Winiarnia Zamojska

Tarta z kurkami i burakiem

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: forma do tarty okrągła, wałek do ciasta, miski, rózga, łyżki, tarka do warzyw, nóż, deska do krojenia.

Składniki:

  • 3 sztuki średniej wielkości ugotowanych buraków
  • 200 g świeżych kurek
  • 210 g mąki pszennej
  • 100 g masła + do smażenia
  • 3 łyżki krojonej w kostkę cebuli
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ½ łyżki śmietany 18%
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 100 g sera camembert
  • 1 posiekany ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Do miski zetrzyj masło na dużych oczkach tarki, dodaj przesianą mąkę, kwaśną śmietanę, jajko, odrobinę soli, suszony lubczyk i zagnieć ciasto.
  2. Gotowe ciasto schowaj na około 20 minut do lodówki.
  3. Cebulę i czosnek zeszklij na maśle, dodaj oczyszczone kurki i przesmaż przez około 3 minuty, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż nim wysmarowaną i posypaną bułką tartą formę.
  5. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku do lekkiego zarumienienia.
  6. Obierz buraki i pokrój w plastry, a następnie ułóż na podpieczonym cieście tak, by wyłożyć cały spód. Na buraki wyłóż podsmażone kurki.
  7. Do śmietanki 30% dodaj 3 jajka, po 1 łyżce posiekanego koperku i natki z pietruszki. Wszystko dobrze wymieszaj i wylej do formy z tartą tak, by wypełnić ją po brzegi ciasta.
  8. Na wierzchu tarty ułóż pokrojony ser camembert.
  9. Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.

Smakuje idealnie z winem gruszkowym z Winiarni Zamojskiej.

z winem gruszkowym
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Wywiad z Leszkiem Kaczorem

"...zdjęcia pozwalają zamrozić w czasie obrazy, których w kolejnych latach nie zobaczymy. To co widzimy i uwieczniamy na zdjęciach teraz w przyszłości już się nie powtórzy. To taka trochę podróż w czasie." - Leszek Kaczor

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona biała kiełbasa, duszona kapusta w żurku z grzybami, pieczone ziemniaki

Zaskocz gości nietradycyjnym, wielkanocnym żurkiem w nadchodzące Święta! Przedstawiamy nowoczesną propozycję na to świąteczne danie od naszego szefa kuchni - Marcina Sikory. Zachęcamy do spróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W poszukiwaniu prawdziwego smaku i przygody

Rozpoczynamy nowy miesiąc na szlaku turystycznym! Na wiosenny wypad za miasto przygotowaliśmy 5 propozycji na mapie Lubelszczyzny, które zdecydowanie warto odwiedzić. Zachęcamy do sprawdzenia!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.