecier pomidorowy i ponownie przesmażyć, całość zalać winem i dusić około 2 minuty , następnie zalać wodą tak by przykryła , dodać sos sojowy, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około 30 minut
  2. następnie przecedzi przez sitko i ponownie gotować do zredukowania płynu o połowę
    Sposób wykonania farsz:
  1. na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i chwile przesmażyć dodać kapustę całość smażyć około 2 minuty, ostudzić
  2. w misce połączyć kaszę, twaróg , smażoną kapustę, dodać natkę z pietruszki doprawić do smaku solą i pieprzem
    Sposób wykonania duszone warzywa:
  1. na patelnie wsypać około 1 łyżkę cukru, dodać warzywa i przesmażać około 1 minutę na wolnym ogniu, całość zalać zredukowanym sosem i dusić aż warzywa będą miękkie na około 80% a płyn zredukuje się ponownie o połowę, pod koniec dodać zimne masło, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem
    Sposób wykonania ciasto na paszteciki:
  1. w mleku rozpuścić drożdże , w misce połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagnieść ciasto , gdy będzie za rzadkie dodać mąki ciasto ma mieć formę luźnego ciasta drożdżowego
  2. gotowe ciasto odstawić na 15 minut do wyrośnięcia
  3. ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, rozkładać rzędem farsz i zawijać 1 raz jak na paszteciki na końcu smarując rozmąconym jajkiem
  4. dzielić na paszteciki, rozkładać na blaszce do pieczenia, odstawić na 5 minut do wyrośnięcia piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut
Doradę podawać z warzywami sosem, pasztecikiem i winem Czerwona Porzeczka lub Lekka Czerwona Porzeczka Winiarni Zamojskiej.

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Makaron tagliatelle z łososiem, gruszką i kurkami

Zapraszamy na kulinarną podróż do polskiej Toskanii!
Odkryj wyjątkowy przepis na makaron tagliatelle z łososiem, gruszką i kurkami, stworzony przez naszego szefa kuchni, Marcina Sikorę! To danie łączy kremowy smak łososia, subtelną słodycz gruszki i aromatyczne kurki, tworząc niezapomnianą harmonię smaków.
Sprawdź przepis!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Sałatka z cielęciną, kurkami i morelami

Pyszna i szybka sałatka? Czemu nie!
Nasz szef kuchni – Marcin Sikora przygotował sałatkę z cielęciną, kurkami i morelami, serwowaną w towarzystwie Lekkiej Czerwonej Porzeczki.
Sprawdź przepis i spróbuj letniej propozycji.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Placuszki gryczane z warzywami, konfitura z czerwonej cebuli z gruszką, kozi ser

MENU Zamojskie Winogranie 2024!
Odkrywamy kolejne festiwalowe pyszności! W Strefie Chill Out będzie okazja do spróbowania również regionalnych placuszków gryczanych z warzywami i kozim serem, przygotowanych przez naszego wybitnego szefa kuchni – Marcina Sikorę, które będą serwowane w towarzystwie Gruszki. Spróbuj przepisu na festiwalowe danie!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.