Winiarnia Zamojska

Piernik z czekoladą i powidłami śliwkowymi

Czas przygotowania: około 80 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: garnek, mikser, łyżeczki stołowe, łyżki stołowe, wagę kuchenną, pojemnik z miarką, rózgę, łyżkę drewnianą, blaszkę keksówkę

Składniki:

  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 paczka cukru migdałowego lub wanilinowego
  • 4 łyżeczki przyprawy do piekarnika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 230 ml mleka
  • 280 g mąki
  • 1 łyżka powideł śliwkowych do ciasta i ok. 6 łyżek do przekładania (może być również dżem z czarnej porzeczki lub wiśni)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki mieszanki studenckiej lub innych orzechów
  • 2 jajka
  • rozpuszczona czekolada lub cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Masło, miód i cukier rozpuść w garnku.
  2. Do rozpuszczonego masła dodaj połamaną czekoladę, przyprawę do piernika, cukier migdałowy lub wanilinowy, cynamon, 2 łyżki powideł śliwkowych (lub ulubionego dżemu) i mleko.
  3. Całość podgrzej, ciągle mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników.
  4. Zdejmij garnek z palnika i dodaj sodę oczyszczona (masa zapieni się).
  5. Jajka ubij na puszysto i dodaj do powstałej masy, a następnie połącz z mąką oraz bakaliami.
  6. Masę wlej do wysmarowanej lub wyłożonej pergaminem blaszki keksówki.
  7. Ciasto wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz bez termoobiegu przez 50 minut (po upływie 50 minut sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe, jeśli nie, dopiecz chwilę).
  8. Gotowe ciasto ostudź, przekrój wzdłuż i przełóż powidłami.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka Winiarni Zamojskiej.

czarna porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.