Winiarnia Zamojska

Tarta orzechowa słony karmel z chutneyem z gruszki

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miarka lub waga kuchenna, łyżki, blaszka do pieczenia tarty (średnica min 26 cm), nóż do krojenia, deska do krojenia, miski, głęboka patelnia

Składniki:

    Składniki na ciasto:
  • mąka pszenna 200 g
  • cukier puder 3 łyżki stołowe
  • pasta orzechowa 1 1/2 łyżki
  • jajko 1 szt.
  • płatki owsiane 3 łyżki
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • margaryna lub masło 100 g
    Składniki nadzienie do tarty:
  • cukier 4 łyżki
  • śmietanka 36% 250 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • jajka 2 szt.
  • dowolne orzechy mielone (migdały, laskowe, włoskie) 4 łyżki
  • pistacje łuskane 70 g
  • cukier z wanilią 3 łyżeczki
  • mascarpone 250 g
    Chutney z gruszki:
  • obrana gruszka, pokrojona w kostkę 250 g
  • cukier 4 łyżki
  • anyż gwiazdki 1 szt. (można zastąpić ziarnem 1 łyżeczka)
  • goździki 5 szt.
  • cynamon kora 1 szt.
  • ocet ryżowy 1 łyżeczka
  • wino gruszkowe 100 ml

Dodatkowo 70 g posiekanych pistacji do dekoracji

Sposób przygotowania:

    Sposób wykonania ciasta:
  1. Posiekaj margarynę z mąką i włóż do miski
  2. Dodaj resztę składników i wyrób szybko ciasto
  3. Wyłóż formę do tarty gotowym ciastem i nakłuj je widelcem
  4. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut
    Sposób przygotowania nadzienia:
  1. Wsyp cukier na patelnię i rozpuszczaj do momentu aż zacznie się karmelizować
  2. Dodaj śmietankę 36% i sól – gotuj aż sos zacznie gęstnieć
  3. Przelej do miski i ostudź
  4. Do sosu dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj
  5. Gotową masą uzupełnij spód do tarty
  6. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 30-35 minut
    Sposób przygotowania chutney z gruszki:
  1. Wsyp cukier do garnka, dodaj gruszkę i karmelizuj aż gruszka puści sok
  2. Dodaj goździki, anyż, korę cynamonu oraz wino
  3. Duś całość na małym ogniu, aż wino zredukuje się o 3/4, a następnie dodaj ocet ryżowy i wymieszaj
    Sposób podania:
  1. Udekoruj tartę pistacjami i podawaj z winem gruszkowym oraz chutneyem z gruszki.

Smakuje idealnie z winem gruszka z Winiarni Zamojskiej.

gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.