Winiarnia Zamojska

Krewetki z chorizo, pomidorami i smażone boczniaki

Czas przygotowania: około 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: patelnia, deska, nóż, łyżki, blacha do pieczenia, pergamin, miski

Składniki:

  • 500 g obranych krewetek (15-20 sztuk)
  • 500 g krojonych pomidorów pelati
  • 100 ml wina Agrestowego Winiarni Zamojskiej (lub innego białego wina wytrawnego)
  • 100 g cebuli krojonej w kostkę
  • 4 ząbki czosnku krojonego w kostkę
  • 20 plastrów chorizo
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i cukier do smaku
  • ½ łyżeczki świeżo posiekanej papryki chili (lub mniej, w zależności od upodobań)
  • 2 łyżki świeżo posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 g pokrojonych boczniaków
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania (można dodać suszonej bazylii dla urozmaicenia)
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Sposób wykonania krewetek:

  1. Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie zeszklij na niej pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.
  2. Dodaj 10 plastrów chorizo pokrojonych w kostkę i podsmaż.
  3. Dodaj obrane krewetki oraz posiekane chili. Smaż około 3 minuty.
  4. Dolej wino, a następnie duś całość przez około 2 minuty.
  5. Dodaj pomidory pelati i zredukuj nadmiar wody.
  6. Na koniec dodaj posiekane zioła i dopraw do smaku cukrem i solą.

Sposób wykonania chipsów z chorizo:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem rozłóż 10 plastrów chorizo.
  3. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia.
  4. Chipsy podawaj po uprzednim wystudzeniu.

Sposób wykonania boczniaków:

  1. Pokrój boczniaki i zapanieruj w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
  2. Smaż boczniaki na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia.

Smakuje idealnie z winem lekki agrest z Winiarni Zamojskiej.

lekki agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.