Winiarnia Zamojska

Zapiekany dorsz z kaszotto z kaszy bulgur

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: naczynie żaroodporne, miski, deska do krojenia, garnek szeroki, głęboka patelnia, łyżki, tarka.

Składniki:

  • 5 świeżych (lub rozmrożonych w lodówce) polędwiczek z dorsza
  • 300 g krojonego w półplastry pora
  • 200 ml wina Rose Winiarnia Zamojska lub białego wina (100 ml do dorsza, 100 ml do kaszy)
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 150 g masła
  • 150 g kaszy bulgur
  • 100 g krojonej w drobną kostkę marchewki
  • 100 g krojonej w drobną kostkę cukinii
  • 100 g krojonej w drobną kostkę cebuli
  • 600 ml wywaru warzywnego do podlewania kaszy
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki krojonego w drobną kostkę czosnku
  • 2 łyżeczki krojonej natki pietruszki
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

    Sposób przygotowania polędwiczek z dorsza:
  1. Do litra wody dodaj łyżeczkę soli, cukru i dokładnie wymieszaj. Do przygotowanego roztworu włóż polędwiczki z dorsza na około 2 godziny.
  2. Pokrojonego pora zeszklij razem z czosnkiem na odrobinie masła, podlej winem i duś przez około 2 minuty. Następnie całość zalej śmietanką i zredukuj na konsystencję sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodaj łyżeczkę posiekanej natki pietruszki.
  3. Sos porowy wlej do naczynia żaroodpornego.
  4. Wyjmij dorsza z wody, osusz na ręczniku papierowym i ułóż na sosie porowym. Posyp 30 g parmezanu i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
    Sposób przygotowania kaszotto:
  1. Zeszklij cebulę na maśle, dodaj pokrojone w kostkę warzywa oraz kaszę i chwilę przesmaż.
  2. Całość zalej winem i zredukuj. Następnie kaszę stopniowo podlewaj wywarem warzywnym aż będzie miękka.
  3. Pod koniec dodaj odrobinę zimnego masła, posiekaną natkę z pietruszki i 20 g parmezanu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smakuje idealnie z winem Rose lub lodowym z Winiarni Zamojskiej.

lodowe
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.