Winiarnia Zamojska

Cebularz

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, deskę do krojenia, nóż, rondelek, wałek do ciasta, blaszkę do pieczenia, pergamin, ściereczkę bawełnianą

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 330 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  •  

    Na farsz (farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej lub co najmniej 3 godziny przed przygotowaniem cebularzy):
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

    Farsz:
  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Do pokrojonej cebuli dodaj sól i wyciśnij ją rękami, aż puści sok (namiar soku zlej).
  3. Do odciśniętej cebuli dodaj mak i olej.
  4. Gotowy farsz wstaw do lodówki (jeżeli przygotujesz go dzień wcześniej).
  5. Jeżeli posiadasz pakowaczkę próżniową, to pokrój cebulę w kostkę, połącz z solą, makiem, olejem i zamknij próżniowo 3 razy.
  6.  

    Ciasto:
  7. Mąkę przesiej, następnie połącz z solą.
  8. Mleko podgrzej do temperatury 37 stopni, dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw rozczyn do wyrośnięcia.
  9. Gdy rozczyn wyrośnie, połącz go z pozostałą mąką, roztopionym, ostudzonym masłem i jajkiem.
  10. Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odstawać od rąk.
  11. Jeżeli posiadasz termomix lub podobne urządzenie – mleko połącz z drożdżami, cukrem, podgrzej do 37 stopni, następnie dodaj mąkę, sól, jajko i roztopione masło, wyrabiaj na interwale około 3 minuty, następnie pozostaw do wyrośnięcia.
  12. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 3 cm i wytnij szklanką kółka.
  13. Wycięte kółka ułóż na pergaminie i posmaruj rozmąconym jajkiem.
  14. Na środku każdego placuszka ułóż farsz wduszając go w ciasto.
  15. Pozostaw do wyrośnięcia (ok. 5 minut) i piecz w temperaturze 180 stopni, aż do zrumienienia.

Smakuje idealnie z winem gruszkowym Winiarni Zamojskiej.

gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.