Pomimo że polskie Roztocze i włoską Toskanię dzieli w linii prostej ok. 1600 km, porównania tych regionów nie można uznać za bezpodstawne. Dzisiaj przyjrzymy się mu z bliska i postaramy się wyjaśnić, dlaczego „polska Toskania” to niejedynie chwytliwe hasło mające przywoływać rzeszę turystów i można poprzeć je solidnymi argumentami.
Krajobraz i klimat
Zacznijmy od czynników, które mają ogromny wpływ na wyjątkowy charakter Roztocza, czyli krajobraz oraz klimat tego regionu. Rozciągająca się od województw lubelskiego i podkarpackiego aż po Lwów kraina odznacza się dużym zróżnicowaniem krajobrazu, pełna jest pagórków i wzniesień, zielonych lasów i krystalicznie czystych rzek. Jest to też jeden z najbardziej nasłonecznionych obszarów Polski, szczególnie w sierpniu. Może także poszczycić się niezwykle czystym powietrzem o dużym stężeniu jodu. Zapierające w piersiach widoki, jakie można napotkać podczas podróży przez Roztocze, czasem niemal do złudzenia przypominają toskańskie pejzaże. Tym bardziej, kiedy dla uprawianych na roztoczańskich ziemiach winorośli nadchodzi okres dojrzewania ich owoców. A gdzie pojawiają się winogrona — tam pojawia się produkcja wina, która ma tutaj już swoją niekwestionowaną tradycję.
Produkcja wina
Oprócz widoków rozległych pól upraw winorośli, produkcja wina to kolejny punkt wspólny Toskanii i Roztocza. Winnice bowiem były zakładane tu już w czasach średniowiecza, a współcześnie tradycja ta przeżywa swój rozkwit i powstaje ich coraz więcej, często już wraz z zagospodarowaniem agroturystycznym. Nie bez powodu powstał tu Roztoczański Szlak Winnic, rozciągający się na trasie 200 km i zrzeszający kilkanaście podmiotów, który jest gratką nie tylko dla amatorów szlachetnych trunków, ale też miłośników enoturystyki, polegającej na odwiedzaniu miejsc uprawy winorośli, a także poznawaniu tradycji i kultury danego regionu. Powstają tu wina z takich szczepów jak: regent, seyval blanc, solaris, johanniter, cabernet cortis, hibernal, acolon, dornfelder i wiele innych. Produkcja obejmuje wina od słodkich, przez wytrawne, aż po szlachetne wina owocowe. Przy okazji – tam, gdzie można napić się czegoś dobrego, warto byłoby też zjeść. Roztocze i w tej dziedzinie ma naprawdę wiele do zaoferowania!
Kuchnia regionalna
Tak jak Toskania ze swoją panzanellą, ribollitą, czy innymi potrawami, Roztocze również swój wyjątkowy charakter w dużej mierze opiera na kuchni regionalnej, tym bardziej że jest ona niezwykłym połączeniem kuchni staropolskiej, żydowskiej i ukraińskiej. Zapytacie pewnie więc, co warto skosztować? Mamy kilka propozycji. Oprócz znanych już licznemu gronu cebularzy (pszenny placek z cebulą i makiem), piroga biłgorajskiego (wypiek z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków) oraz pierogów z bobem, warto nawiązać bliskie relacje z łupciami – tradycyjną wariacją na temat popularnych gołąbków, z mocno doprawioną kaszą gryczaną, grzybami i liściami kiszonej kapusty. Polecamy również reczczoniaka – zapiekankę z kaszy gryczanej, ziemniaków i białego sera z jajkiem.
Polska Toskania czy polskie Roztocze?
Jak możemy zobaczyć, istnieje kilka niepodważalnych dowodów, które z czystym sumieniem mogą pozwolić nam na nazywanie Roztocza mianem „polskiej Toskanii”. Czy jednak jest to naprawdę potrzebne? Idąc tropem powiedzenia „cudze chwalicie, swego nie znacie”, warto tym bardziej docenić niezwykłe piękno, które można podziwiać i przeżywać zaledwie kilkaset kilometrów od własnego domu, bez być może zbędnych porównań. Jeśli zastanawialiście się nad odwiedzinami Roztocza, myślimy, że dostarczyliśmy Wam kilka dobrych powodów, żeby to zrobić.
KULINARIA
Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!
Czytaj więcejTURYSTYKA
Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!
Czytaj więcejKULINARIA
W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.
Czytaj więcejAMBRA BRANDS Sp. z o.o.
ul. Puławska 336
02-819 Warszawa
tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03
NAPISZ DO NAS
kontakt@winiarniazamojska.pl
Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.