Winiarnia Zamojska

Parowańce z szarpaną kaczką i musem z czarnego bzu i żurawiny

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: około 120 minut plus czas pieczenia kaczki
Potrzebny sprzęt: garnki, miski, patelnie, stolnica, wałek, szklanka, blacha do pieczenia, blender, tarka, waga kuchenna, noże, garnek do gotowania na parze

Składniki parowańce:

  • mąka pszenna 1 kg
  • mleko 450 ml
  • jajka 3 szt.
  • cukier 2 łyżeczki
  • szczyptę soli
  • masło rozpuszczone 200 g
  • drożdże 100 g

Farsz z szarpanej kaczki:

    Składniki kaczka pieczona:
  • nóżka z kaczki 10 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz pomarańczowy lub skórka z pomarańczy do smaku
  • czosnek świeży obrany 5 ząbków
  • olej
  • rozmaryn świeży 3 gałązek
  • tymianek świeży 3 gałązek
  • pomarańcz 1 szt. plastry

Dodatki do farszu:

  • borowik kostka 250 g
  • cebula kostka 100 g
  • żurawina suszona siekana 80 g
  • natka z pietruszki siekana 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • marchewka tarta 80 g
  • sos teryaki do smaku
  • pieprz pomarańczowy lub skórka z pomarańczy do smaku

Chutney z czarnego bzu:

  • czarny bez 500 g owoc
  • miód 2-3 łyżki
  • wino z czarnej porzeczki 100 ml
  • rozmaryn świeży 2 gałązki
  • papryka chili drobno siekana do smaku
  • skórka z jednej pomarańczy
  • żurawina suszona siekana 80g

Sposób przygotowania:
Parowańce:

  1. mleko podgrzej do temperatury 37 stopni, dodaj drożdże, cukier i łyżkę mąki, wszystko wymieszaj, następnie rozczyn odstaw do wyrośnięcia
  2. gotowy rozczyn połącz z pozostałą mąką, jajkami, rozpuszczonym masłem, solą i wyrób ciasto, tak by odstawało od rąk
  3. gotowe ciasto pozostaw pod przykryciem czystej, bawełnianej ściereczki na pół godziny do wyrośnięcia
  4. następnie formuj pączki, faszeruj lub też nie i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia
  5. gotowe pączki układaj w garnku do gotowania na parze i paruj pod przykryciem około 15 minut
Farsz z szarpanej kaczki:
  1. nóżki z kaczki wyluzować z dolnej kości
  2. z czosnku 5 ząbków, majeranku oleju i soli zrobić pastę
  3. udka posypać pieprzem pomarańczowym lub skórką, natrzeć pastą z czosnku i zostawić na noc w lodówce
  4. zamarynowane udka, ułożyć ciasno w blaszce do pieczenia na nich pomarańcze, dodać rozmaryn i tymianek, piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut, a następnie 130 stopni 2-2,5 godziny
Dodatki do farszu:
  1. cebule zeszklić na oleju dodać grzyby przesmażyć
  2. przesmażone grzyby połączyć z mięsem, dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku
Chutney z czarnego bzu:
  1. na miodzie skarmelizować bez, dodać rozmaryn i chili, dodać wino, dusić, zmiksować na chutney, dodać skórkę z pomarańczy oraz suszoną żurawinę.

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Polędwica z dorsza atlantyckiego, purée z selera, sos cytrusowo-agrestowy, szparagi, brokuł, krewetki w sosie chimichuri

Delikatna polędwica z dorsza atlantyckiego w towarzystwie aksamitnego purée z selera, świeżych szparagów i brokuła. Całość dopełnia aromatyczny sos cytrusowo-agrestowy oraz soczyste krewetki w ziołowym sosie chimichurri. To danie doskonale łączy się z Szlachetnym Agrestem z Winiarni Zamojskiej, którego lekka kwasowość i owocowe nuty podkreślają świeżość ryby i warzyw. Spróbuj przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Łosoś tataki, nori, majonez wasabi, sos sojowo sezamowy, świeże warzywa, chipsy ryżowe

Azjatycka kuchnia w polskim wydaniu? Łosoś tataki w połączeniu ze Szlachetnym Agrestem Winiarni Zamojskiej, którego rześkość i owocowy charakter podbiją azjatyckie nuty potrawy - przeniosą nas w kulinarną podróż dookoła świata. Spróbuj nowości od naszego szefa kuchni Marcina Sikory.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Carpaccio z kalarepy i gruszki, palony kozi ser, salsa oliwkowa, cytrusy

Lekka i orzeźwiająca propozycja dania od naszego Szefa Kuchni Marcina Sikory – carpaccio z kalarepy i gruszki z dodatkiem palonego koziego sera, salsy oliwkowej i cytrusów. Danie zachwyca świeżością i delikatnym kontrastem smaków, a idealnym towarzyszem dla niego jest Szlachetny Agrest z Winiarni Zamojskiej, podkreślający owocowe nuty i lekkość kompozycji.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.