Winiarnia Zamojska

Tarta z kurkami i burakiem

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: forma do tarty okrągła, wałek do ciasta, miski, rózga, łyżki, tarka do warzyw, nóż, deska do krojenia.

Składniki:

  • 3 sztuki średniej wielkości ugotowanych buraków
  • 200 g świeżych kurek
  • 210 g mąki pszennej
  • 100 g masła + do smażenia
  • 3 łyżki krojonej w kostkę cebuli
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ½ łyżki śmietany 18%
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 100 g sera camembert
  • 1 posiekany ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Do miski zetrzyj masło na dużych oczkach tarki, dodaj przesianą mąkę, kwaśną śmietanę, jajko, odrobinę soli, suszony lubczyk i zagnieć ciasto.
  2. Gotowe ciasto schowaj na około 20 minut do lodówki.
  3. Cebulę i czosnek zeszklij na maśle, dodaj oczyszczone kurki i przesmaż przez około 3 minuty, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż nim wysmarowaną i posypaną bułką tartą formę.
  5. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku do lekkiego zarumienienia.
  6. Obierz buraki i pokrój w plastry, a następnie ułóż na podpieczonym cieście tak, by wyłożyć cały spód. Na buraki wyłóż podsmażone kurki.
  7. Do śmietanki 30% dodaj 3 jajka, po 1 łyżce posiekanego koperku i natki z pietruszki. Wszystko dobrze wymieszaj i wylej do formy z tartą tak, by wypełnić ją po brzegi ciasta.
  8. Na wierzchu tarty ułóż pokrojony ser camembert.
  9. Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.

Smakuje idealnie z winem gruszkowym z Winiarni Zamojskiej.

z winem gruszkowym
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.