Winiarnia Zamojska

Faszerowany schab z pieczonymi ziemniakami

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, tłuczek do mięsa, naczynie żaroodporne, łyżki, patelnia, nóż, sznurek do wiązania.

Składniki:

    Składniki na schab:
  • 600 g schabu bez kości
  • 200 g białej części pora krojonej w plastry
  • 150 g pieczarek krojonych w plastry
  • 150 g suszonych śliwek
  • 3 ząbki krojonego w drobną kostkę czosnku
  • 100 g krojonej w kostkę cebuli
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
    Składniki na pieczone ziemniaki:
  • 800 g obranych i pokrojonych ziemniaków
  • 3 ząbki krojonego w drobną kostkę czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • Sól do smaku
  • 80 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki włóż do miski, dodaj przyprawy, czosnek i zamieszaj.
  2. Dodaj roztopione masło.
  3. Gotowe ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Schab oczyść z błon, rozkrój na kształt prostokąta, a następnie poklep delikatnie tłuczkiem do mięsa, by brzegi były bardziej rozklepane niż środek.
  5. Schab dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, lubczykiem i pokrojonym czosnkiem.
  6. Na połowie masła zeszklij cebulę, a następnie dodaj pora, pieczarki, śliwki i podsmaż chwilę. Dodaj soli i pieprzu do smaku, a pod koniec smażenia dodaj żelatynę.
  7. Zamieszaj, wystudź i dodaj natkę z pietruszki.
  8. Na środku schabu rozłóż farsz i zwiń w roladę, zawiązując sznurkiem.
  9. Roladę ułóż na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym.
  10. Na schab dodaj pozostałe masło.
  11. Piecz w rozgrzanym do 140 stopni piekarniku przez ok. 40 minut, polewając od czasu do czasu powstałym sosem.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem wiśniowym z Winiarni Zamojskiej.

wisnia
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.