Winiarnia Zamojska

Jagodowe kluski leniwe z gorzką czekoladą

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnki, miski, noże, łyżki, blender, łyżka cedzakowa, waga kuchenna, praska do ziemniaków lub tłuczek, tartak do jarzyn

Składniki:

    Składniki:
  • ziemniaki ugotowane 300 g (przeciśnięte przez praskę lub ugniecione tłuczkiem do ziemniaków)
  • ser twaróg 300 g
  • jagody świeże 150 g
  • jajko 1 szt
  • olej do gotowania 3 łyżki
  • czekolada gorzka 30 g (starta na tarce na dużych oczkach)
  • cukier puder 2 łyżki
  • cukier kryształ do smaku
  • cukier z wanilia 1 op
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj jagody blenderem razem z twarogiem
  2. Umieść ziemniaki w misce i wymieszaj masę, wyrównaj i podziel na 4 części. Jedną część wyjmij i porozkładaj na pozostałe, a w powstałą lukę wsyp mąkę pszenną do poziomu pozostałych części i dodaj mąkę ziemniaczaną oraz startą na tarce czekoladę, cukier puder, jajko i cukier z wanilią. Całość delikatnie wyrób na jednolitą masę
  3. Zagotuj wodę w garnku dodając cukier (tak by woda była lekko słodka) oraz olej
  4. Z gotowego ciasta wydziel porcje (około 5 z każdej) formuj wałeczki i wycinaj kluski
  5. Gotowe kluski gotuj w wodzie na małym ogniu przez 3 minuty od wypłynięcia
  6. Kluski podawaj z jagodami, kwaśną śmietaną i winem agrestowym

Smakuje idealnie z winem lekki agrest z Winiarni Zamojskiej.

Agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.