Winiarnia Zamojska

Musaka

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deski do krojenia, noże, głęboka patelnia, garnki, łyżki, większe sufletówki lub naczynie żaroodporne.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 3 średnie obrane ziemniaki
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 120 g pokrojonej w kostkę cebuli
  • 3 ząbki pokrojonego w kostkę czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • Olej do smażenia
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 150 g tartej mozzarelli
  • Cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, ułóż na ręczniku papierowym, posól i odstaw na około 10 minut tak, by puścił sok, a następnie osusz.
  2. Ziemniaki pokrój w plastry o grubości 0,5 cm.
  3. Warzywa skrop delikatnie olejem i grilluj na rozgrzanej patelni, a następnie odstaw na bok.
  4. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj mięso i podsmaż.
  5. Do mięsa dodaj passatę pomidorową, kmin rzymski, cynamon, sól, pieprz i cukier do smaku, a następnie duś przez około 10 minut, by sos się zagęścił.
  6. Rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku i mieszaj aż do zagęszczenia sosu.
  7. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem.
  8. Ziemniaki rozłóż tak, by przykryły cały spód. Posmaruj je delikatnie beszamelem i rozłóż duszone mięso. Na mięso rozłóż bakłażany i posmaruj je pozostałym beszamelem.
  9. Całość posyp mozzarellą i piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 40 minut.

Smakuje idealnie z winem wiśnia z Winiarni Zamojskiej.

wiśnia
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.