Winiarnia Zamojska

Pieczeń wołowa, warzywa pieczone z grzybami

Czas przygotowania: 180 minut + czas marynowania mięsa
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, miski, garnki, łyżki, naczynie żaroodporne, noże, dzbanek miarka, patelnia
Pasujące wino: Wiśnia Winiarnia Zamojska

Składniki pieczeń:

  • mięso wołowe (ligawa, polędwica cygańska, rostbef) 1,5 kg
  • ocet jabłkowy lub ocet winny 400 ml
  • czosnek świeży 3 ząbki
  • cukier 1 łyżka
  • woda 2 l
  • marchew 1 szt.
  • rozmaryn świeży 2 gałązki
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.
  • słonina wędzona 0,30 kg
  • boczek wędzony 10-15 plastrów
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mąka do smażenia
Składniki warzywa:
  • cebula 2 szt. średnie, krojone w grubą kostkę
  • pietruszka korzeń 0,20 kg, krojona w grubą kostkę
  • marchew 0,20 kg, krojona w gruba kostkę
  • burak czerwony 0,20 kg, krojony w grubą kostkę
  • seler naciowy 1/2 szt., krojony w grubą kostkę
  • borowik, krojony w grubą kostkę 0,15 kg
  • czosnek świeży 4 ząbki
  • miód 3 łyżki
  • sos sojowy 100 ml
  • wino wiśniowe 150 ml
  • sos teryaki 100 ml
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • anyż gwiazdki 3 szt.
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 2 szt.
  • masło zimne 3 łyżki

Sposób przygotowania pieczeń:

  1. zagotować w garnku wodę z octem, liściem laurowym , zielem angielskim, czosnkiem, cukrem, marchewką, rozmarynem, zielem angielskim i ostudzić
  2. mięso opłukać, oczyścić z błon, zalać powstałą marynatą i pozostawić na noc w lodówce
  3. mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, nadziać pokrojoną w paski wędzoną słoniną, doprawić solą i pieprzem, oprószyć dokładnie mąką i obsmażyć na oleju na złoty kolor, następnie zawinąć w boczek wędzony

Sposób przygotowania warzyw i pieczeni:

  1. na patelni rozgrzać miód, dodać liść laurowy, ziele angielskie, anyż, wino wiśniowe, czosnek, sos teryaki, sos sojowy i gotować tak by płyn zredukował się o połowę
  2. zdjąć z ognia i dodać zimne masło
  3. na głębokiej patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę i grzyby oraz dodać resztę warzyw doprawiając solą i pieprzem
  4. przesmażone warzywa połączyć z sosem z winem, wymieszać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a na nich wołowinę
  5. całość przykryć i piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 2-2,5 h. Około 10 minut przed końcem odkryć, tak by boczek się zapiekł
  6. pieczeń podawać z Winem Wiśniowym Winiarnia Zamojska

Najlepiej smakuje z winem wiśnia z Winiarni Zamojskiej

wisnia
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Wege beza z kremem z philadelfi i pieczonej, białej czekolady z kruszonką z kaszy gryczanej

Jesteś miłośnikiem wegańskich potraw? Wypróbuj przepis na wege bezę autorstwa naszego szefa kuchni – Marcina Sikory i sprawdź jakie wino pasuje do tego wyśmienitego deseru!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W dzikim winie świat się plącze

„W dzikim winie świat się plącze” to cytat z utworu ikony polskiej sceny muzycznej, która stworzyła swój dom na Roztoczu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, którzy artyści wywodzą się z Zamościa lub jego okolic

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Makaron pszenno-orkiszowy z borowikiem, sosem z boczniaków, suszonych pomidorów i czerwonych krewetek z burratą

Zastanawiasz się jak przyrządzić krewetki wzbogacone o smaki lokalnej kuchni? Pomysł naszego szefa kuchni to makaron z krewetkami w towarzystwie boczniaków i suszonych pomidorów z burratą. Zachęcamy do wypróbowania!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.