Winiarnia Zamojska

Stek wieprzowy, purée z dyni, sałatka z kurek i sos teriyaki

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: około 90 minut
Potrzebny sprzęt: patelnia, garnek, blender, noże, łyżki, deska do krojenia, sitko, miski, piekarnik

Składniki steki wieprzowe:

  • 5 steków schabowych (ok. 200 g każdy) ze skórą i tłuszczem
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz młotkowany
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • świeży tymianek i rozmaryn

Składniki purée z dyni:

  • dynia hokkaido (średnia)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła, 50 ml soku z pomarańczy
  • ½ łyżeczki imbiru, pieprz cytrynowy, chili, sól

Składniki sałatka z kurek i kalafiora romanesco:

  • 1 kalafior romanesco
  • 300 g kurek (świeżych lub mrożonych)
  • 150 g cebuli, 4 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • masło, świeży tymianek, natka pietruszki, pieprz cytrynowy, sól

Składniki sos teriyaki z dynią:

  • 150 g cebuli, 3 ząbki czosnku
  • 100 ml wina z czarnej porzeczki
  • 200 ml sosu teriyaki
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 4 łyżki purée z dyni
  • 2 łyżki zimnego masła

Sposób przygotowania:
Steki:

  1. Skórę naciąć w kratkę, zamarynować w czosnku, przyprawach i ziołach (najlepiej dzień wcześniej).
  2. Obsmażyć skórą do dołu, potem z każdej strony po ok. 2 minuty.
  3. Dopiec w piekarniku w 180°C przez około 10 minut.
Purée:
  1. Dynię pokroić z czosnkiem, doprawić i upiec w 180°C, aż zmięknie.
  2. Zmiksować z oliwą, miodem, sokiem pomarańczowym, imbirem, śmietanką i przyprawami; dodać na końcu masło.
Sałatka:
  1. Kalafior i kurki blanszować — krótko w osolonej wodzie, potem przelać zimną wodą.
  2. Na maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać warzywa, przyprawy i zioła; zalać śmietanką, chwilę redukować.
Sos:
  1. Zeszklić cebulę i czosnek, wlać wino, zredukować.
  2. Dodać sos teriyaki, passatę, purée z dyni; gotować do zgęstnienia; na koniec wmieszać zimne masło.
Podanie:
    Steki podawaj z purée z dyni, sałatką z kurek i kalafiora oraz polane sosem teriyaki.

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Cepeliny z soczewicą, mus z topinaburu z grzybami, czerwona cebula

Zamykamy festiwalowe menu naszego szefa kuchni Marcina Sikory wyjątkową propozycją dla miłośników kuchni wegetariańskiej! 🌱 Cepeliny z soczewicą, musem z topinamburu z grzybami i karmelizowaną czerwoną cebulą🌿
Ziemiste nuty grzybów, aksamitne purée i słodycz cebuli tworzą harmonijną kompozycję z Rose Winiarni Zamojskiej, co sprawia, że danie jest pełne głębi - a kuchnia roślinna potrafi zachwycać nawet najbardziej wymagające podniebienia! Spróbuj!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Parowańce z szarpaną kaczką i musem z czarnego bzu i żurawiny

Zamojskie Winogranie to także podróż przez wyjątkowe doznania food&wine pairingu. W strefie chillout odkryjecie kolejną smaczną niespodziankę przygotowaną przez naszego szefa kuchni Marcina Sikorę: parowańce z szarpaną kaczką i musem z czarnego bzu i żurawiny.
To danie to kulinarna opowieść pełna kontrastów – puszyste ciasto, intensywna kaczka i owocowa lekkość czarnego bzu i żurawiny... zaskakuje, zachwyca, zostaje w pamięci, spróbuj!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Polędwica z dorsza atlantyckiego, purée z selera, sos cytrusowo-agrestowy, szparagi, brokuł, krewetki w sosie chimichuri

Delikatna polędwica z dorsza atlantyckiego w towarzystwie aksamitnego purée z selera, świeżych szparagów i brokuła. Całość dopełnia aromatyczny sos cytrusowo-agrestowy oraz soczyste krewetki w ziołowym sosie chimichurri. To danie doskonale łączy się z Szlachetnym Agrestem z Winiarni Zamojskiej, którego lekka kwasowość i owocowe nuty podkreślają świeżość ryby i warzyw. Spróbuj przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.