Winiarnia Zamojska

Jabłecznik

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: tarka, miski, mikser, nóż, jarzyniak, garnek, tortownice do pieczenia, łyżki, ewentualnie palnik do Crème brûlée

Składniki:

    NA CIASTO:
  • 0,25 kg mąki pszennej
  • 0,100 kg masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 0,10 kg cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego lub wanilinowego
    NA FARSZ:
  • 4 duże jabłka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina wody
    NA BEZĘ:
  • 4 białka z jajek
  • 7 łyżek cukru pudru
  • ½ łyżeczki octu
  • szczyptę soli

Sposób przygotowania:

  1. Masło posiekaj razem z mąką, następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.
  2. Włóż ciasto do lodówki na 10 minut.
  3. Obierz jabłka, pokrój je w kostkę i podduś z cynamonem, rodzynkami oraz odrobiną wody, aż zmiękną.
  4. Białka na bezę ubij z octem i solą na pianę.
  5. Do piany dodawaj powoli cukier puder, ubijaj cały czas na gładką bezę, a następnie włóż ją do lodówki.
  6. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę tak, aby ciasto zachodziło na boki.
  7. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok 15-20 minut.
  8. Upieczone ciasto posmaruj powidłami, następnie wyłóż na nie jabłka.
  9. Na górę wyłóż bezę, możesz opalić ją palnikiem dla jeszcze lepszego smaku i efektu wizualnego.
  10. Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz przez ok. 30 minut.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem lodowym Winiarni Zamojskiej.

lodowe
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.