Winiarnia Zamojska

Pasztet z dzika z orzeszkami laskowymi i pikowanymi w kardamonie z buraczkami

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnek, maszynkę do mielenia z drobnym sitkiem, blaszki pasztetówki (mogą być jednorazowe), miski

Składniki:

  • 1 kg łopatki z dzika pokrojonej w grubą kostkę (jeżeli nie przepadasz za dzikiem, możesz zastąpić go mięsem wieprzowym)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 1 sztuka marchewki obranej i pokrojonej w grubą kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona w grubą kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 selera obranego i pokrojonego w grubą kostkę
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 jajka
  • 150 g orzeszków laskowych łuskanych
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 namoczona w mleku bułka
  • 2 łyżki smalcu
  • 5 liści laurowych
  • 1 lubczyk suszony
  • 3 ziarna jałowca
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżeczka mielonego cząbru
  • 100 g suszonej śliwki pokrojonej w kostkę
  • 2 buraki czerwone, obrane i pokrojony w cienkie plastry
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 250 ml octu winnego lub jabłkowego
  • 500 ml wody
  • 2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
  • cukier do smaku
  • 100 ml wina z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone warzywa (marchew, cebula, seler, czosnek) smaż na smalcu razem z mięsem i pokrojonym w kostkę boczkiem aż do uzyskania brązowego koloru.
  2. Dodaj 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, jałowiec oraz suszone grzyby.
  3. Wszystko zalej wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki w całości.
  4. Dodaj 1 łyżeczkę soli i duś, aż mięso będzie miękkie.
  5. Pod konie duszenia dodaj pokrojoną w kostkę wątróbkę drobiową.
  6. Gdy mięso będzie miękkie, przecedź je przez sito razem z warzywami (wywar zostaw).
  7. Wszystko zmiel dwa razy przez maszynkę na drobnych oczkach, dodając namoczoną w mleku bułkę.
  8. Do przemielonego mięsa dodaj jajka, posiekane orzeszki laskowe, przyprawy (majeranek, lubczyk, cząber) oraz pokrojone śliwki i 200 ml wywaru.
  9. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  10. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Gotową masę przełóż do blaszek pasztetówek i ostukaj, by pasztet miał zwartą konsystencję.
  11. Piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez 35 minut.
  12. Do garnka wlej wodę, ocet i wino z czarnej porzeczki. Dodaj 2 liście laurowe, anyż i kardamon. Wszystko zagotuj.
  13. Dodaj cukier i sól (zalewa powinna mieć słodko-kwaśny smak).
  14. Ciepłą zalewą zalej buraki i odstaw do wystygnięcia.
  15. Gotowy pasztet podawaj z piklowanymi buraczkami i pieczywem.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka Winiarni Zamojskiej.

czarna porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.