Winiarnia Zamojska

Tartaletki owsiane z kremem z karmelizowanej pietruszki i białej czekolady z paloną bezą

Ilość: 6 sztuk
Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: mini foremki na tarty lub babeczki, wałek, miski, blachę do pieczenia, mikser, palnik do crème brulee

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g otrębów owsianych lub płatków owsianych drobnych
  • 150 g masła (zimnego)
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 1 jajko
  • 120 g cukru kryształowego drobnego
  • 250 g korzenia pietruszki
  • 2 łyżki miodu
  • świeże sezonowe owoce do dekoracji
  • białko z 2 jajek
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do przesianej mąki dodaj otręby pszenne, starte na tarce zimne masło, 100 g cukru pudru, jedno jajko, 1/2 łyżeczki cukru z wanilią, 1/2 łyżeczki cukru migdałowego i zagnieć ciasto.
  2. Gotowe ciasto włóż do lodówki na 20 minut.
  3. Po 20 minutach ciasto wałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowane masłem foremki na mini tarty.
  4. Piecz w temperaturze 160 stopni, aż się zarumienią (ok. 15 minut) i wystudź.
  5. Gotowe kruche spody wyjmij z foremek.
  6. Pietruszkę wymieszaj z miodem i piecz w temperaturze 160 stopni, aż będzie miękka.
  7. Upieczoną pietruszkę zmiksuj na puree.
  8. Śmietankę 30% ubij z dodatkiem 100 g cukru pudru, 1/2 łyżeczką cukru migdałowego i 1/2 łyżeczką cukru z wanilią.
  9. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  10. Do wcześniej ubitej śmietany dodaj powoli puree z pietruszki i rozpuszczoną białą czekoladę.
  11. Gotową masą napełnij przygotowane kruche spody.
  12. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i sokiem z cytryny.
  13. Gdy piana będzie ubita, miksuj, dodając powoli drobny cukier kryształ, aż do momentu rozpuszczenia.
  14. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Tak ubitą pianę szprycuj z rękawa cukierniczego na kruche spody z masą i opal palnikiem do kremu brulee.
  15. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Tak ubitą pianę szprycuj z rękawa cukierniczego na kruche spody z masą i opal palnikiem do kremu brulee.
  16. Gotowe tarteletki dekoruj świeżymi sezonowymi owocami.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem lodowym Winiarni Zamojskiej.

lodowe
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.