Winiarnia Zamojska

Pielmieni, warzywa w sosie burgundzkim z wina Czarna Porzeczka

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Potrzebny sprzęt: miski, garnki, stolnica, noże, łyżki, sitko, łyżka cedzakowa, patelnia, tartka

Składniki pielmieni:

  • mięso mielone wieprzowe 1 kg
  • mięso mielone wołowe 1 kg
  • czosnek świeży 6 ząbków
  • sól do smaku
  • majeranek do smaku
  • lubczyk suszony do smaku
  • bulion wołowy lub warzywny 80-100 ml
  • pieprz do smaku
  • mąka 1 kg
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • woda gorąca 430 ml
  • masło rozpuszczone 2 łyżki
  • siekany koperek 2 łyżki

Składniki warzywa w sosie burgundzkim z wina czarna porzeczka:

  • kalarepa krojona 150 g
  • cebula szalotka krojona w plastry około 0,5 cm 150 g
  • marchewka mini 200 g
  • pieczarki krojone w grubsze kawałki np. ćwiartki 150 g
  • miód 1 łyżka
  • czosnek siekany 2 ząbki
  • wino Winiarnia Zamojska Czarna Porzeczka 150 ml
  • bulion 100 ml
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • sól do smaku
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 4 szt.
  • cukier do smaku
  • zimne masło 2 łyżki
  • natka z pietruszki siekana 2 łyżki

Sposób przygotowania:
Sposób wykonania pielmieni:

  1. w misce połączyć ze sobą mięso mielone i mięso wołowe, dodać starty czosnek, posiekany koperek, bulion, majeranek 1 łyżka, lubczyk suszony 1 łyżka, sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszać, formować kulki po około 20 g
  2. w misce umieścić mąkę, 1 łyżkę lubczyku, śmietanę, masło, wodę, odrobinę soli i zagnieść ciasto, odstawić pod przykryciem na około 20 minut
  3. ciasto wałkować na grubość 3-4 mm i wycinać krążki średniej wielkości szklanką lub większym kieliszkiem, faszerować mięsem i zalepiać zawijając rogi i formując jak polskie uszka
  4. gotowe pielmieni gotować w osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem oleju tuż przed podaniem około 3-4 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu
Sposób wykonania warzywa w sosie burgundzkim:
  1. na głębszej patelni rozgrzać miód i karmelizować czosnek oraz cebulę z obu stron, plastry cebuli zdjąć na talerz, na patelnie wrzucić kalarepę, mini marchewkę rozmrożoną, pieczarki, dodać ½ łyżki masła, liść laurowy, ziele angielskie i chwilę przesmażyć, całość podlać winem, redukować około 1-2 minut
  2. na patelnię dodać bulion, przecier pomidorowy i znów całość chwilę redukować doprawiając do smaku solą, pieprzem, cukrem, dodać zimne masło i natkę z pietruszki, gdy sos zrobi się zawiesisty dodać szalotkę

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Makaron tagliatelle z łososiem, gruszką i kurkami

Zapraszamy na kulinarną podróż do polskiej Toskanii!
Odkryj wyjątkowy przepis na makaron tagliatelle z łososiem, gruszką i kurkami, stworzony przez naszego szefa kuchni, Marcina Sikorę! To danie łączy kremowy smak łososia, subtelną słodycz gruszki i aromatyczne kurki, tworząc niezapomnianą harmonię smaków.
Sprawdź przepis!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Sałatka z cielęciną, kurkami i morelami

Pyszna i szybka sałatka? Czemu nie!
Nasz szef kuchni – Marcin Sikora przygotował sałatkę z cielęciną, kurkami i morelami, serwowaną w towarzystwie Lekkiej Czerwonej Porzeczki.
Sprawdź przepis i spróbuj letniej propozycji.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Placuszki gryczane z warzywami, konfitura z czerwonej cebuli z gruszką, kozi ser

MENU Zamojskie Winogranie 2024!
Odkrywamy kolejne festiwalowe pyszności! W Strefie Chill Out będzie okazja do spróbowania również regionalnych placuszków gryczanych z warzywami i kozim serem, przygotowanych przez naszego wybitnego szefa kuchni – Marcina Sikorę, które będą serwowane w towarzystwie Gruszki. Spróbuj przepisu na festiwalowe danie!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.