Winiarnia Zamojska

Moskole dyniowe, humus z buraka, pstrąg wędzony

Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miski, garnki, patelnie, łyżki, noże, deski do krojenia, praska do kartofli lub tłuczek, blender, waga
Pasujące wino: Lekka Czerwona Porzeczka

Składniki:

    Składniki moskole:
  • ziemniaki gotowane 600 g
  • dynia pieczona 300 g
  • mąka pszenna 200 g plus do obtaczania
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • sól do smaku
  • imbir mielony ½ łyżeczki
  • chili mielone ½ łyżeczki
  • maślanka 3 łyżki
  • twaróg wędzony 300 g
  • miód 1 łyżka
  • jajko 1 szt.
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
    Składniki humus z burakiem:
  • cieciorka gotowana, może być z puszki lub słoika 400 g
  • burak gotowany 200 g
  • czosnek 3 ząbki
  • pasta tahini 1 łyżka
  • sól do smaku
  • olej sezamowy 2 łyżki
  • miód 1 łyżeczka
  • kmin rzymski mielony ½ łyżeczki

Sposób wykonania:

    Sposób wykonania moskole:
  1. ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać dynię zmieloną na purée oraz pozostałe składniki, wymieszać (ciasto powinno mieć gęstość ciasta na kopytka) doprawić do smaku solą, pieprzem
  2. z gotowej masy formować placki grubości 0,5 cm, obtaczać w mące pszennej i smażyć na rozgrzanej, suchej patelni na rumiano przewracając co jakiś czas
    Sposób wykonania humus:
  1. wszystkie składniki połączyć ze sobą i zmiksować blenderem na pastę doprawiając do smaku solą, pieprzem i kminem rzymskim
    Sposób podania:
  1. na moskolach układać humus z buraka, pstrąga wędzonego, dekorować twarogiem wędzonym pieczoną dynią, koperkiem i kawiorem
    Dodatki:
  • pstrąg łososiowy wędzony na zimno 200 g
  • dynia pieczona, krojona w drobną kostkę 200 g
  • twaróg wędzony 100 g
  • natka lub koperek do dekoracji
  • kawior do dekoracji

Podawać w towarzystwie

Lekkiej Czerwonej Porzeczki

Winiarnia Zamojska.

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Makaron tagliatelle z łososiem, gruszką i kurkami

Zapraszamy na kulinarną podróż do polskiej Toskanii!
Odkryj wyjątkowy przepis na makaron tagliatelle z łososiem, gruszką i kurkami, stworzony przez naszego szefa kuchni, Marcina Sikorę! To danie łączy kremowy smak łososia, subtelną słodycz gruszki i aromatyczne kurki, tworząc niezapomnianą harmonię smaków.
Sprawdź przepis!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Sałatka z cielęciną, kurkami i morelami

Pyszna i szybka sałatka? Czemu nie!
Nasz szef kuchni – Marcin Sikora przygotował sałatkę z cielęciną, kurkami i morelami, serwowaną w towarzystwie Lekkiej Czerwonej Porzeczki.
Sprawdź przepis i spróbuj letniej propozycji.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Placuszki gryczane z warzywami, konfitura z czerwonej cebuli z gruszką, kozi ser

MENU Zamojskie Winogranie 2024!
Odkrywamy kolejne festiwalowe pyszności! W Strefie Chill Out będzie okazja do spróbowania również regionalnych placuszków gryczanych z warzywami i kozim serem, przygotowanych przez naszego wybitnego szefa kuchni – Marcina Sikorę, które będą serwowane w towarzystwie Gruszki. Spróbuj przepisu na festiwalowe danie!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.