Winiarnia Zamojska

Pork steak, pieczone bataty z selerem, konfitura z czerwonej cebuli

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, noże, obieraczka, blaszka do pieczenia, garnek, patelnia grillowa, łyżki, miski

Składniki:

    Pork steak:
  • 0,70 kg karkówki pokrojonej w plastry o grubości 0,5 cm
  • 3 łyżki ketchupu
  • ½ łyżki melasy lub miodu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka kremu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól do smaku
    Składniki na pieczonego batata i selera:
  • 2 szt. obranego i pokrojonego w grubą kostkę batata
  • 1 szt. obranego i pokrojonego w grubą kostkę korzenia selera
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • sól do smaku
  • świeży rozmaryn
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki świeżej, posiekanej papryki chili
    Składniki na konfiturę z czerwonej cebuli:
  • 2 szt. krojonej w piórka czerwonej cebuli
  • 2 łyżki kremu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 150 ml wina z Czarnej Porzeczki
  • ½ łyżeczki świeżej, posiekanej papryki chili

Sposób przygotowania:

    Sposób wykonania pork steak:
  1. Wszystkie składniki oprócz karkówki umieść w misce i dobrze wymieszaj.
  2. Karkówkę oprósz solą z obu stron. Następnie wymaceruj w misce w powstałej marynacie. Na koniec odstaw mięso na 24 godziny do lodówki.
  3. Po upływie doby wyciągnij karkówkę z lodówki i grilluj ją po trzy minuty z każdej strony.
    Sposób wykonania pieczonych batatów z selerem:
  1. Pokrojone warzywa umieścić w misce i dodaj miód, posiekany czosnek, rozmaryn, chili i sól. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, następnie wlej olej i powtórnie wymieszaj.
  2. Gotowe warzywa ułóż na blaszce do pieczenia, połóż na wierzchu masło i piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 35 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać składniki.
    Sposób wykonania konfitury z czerwonej cebuli:
  1. W rondelku podgrzej miód, a następnie karmelizuj w nim cebulę około 2 minuty. Nie zapomnij o mieszaniu.
  2. Do gotowej cebuli dodaj posiekane chili, sos sojowy, krem balsamiczny i wino. Następnie wszystkie składniki duś na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie, a konfitura zgęstnieje.
    Sposób serwowania:
  1. Na upieczone bataty ułóż grillowaną karkówkę, na karkówce odrobinę konfitury i posyp np. startym oscypkiem.
  2. Wszystko włóż do piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 160 stopni.

Smakuje idealnie z winem lekka czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

lekki agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.