Winiarnia Zamojska

Pampuchy (parowańce) z burgerem wołowym, kurkami i wędzonym tofu

Ilość: 5 porcji
Czas przygotowania: około 50 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: garnek do gotowania na parze, miski, patelnie (może być grillowa), bawełnianą ściereczkę

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta sól
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 50 g drożdży
  •  

    Składniki na burgery wołowe:
  • 1 kg mięsa wołowego mielonego (najlepiej z antrykot)
  • ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 2 ząbki czosnku startego lub wyciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka kolendry suszonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól do smaku
  • ketchup 1 łyżka
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  •  

    Składniki na kurki duszone i grillowane z tofu:
  • 200 g świeżych lub mrożonych kurek (można zastąpić pieczarkami)
  • 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka masła
  • 150 g wędzonego tofu
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • świeża rukola do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sito, dodaj pozostałe składniki na ciasto i całość wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję podobną do racuchów).
  2. Dodaj cukier, jedną łyżkę mąki i wszystko wymieszaj, a następnie odstaw rozczyn na ok. 10 minut, aby podrósł.
  3. Gotowy rozczyn połącz z pozostałą ilością mąki, jajek, rozpuszczonym masłem i solą.
  4. Wyrób masę na gładkie ciasto tak, aby odstawało od ręki.
  5. Następnie przykryj je czystą bawełnianą ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  6. Gotowe, wyrośnięte ciasto gnieć jeszcze przez chwilę i uformuj bułki (wielkości tych do hamburgera).
  7. Zagotuj wodę w garnku (przeznaczonym do gotowania na parze).
  8. Bułki ułóż po dwie lub po jednej (w zależności od wielkości garnka) i paruj pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  9. Gotowe bułki odstaw do ostudzenia.

 

Burgery:
  1. Mięso zmiel w maszynce na grubych oczkach.
  2. Dodaj do niego wszystkie przyprawy i bardzo dokładnie wyrób ręcznie.
  3. Z tak przygotowanego mięsa uformuj okrągłe burgery (jeden powinien mieć ok. 200 g mięsa).
  4. Gotowe burgery grilluj na patelni grillowej lub zwykłej po 3 minuty z każdej strony.

 

Duszone kurki i grillowane tofu:
  1. Kurki oczyść.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na maśle.
  3. Dodaj posiekany czosnek oraz kurki i całość chwilę podsmaż.
  4. Dodaj miód, sos sojowy, koperek i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  5. Wszystko wymieszaj.
  6. Tofu pokrój na plastry (2 plastry na jednego burgera).
  7. Grilluj na patelni z obu stron.

 

Składanie burgerów:
  1. Przygotowane wcześniej parowańce przekrój na pół i grilluj na patelni (od strony krojenia), następnie wyłożyć na talerz.
  2. Na dolnej części bułki ułóż odrobinę duszonych kurek, połóż burgera wołowego i rozłóż resztę kurek. Następnie połóż dwa plastry wędzonego tofu i odrobinę rukoli.
  3. Całość przykryj drugą połową bułki.
  4. Możesz wszystko spiąć długą wykałaczką, aby burger się nie rozpadł.
  5.  

    Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem porzeczkowym Winiarni Zamojskiej.

czerwona-porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.