Winiarnia Zamojska

Sałatka z pieczonego pasternaku z jabłkiem serem gorgonzola i wędzonym twarogiem

Ilość: 5 porcji
Czas przygotowania: około 50 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: blachę do pieczenia, słoik ok. 500 ml, miski

Składniki:

  • 500 g korzenia pasternaka
  • 100 g masła
  • 400 g jabłek (najlepiej sprawdzi się papierówka lub szara reneta)
  • 100 ml żubrówki z trawą
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego młotkowanego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich łuskanych
  • 100 g sera gorgonzola
  • 100 g twarogu wędzonego
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 100 ml octu spirytusowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • sok z jednej cytryny
  • sok z jednej pomarańczy
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pasternak obierz, pokrój w nierówne kształty o boku ok. 1 cm i wymieszaj z rozpuszczoną połową masła.
  2. Następnie przełożyć pasternak na blachę do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C, aż będzie miękki.
  3. Jabłka pokrój na ósemki i wydrąż gniazda nasienne.
  4. Na rozgrzaną patelnię wsyp 50 g cukru, pieprz młotkowany i wrzuć jabłka, następnie karmelizuj, aż cukier się rozpuści.
  5. Ostrożnie dolej żubrówkę (uważaj, ponieważ może się zapalić) i duś przez ok. 2 minuty.
  6. Następnie dodaj 50 g masła i zdejmij z ognia.
  7. Ocet spirytusowy zagotuj razem z 200 ml wody, liściem laurowym, zielem angielskim, solą i 100 g cukru. Cebulę czerwoną pokrój w grube piórka i zalej przygotowaną marynatą.
  8. Do słoika wrzuć masło orzechowe, dodaj sok z cytryny i pomarańczy, starte ząbki czosnku, 50 g cukru, olej rzepakowy i zamknij słoik.
  9. Energicznie potrząsaj słoikiem, aż postanie dresing.
  10. Upieczony pasternak połącz z jabłkiem (razem z powstałym sosem) i zamieszaj.
  11. Całość polej dresingiem z masła orzechowego i posyp serem gorgonzola oraz wędzonym twarogiem.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem lodowym Winiarni Zamojskiej.

lodowe
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Wywiad z Leszkiem Kaczorem

"...zdjęcia pozwalają zamrozić w czasie obrazy, których w kolejnych latach nie zobaczymy. To co widzimy i uwieczniamy na zdjęciach teraz w przyszłości już się nie powtórzy. To taka trochę podróż w czasie." - Leszek Kaczor

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona biała kiełbasa, duszona kapusta w żurku z grzybami, pieczone ziemniaki

Zaskocz gości nietradycyjnym, wielkanocnym żurkiem w nadchodzące Święta! Przedstawiamy nowoczesną propozycję na to świąteczne danie od naszego szefa kuchni - Marcina Sikory. Zachęcamy do spróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W poszukiwaniu prawdziwego smaku i przygody

Rozpoczynamy nowy miesiąc na szlaku turystycznym! Na wiosenny wypad za miasto przygotowaliśmy 5 propozycji na mapie Lubelszczyzny, które zdecydowanie warto odwiedzić. Zachęcamy do sprawdzenia!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.