Winiarnia Zamojska

Wątróbka po zamojsku na placuszkach z kaszy gryczanej

Czas przygotowania: około 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, patelnia, garnek, łyżki, łopatki, deska do krojenia, nóż.

Składniki:

    Składniki na wątróbkę:
  • 600 g oczyszczonej z błon i wymoczonej przez całą noc w mleku wątróbki drobiowej
  • 200 g pokrojonej w piórka białej cebuli
  • 150 g pokrojonego w plastry lub kostkę świeżego jabłka ze skórką
  • 2 ząbki obranego czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • Mąka pszenna do obtaczania wątróbki
  • Olej do smażenia
    Składniki na placuszki gryczane:
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g kaparów
  • 1 łyżka świeżej siekanej bazylii
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Osuszoną wątróbkę obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
  2. Gotową wątróbkę wyjmij na talerz, a z patelni zlej tłuszcz.
  3. Na patelnię dodaj miód i przez około 2 minuty karmelizuj na nim cebulę, czosnek oraz jabłka.
  4. Dolej odrobinę wody, dodaj lubczyk, majeranek oraz usmażoną wątróbkę i całość zamieszaj, a następnie duś przez około 5 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku oraz dodaj zimne masło i natkę z pietruszki.
  5. Połącz ze sobą wszystkie składniki do wykonania placuszków z kaszy gryczanej.
  6. Z gotowej masy uformuj placuszki i usmaż je na rozgrzanym oleju.
  7. Wątróbkę podawaj na usmażonych placuszkach.

Smakuje idealnie z winem wiśniowym z Winiarni Zamojskiej.

winem wiśniowym
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.