Winiarnia Zamojska

Udka z gęsi confit, karmelizowane buraczki, kluski śląskie ze śliwkami

Czas przygotowania: około 180 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: garnki, miski, noże, deska do krojenia, łyżki, łyżka cedzakowa, patelnia

Składniki:

    Składniki na udka z gęsi confit:
  • 5 udek z gęsi
  • 6 ząbków czosnku
  • kilka gałązek świeżego rozmaryn
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • olej lub smalec z gęsi do gotowania
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
    Składniki na buraczki karmelizowane:
  • 5 gotowanych buraków
  • 4 łyżki miodu
  • sól do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml wina Wiśniowego Winiarni Zamojskiej
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g suszonej żurawiny
    Składniki na kluski śląskie ze śliwkami:
  • 1 kg. gotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • jajko
  • 120 g suszonych śliwek (pokrojonych w drobną kostkę)
  • 1 łyżeczka olej do polania

Sposób przygotowania:

    Sposób wykonania udka confit:
  1. Pozbaw udka jednej dolnej kości i zamarynuj w dwóch posiekanych ząbkach czosnku, soli, pieprzu, majeranku i rozmarynie. Następnie odstaw do lodówki na całą noc.
  2. Zamarynowane udka ułóż ciasno w garnku. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pozostały czosnek, rozmaryn i zalej olejem lub tłuszczem gęsim. Całość przykryj folią aluminiową i gotuj na wolnym ogniu przez około dwie godziny.
  3. Po dwóch godzinach sprawdź, czy udka są miękkie, jeśli nie, to gotuj je przez kolejne trzydzieści minut.
    Sposób przygotowania buraczków karmelizowanych:
  1. Obierz i pokrój w kostkę buraki.
  2. Na patelni rozgrzej miód i czosnek. Gdy składniki się połączą, a patelnia rozgrzeje, dodaj buraki i żurawinę. Następnie wlej wino. Całość duś, do momentu, aż wino zredukuje się do połowy.
  3. Na końcu dodaj zimne masło i redukuj, aż sos zgęstnieje.
    Sposób przygotowania klusek śląskich:
  1. Zmiel ziemniaki na purée.
  2. Dodaj pokrojone śliwki, jajko, mąkę ziemniaczaną i sól do smaku.
  3. Ze wszystkich składników wyrób ciasto.
  4. Z gotowego ciasta uformuj okrągłe kluski z dziurką, następnie gotuj je w osolonej wodzie przez około 4 minuty.

Udka confit podawaj z buraczkami i kluskami oraz powstałym sosem.

Smakuje idealnie z winem wiśnia z Winiarni Zamojskiej.

lekki agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Wywiad z Leszkiem Kaczorem

"...zdjęcia pozwalają zamrozić w czasie obrazy, których w kolejnych latach nie zobaczymy. To co widzimy i uwieczniamy na zdjęciach teraz w przyszłości już się nie powtórzy. To taka trochę podróż w czasie." - Leszek Kaczor

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona biała kiełbasa, duszona kapusta w żurku z grzybami, pieczone ziemniaki

Zaskocz gości nietradycyjnym, wielkanocnym żurkiem w nadchodzące Święta! Przedstawiamy nowoczesną propozycję na to świąteczne danie od naszego szefa kuchni - Marcina Sikory. Zachęcamy do spróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W poszukiwaniu prawdziwego smaku i przygody

Rozpoczynamy nowy miesiąc na szlaku turystycznym! Na wiosenny wypad za miasto przygotowaliśmy 5 propozycji na mapie Lubelszczyzny, które zdecydowanie warto odwiedzić. Zachęcamy do sprawdzenia!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.