Winiarnia Zamojska

Placuszki gryczane z kwaśną śmietaną, szalotką i wędzonym łososiem

Czas przygotowania: około 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, łyżki, deska, nóż do krojenia, patelnia do smażenia, łopatka do smażenia

Składniki:

    Składniki na placki:
  • 150 g mąki gryczanej
  • 250 g kefiru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • olej lub masło klarowane do smażenia
    Składniki na sos:
  • 150 g cebuli szalotki pokrojonej w drobną kostkę
  • 100 g wędzonego łososia lub pstrąga
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • sól, cukier i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

    Sposób przygotowania placków:
  1. Połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki.
  2. Włóż do miski kefir, dodaj jajka i sypkie składniki.
  3. Wymieszaj ciasto, które powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.
  4. Gotowe placuszki usmaż.
  5. Na usmażone placuszki dodaj odrobinę sosu i wędzoną rybę.
    Sposób przygotowania sosu:
  1. Do posiekanej cebuli szalotki dodaj ocet jabłkowy lub sok z cytryny wraz z cukrem.
  2. Duś cebulę, by puściła sok. Jego nadmiar zlej.
  3. Dodaj śmietanę i koperek oraz dopraw przyprawami do smaku.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z czerwona porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

czerwona porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.