Winiarnia Zamojska

Marynowane krewetki królewskie z grilla z sosem aioli

Czas przygotowania: około 40 minut
Czas grillowania: około 8 minut
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 16 królewskich krewetek
    Do Aioli:
  • 6 ząbków świeżego czosnku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
    Do marynaty:
  • 2 dymki
  • ¼ ogórka
  • 2 garście natki pietruszki
  • 1 zielona papryczka chili
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miski, dodać żółtko, musztardę, szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko ubić przy pomocy miksera na jasny krem. Ubijając dodawać olej (początkowo kroplami, następnie cienkim strumieniem). Na koniec dodać sok z cytryny. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i schłodzić.
  2. Dymkę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie pierścienie. Ogórka umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w półpierścienie. Pietruszkę umyć, osuszyć, zerwać listki i posiekać. Chili umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, drobno posiekać.
  3. Wszystkie składniki wymieszać z sokiem z limonki, olejem i doprawiać solą oraz pieprzem.
  4. Krewetki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż od głowy do ogona i usunąć jelito.
  5. Na krewetkach rozłożyć marynatę, odstawić na 15 min, a następnie grillować przez 6-8 min.

Podawać z pozostałą marynatą i sosem aioli oraz odpowiednio schłodzonym winem gruszkowym Winiarni Zamojskiej.

gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.