Winiarnia Zamojska

Stek z antrykotu z grillowanymi warzywami i sosem chimichurri

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, nóż, grill lub patelnia grillowa, tarka, szczypce, rózga.

Składniki:

  • 2 sztuki 250 g steków z antrykotu
  • Sól morska średnioziarnista (może być świeżo mielona) i pieprz młotkowany do smaku (może być kolorowy)
  • Świeży rozmaryn
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 kolby gotowanej kukurydzy
  • 10 rzodkiewek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 80 ml oleju
  • 10 ziemniaków
  • Sól do smaku
  • 6 ząbków posiekanego czosnku
    Składniki na sos chimichurri:
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 pęczek świeżego oregano lub bazylii
  • 1 mała cebula
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • Sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie ½ łyżki świeżego posiekanego chili

Sposób przygotowania:

  1. Steki oprósz solą, pieprzem i posiekanymi dwoma ząbkami czosnku oraz porwanym rozmarynem z obu stron. Następnie skrop je oliwą z oliwek, wymaceruj i odstaw na około 10 minut do lodówki.
  2. Steki grilluj po 3 minuty z każdej strony tuż przed podaniem (po ugrillowaniu odłóż na 2 minuty, by steki odpoczęły).
  3. Kukurydzę pokrój na pół, posól i grilluj do zarumienienia.
  4. Połącz sos sojowy z miodem, czosnkiem i olejem. Rzodkiewki pokrój na pół i zamarynuj w tak przygotowanej marynacie, a następnie odstaw na 10 minut. Grilluj je do zarumienienia.
  5. Ziemniaki ponacinaj tak, by powstała harmonijka. Posól je, dodaj posiekany czosnek i świeży rozmaryn. Polej oliwą z oliwek, dobrze wymaceruj i piecz w temperaturze 150 stopni aż będą miękkie (około 45 minut).
  6. Wszystkie składniki na sos chimichurri umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj blenderem.

Smakuje idealnie z winem lekka czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

lekka czarna porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.